fbpx

Eile avalikustas Nvidia kauaoodatud järglased Pascal kaartidele. Tegu on Turing mikroarhitektuuril põhinevate graafiliste kiipidega, mis integreerivad endasse nii tehisintellekti kui ka kiirtejälitustehnoloogiaid (ingl. k raytracing). Mida tähendab see aga tavamänguri jaoks? Kas sina peaksid eeltellima 1200€ maksva RTX 2080 Ti?

Kiirtejälitus põhineb eelkõige loomulike peegelduste ja varjude loomisel.

Vastus on muidugi ei – keegi ei peaks kunagi midagi eeltellima (v.a. kui me räägime minust ning sügisel ilmuvatest Spyro ja Hitmani mängudest, aga see ei loe)! Aga kas üldse oleks mõtet neid kaarte osta? Vastus on jällegi pigem ei…

Kui vaadata Nvidia uute lipulaevade spetsifikatsioone ja võrrelda neid Pascali omadega, võib suurfirma PR-jutust kohe läbi näha. RTX 2070 on, tsiteerides Nvidiat: „Võimsam kui Titan X“ (kõigepealt, milline Titan X – neid on päris mitu mudelit?!), kuid reaalsuses saab uus kaart vanemast võimsam olla vaid kindlates stsenaariumites, nt. kiirtejälitust või muud tehisintellektipõhist tehnoloogiat kasutavates teostes või testides.

Geforce RTX 20-seeria kaartide näitajad.

Sellest saab aru vaadates CUDA tuumade arvu – GTX 1080-l on neid 2560 ning RTX 2070-l 2304. Kuna tegu ei ole drastiliselt suure hüppega tootmisprotsessis (nagu see oli 28 nm ja 16 nm vahel 2016. aastal, kui Pascal turule tuli) 12 nm peale, ei pruugi need uued 20-seeria kaardid tavamängudes üldsegi nii kiired olla, nagu Nvidia väidab.

Sellest sõltumata näeb kiirtejälitus ehk RTX-tehnoloogia ülihea välja. Kõige parem näide on Battlefield V kus reaalajas peegeldused muudavad mängupildi tunduvalt reaalsemaks ja ilusamaks.

Entusiastide hinnangul tuleb RTX 2070 umbes GTX 1080-ga sarnase võimsusega, RTX 2080 hakkab olema 1080 Ti-st veidi kiirem ja RTX 2080 Ti 15-20% kiirem GTX 1080 Ti-st.

Samas vaadates hindu, ei vasta need mitte mingil juhul jõudluse kasvule. Sellel võib olla mitu põhjust, eelkõige asjaolu, et Nvidia suurim konkurent on nüüd Nvidia ise! AMD Radeon ei ole võimeline (ja kõikide ennustuste järgi ei muutugi võimeliseks) rohelistele konkurentsi pakkuma. Kui keegi tahab võimsamat kaarti, on nüüd selle eest vaja vastavalt ka maksta.

Kuigi Vega on väga huvitav tehnoloogiline saavutus, ei ole tegu Nvidiale konkurentsi pakkuva tootega. AMD järgmine tavakasutajatele mõeldud graafikakaart tuleb pigem järgmisel suvel, ent sellel pole väga suurt lootust Nvidiast kiirem olla.

Tehnikatööstuse huvilised arvavad niisamuti, et Nvidia RTX 20-seeria kaartidel ei ole pikk eluiga – 7 nm tööstusprotsess on väga lähedal ning peaks olema küps ja tootmiseks valmis järgmise aasta alguses. Nvidia hüppab kindlasti selle rongi peale ning tõstab oma olemasolevad mikroarhitektuurid väiksema tootmisprotsessi peale, sealhulgas Turing kaardid.

Meie soovitus on eelkõige hoida silm peal kaartide arvutustel – 20. septembril on nende ametlik ilmumisaeg. Kui hetkel käivad aga uue kaardi otsingud, oleks 10-seeria videokaart (korraliku allahindlusega) ilmselt parim valik.

Allikas: GamersNexus