fbpx

VIDEOARVUSTUS: AOC AG241QX

AOC sisenes mänguriturule oma AGON brändiga vaid paar aastat tagasi, ent tänaseks on sellest juba saanud üpriski populaarne entusiastide seas tunnustatud kaubamärk. Nende AG241QX monitor on hea näide.

Tegu on 24-tollise 1440p 144Hz TN-paneeliga, mis toetab ka adaptiivset kaadrisünkroonimistehnoloogiat, kuid see töötab ainult AMD Radeon kaartide puhul. Samas arvestades Nvidia hoiakut G-Synci suhtes ning vabavara lahenduste ignoreerimist ei tasu selles süüdistada AOC-d – G-Sync  tõstab oluliselt monitori hinda ning AOC otsustas investeerida pigem paremasse paneeli ja ehituskvaliteeti.

Kuigi tegu on TN-paneeliga, ei tähenda see koheselt halba. Vaatenurgad on nagu TN-il ikka – kehvad, ehk värvid muunduvad erinevate nurkade alt vaatamisel. Seda märkab eriti hästi juhtudel, kui vaadata monitorile ülevalt või alt. Sellest sõltumata on paneelil 350 nitine tüüperedus ja korralik kontrastsuse suhe, seega sobib see ideaalselt ka mängimiseks. Lisaks olid monitori värvid peale väikest seadistust silmale sobivad ja ei väsitanud neid palju.

1440p resolutsioon ei pruugi mõne arvates olla 24-tollise monitori jaoks hea, kuid arvestades pikslitihedust, on reaalsuses tegu vägagi mõistliku resolutsiooni-ekraani suuruse suhtega. Antud monitoril on 122 pikslit tolli kohta, mis on võrreldav näiteks 32-tollise 4K monitoriga. Kuigi inimesed on harjunud QuadHD lahutust nägema 27-tollises formaadis, on 24-tolline mõnes mõttes meeldivam.

TN-paneeli üheks suurimaks plussiks on selle kiire reageerimisaeg ning kergesti saavutatavad kõrged taktsagedused. AG241QX-i reageerimisaeg on 1 ms ning ülekiirendamata suudaks monitor näidata maksimaalselt 144 kaadrit sekundis. Ülekiirendades ulatub see number aga 165Hz-ni. See kõik ka QuadHD lahutuses, mis avaldab veelgi rohkem muljet. Paljudes AAA mängudes nagu näiteks League Of Legends, CS:GO ja Forza Horizon 4 jäi pildisujuvus suurepäraseks ning pildikvaliteet oli vägagi nauditav. Kuigi 144Hz paneel tuleb enamjaolt kasuks kiiretempolistes mängudes nagu eelnevalt nimetatud CS:GO oli ka teistes mängudes vahe võrreldes 60Hz paneeliga tugevalt tunda.

Lisaks kiirusele ja resolutsioonile aitab monitoride tehnilist kolmainsust moodustada värvikuvamisvõime. Selle testimiseks kasutasime proffidele mõeldud kalibreerijat Spyder 5 pro. Meie testis olnud monitor suutis peale kalibreerimist kuvada väga häid ja tõetruid värve, kuid kahjuks jäi sRGB värviruumi kuvamine 95% ning AdobeRGB kuvamine 74% peale. See tähendab, et tavakasutaja ja mänguri jaoks on neist värvidest rohkem kui küll, aga pildi- ja videotöötlejad ning teiste loometöödega tegelevad inimesed jäävad rohkem soovima.

Monitori välimus ja ehituskvaliteet on väga kõrgel tasemel – kuvari jalg on metallist ning tegu on kindla ja tugeva konstruktsiooniga. Samuti saab seda erinevat moodi reguleerida, mis on kasulik lisa, eriti arvestades TN-paneeli tundlikkust vaatenurkade osas – kasutaja saab jala abil leida just selle ideaalse kõrguse ja kaldenurga, et monitori pilt oleks tema jaoks perfektne. Samas pöörates monitori külili muunduvad värvid korralikult ning seda me ei soovita.

Samal ajal tundub monitori jalg üks veidramaid lahendusi – kui teised firmad leidsid viisi, kuidas kõik juhtmed ilusti ära peita, siis AOC-l on sellega veel probleeme. Lisaks olles teistel monitoridel korra kasutanud ühe-nupu menüüd, ei tahaks enam kunagi tagasi tulla mitmiknupu süsteemi peale. AOC kasutab kahjuks jätkuvalt toda vananenud ja segast mitmiknupu menüüd. Boonuseks sellele on sätetele ligipääsemine lihtsustatud tänu kaasa tulevale puldile, mis ühildub otse monitori külge läbi miniUSB pordi.

Üleüldiselt on selle hinda arvestades tegu suurepärase monitoriga. 2560×1440 lahutus, 144Hz, 1 ms reageerimisaeg, 350 nitti eredust, lisa-USB pordid, korralik reguleeritav jalg ja palju muudki vaid 350€ eest. Kui otsid endale tippklassi monitori kärme reageerimisajaga kiirete mängude nautimiseks, peaks AG241QX kindlasti olema sinu vaateväljas.