fbpx

Level1 Aasta Mäng 2018 #10 – Celeste

Aasta lõpp on lähedal ning 2018. naudib oma viimaseid hetki. Veel enne, kui tervitame uut, jätame hüvasti vanaga ning justnimelt seetõttu teeme selgeks, millised olid käesoleva aasta 10 parimat videomängu!

Level1 esikümne viimasele kohale platseerus jaanuarikuu lõpus ilmunud platvormer Celeste, mis võlus meid oma klassikalise, ent samas üliterava visuaalse stiiliga; paraja väljakutse esitava mängitavusega, mida tänu pidevatele uutele mehaanikatele värskena hoiti; ning üllatuslikult sügava looga ja sümpaatse peategelasega. Ühele suurepärasele platvormikale omaselt olid teose kontrollid ülitäpsed ning kunagi ei saanud ebaõnnestumises süüdistada kedagi muud kui iseennast.

Samuti olid arendajad (kelle eelmiseks loominguks pingeline mitmikmäng Towerfall) mõelnud inimestele, keda paelus lugu, ent keda peletas eemale mängu keskmisest kõrgem raskusaste – kasutajatel lubatakse mudida teatuid mängu füüsikamootoriga seotud elemente, muutes pineva narratiivi jälgimise lihtsamaks ja seda ilma, et peaks nende suunas etteheiteid pilduma. Küll aga ei tähenda see automaatselt, et originaalsest raskuastmeks peaks mööda vaatama.

Olgugi, et aeg-ajalt tekitatakse mängijale peavalu, on kompaktsed tsoonid ja imekiired laadimisajad piisavaks motivaatoriks, et püssi mitte põõsasse visata ja aina edasi rühkida. Alistada viimaks ometi üks raske sektsioon on joovastav tunne ning veelgi paremaks teevad selle mängu käigus kuulmekanaleid kostitav heliriba.