fbpx

VIDEOARVUSTUS: BenQ EL2870U

BenQ on monitoride turul võitnud paljude südameid minimalistlikku disaini ja head funktsionaalsust omavate ekraanidega. Antud videos räägime nende uuest keskklassi 28-tollisest 4K HDR monitorist koodnimega EL2870U.

Iga monitori puhul on üks suurimaid ja olulisemaid elemente selle paneel, sest läbi tolle kuvatakse ju meieni pilti. Põhiliselt eristatakse paneele kolmes tüübis – IPS, VA ja TN. IPS on kõige kallim ja aeglasem, kuid samas ka kõige täpsemate ja sügavamate värvidega. TN on kõige odavam ja kiirem, kuid halvima värvitäpsuse ja vaatenurkadega. VA paneel jääb üldiselt nende kahe vahele.

Benq EL2870U on 28-tolline TN paneel. Üldiselt on tegu kvaliteetse paneeliga, kuid TN ja HDR ei sobi oma vastuolulisuse tõttu kokku. Päris HDR-i jaoks on vajalik vähemalt 1000 nitti eredust, antud monitor saab pakkuda maksimaalselt 300 nitti. Seega pole tegemist päris HDRiga vaid nii-öelda pooliku versiooniga, kus tulemusi emuleeritakse. HDR-toe sisse ja välja lülitamiseks on paneelil olemas nupp ning kasutajakogemuse järgi saab öelda, et vahe on märgatav, eriti mängides. Samuti on ekraani all üks lisa – valgussensor, mis suudab adapteerida paneeli värvi ümbritseva valgusega. Lihtsamalt jälgib monitor valguse ja värvi muutumist ning kohandab oma seaded vastavalt. See on kasulik neile, kes teevad arvutiga palju tööd, ent soovivad oma silmi vähe väsitada. Kes aga seda ei sooviks? Kindlasti pole antud seade neile, kellele on oluline värvide õige kuvamine, näiteks pildi- ja videotöö tegijatele.

Lisaks on monitor varustatud Low Blue Light tehnoloogiaga, mis eemaldab sinise valguse, pikkuses 420-480 nanomeetrit, et vähendada silmade kahjustumist. Samuti on monitoril Flicker-Free tehnoloogia, mille tulemusel väsitab selle kasutamine vähem silmi.

Kastist välja võttes tunduvad monitori värvid ebaloomulikud. See tähendab, et esimese asjana tuleb seada sammud seadme menüüsse, mille kasutamine võib tunduda keeruline ja ebaloogiline, kuid ei midagi ületamatut. Täpseima värvikuvamise tarvis tuleb muidugi appi võtta professionaalne kalibraator. Meie testide tulemusel suutis monitor kuvada sRGB värviruumist 97%, Adobe RGB värviruumist 77% ning NTSC värviruumist 71%. Sellest on tavakasutajale rohkem kui küll, et nautida uusimaid mänge ning filme nii nagu need tegijate poolt mõeldud.

Monitor toetab ka Freesync’i vahemikus 40-60 Hz-i. See tähendab, et kui arvutis on AMD või värskema põlvkonna Nvidia kaart, on võimalik kasutada adaptiivset kaadrisünkroonimist. Seda juhul, kui mäng jookseb vahemikus 40 kuni 60 kaadrit sekundis. Kui kaadrisagedus peaks 40-st alla kukkuma, kaob Freesync tugi ära ning pilt hakkab rebenema. Selleks, et nautida 4K resolutsiooni pakutavat, peaks arvutis olema vähemalt Vega 56, GTX 1080 või RTX 2070 graafikakaart.

EL2870U disain on, nagu ka paljude Benq monitoride puhul, mõnusalt minimalistlik. Puudu on kõik ebavajalik ning säilitatud see, mis oluline. Monitor seisab väga tugevalt laual ning ei ekraan ega jalg väljenda midagi, mis viitaks mitme-aastase kasutamise tulemusena tekkinud väsimusele. Mis aga hakkab kasutamist häirima, on peaagu liikumatu paneel, mida saab vaid veidi kallutada. Seega tuleb oma raamatuhunnikud valmis panna. Õnneks on taga ka VESA 100 paigalduskoht, mis võimaldaks seadet näiteks monitorikäele või seinale panna.

Räägime aga mängudest: 4K resolutsioon võib müügiargumendina tunduda kõigile mänguritele ahvatlev, kuid tänu 60hz kaadrisagedusele peaksid e-spordimänge nagu CS:GO või DOTA 2 armastavad inimesed antud monitorist eemale vaatama. Kuid loole orienteeritud teosed nagu Red Dead Redemption 2, Metro Exodus või God of War suudavad kõik selle monitori võlud esile tõsta ning koguni parandada mängukogemust.

Kui on soov oma mängu- ja meediatarbimine harjumuspärasest 1080p või 2k resolutsioonist järgmisele tasemele viia ning hind on üks olulisemaid faktoreid, soovitame kindlasti BenQ EL2870U monitori, sest sellise hinnasildiga paremat 4K ekraani on väga raske leida. Tuleb aga meeles pidada, et HDR ei ole antud monitori põhiline tõmbenumber, pigem tasub arvesse võtta BenQ teisi tehnoloogiaid nagu Low Blue Light, Flicker-Free ning suutlikus adapteerida paneeli värvi ümbritseva valgusega. Need parandavad märgatavalt kasutajakogemust ning, mis isegi peamine, võimaldavad seda teha pikema aja vältel.

BenQ EL2870U on saadaval Arvutitargas hinnaga 312 eurot.