fbpx

Meie perifeeriaarvustused on seni ülekohtuselt kahe silma vahele jätnud Roccati, Saksamaa ettevõtte, keda saab suurte tegijate kõrval tõesti pigem vähemtuntuks nimetada. Nende populaarseimaks tooteks võib ilmselt pidada Roccat Kone mängurihiirt, kuid selle jätame mõneks teiseks arvustuseks. Hetkel vaatame mehhaanilist tippklaviatuuri Roccat Vulcan 100.

Roccat Vulcanit on saadaval kolmes erinevas mudelis: 80, 100 ja 120. Neid eristavad omavahel pisidetailid. Vulcan 80 on sinise nupuvalgustusega, Vulcan 100 RGB valgustusega ning neist kalleim, Vulcan 120, sisaldab nii RGB nupuvalgustust kui eemaldatavat magneetilist randmetuge. Erinevalt teistest tuntud tootjatest on Roccat otsustanud arendada koostöös ettevõttega TTC enda mehhaanilise klahvistiku, mis kannab nime Roccat Titan. Antud arvustuses vaatame konkreetsemalt Vulcan 100 klaviatuuri, kuid kuna erinevused Vulcan 80 ja 120 vahel on minimaalsed, saame südamerahuga väita, et arvamus kehtib kõigi nende kolme toote kohta, seda siis eelpool nimetatud erinevustega.

Roccat Titan klahv on 1.8 mm-se aktiveerimispunktiga ning tunnetuse poolest kuskil siniste ja pruunide Cherry MX klahvide vahel. Klaviatuuri kasutades hakkab kohe silma – või siis täpsemini kõrva – nuppude metalne heli, mis vajab veidi harjumist. Samuti on nuppudel, eriti tühikuklahvil kerge värin. See on ka ilmselt kogu klaviatuuri halvim pool, samas on tegemist subjektiivse arvamusega ning paljusid kasutajaid see ei pruugi üldse segada. Klahvitüüp on küll tunnetatav, kuid nähtamatu muutus antud klaviatuuri puhul. Mis kõige rohkem aga silma paistab, on klaviatuuri välimus – Roccat otsustas teha drastilise ja suure sammu ning eristada enda toote kõikidest teistest. Roccat Vulcan klaviatuur oleks nagu sile metallitükk, mille külge on kruvitud läbipaistvad klahvid koos õhukeste nuppudega.

Selline disain on väga silmapaistev mitte ainult nende läbipaistvate nuppude, vaid ka erksa muutvalgustuse tõttu, samuti on säärase lahendusega klaviatuuri ääretult lihtne puhastada. Kogu valguslahendus on kontrollitav läbi AIMO-tarkvara. Kõiki AIMO-seadmeid saab panna ilusate mustrite järgi vilkuma, kuid kui see ei ole sinu teema, on Roccat Vulcanil ka eraldi protsessor ja sisemälu, mis võimaldavad hoida ja üles laadida sätteid ilma lisa-tarkvarata. AIMO tarkvara ise on loogiline, kuid oma kasutamise juures märkasime mõningat allajäämist 4k resolutsioonile. Samuti oleks oodanud erinevate seadete kiiremat aktiveerumist, et säiliks isu katsetada ja klaviatuur just enda äranägemise järgi isikupärastada.

Klaviatuuri ülemises paremas nurgas on olemas lisanupud, mis võimaldavad heli ja RGB-valgustust kontrollida. See on ka klaviatuuri üks suurimaid boonuseid. Eraldi meedianupp on küll väike, kuid väga vajalik lisa igapäevase arvutikasutuse puhul ning võimalusega kiirelt helitugevust muuta harjub kiiresti. Lisaks on muidugi olemas ka function-nupuga kontrollitavad klahvid F1-F12 kohal.

Roccat on Vulcan seeriaga tõstnud latti märgatavalt kõrgemale, nii disaini kui ka mehhaaniliste klahvide osas. Samuti peab neid kiitma julguse eest luua enda isiklikud mehhaanilised klahvid võistlemaks selliste gigantidega nagu Cherry MX. Ning kui sa korra oled kasutanud klaviatuuri koos eraldi meedianuppudega, ei taha sellest enam kunagi loobuda! Proovi ainult läbi sõrmede vaadata nuppude võbelemisele.

Roccat Vulcan 100 hinnaks on 149.99€ ning klaviatuurid on saadaval Photopointi poodides.