fbpx

VIDEOARVUSTUS: AOC AG241QG

Monitorid hakkavad järjest enam sisaldama hulgaliselt lisasid, mille tähelühendites orienteerumine võib võhikule peavalu valmistada. Kuid üks on selge, Hz ehk kaadrisagedus on arvutimängurile monitori valiku puhul üks olulisemaid tähiseid. Selles videos vaatame lähemalt AOC AG241QG monitori, mille kaadrisagedus on kuni 165Hz.

AG241QG kasutab 24-tollist 2560×1440 resolutsiooniga 144 Hz TN paneeli, mis on ülekiirendatav kuni 165 Hz-ni. Lisaks sellele on monitori integreeritud Nvidia G-Sync moodul, mis võimaldab laitmatult ja ilma probleemideta kasutada adaptiivset kaadrisünkroonimist ulatuses 0 kuni 165 Hz. Kuna tegu on TN-paneeliga, siis on monitoril mõistagi ka kiire reageerimisaeg. AOC saavutas siin 1ms reageerimisaja. Monitori puhul on huvitav aga see, et AOC otsustas rakendada QHD resolutsiooni nii harjumatu paneeli suuruse puhul – 24 tolli, mida enamasti kasutatakse FullHD monitoride jaoks. Üllataval kombel on see aga väga mõnus. Pilt on märkimisväärselt teravam kui 1080p puhul ning mängudest kaovad igasugused pildipehmenduse artefaktid, mida täislahutuses tihtipeale kasutatakse teravate joonte pehmendamiseks.

Mängurimonitor

Ülikiire värskendussagedusega paneel on mõeldud eelkõige mänguritele, nt. Rainbow Six Siege, CS:GO, DOTA 2, Apex Legends või muude kiiret reageerimist vajavate mängude puhul on 144 või rohkem hertzi hästi tunda. Juhul, kui monitor on võimeline kuvama rohkem kaadreid sekundis, annab see e-sportlastele parema võimaluse kiiremini reageerida mängus toimuvale. G-Sync võimendab seda veelgi, muutes pilti sujuvamaks.

Kõike see varasemalt kirjeldatu on võimalik just tänu TN-paneelile, mis toob meid selle monitori suurimate miinuste juurde. Need, kes professionaalselt tegelavad pildi-, värvi- või videotöötlusega juba teavad, et TN-paneeliga tasub vaid mängida. Värvid on ebatäpsed, tihtipeale vähem sügavad kui VA või IPS paneelil ning rolli võib mängida ka monitori asetus. Kuna TN-paneelile erineva nurga alt vaadates kuvavad sealt vastu erinevad värvitoonid. Värvitesti tulemusena suutis monitori kuvada sRGB värviruumist 96%, NTSC värviruumist 71% ning Adobe RGB värviruumist 75%, seda kõike siis otse monitori keskele vaadates.

Ehitatud selleks, et vastu pidada

Ehituskvaliteedis tuleb AOC-d vaid kiita – monitoril on korralik metallist jalg, mis võimaldab paneeli igatpidi pöörata, keerata ja tõsta, et leida ideaalne vaatenurk. Kuna tegu on TN-paneeliga, ei ole mõtet seda vertikaalselt paigutada, sest värvid moonduvad nii tugevalt, et monitor ei ole kasutatav. Kuid kes püstises asendis ikka mängib? Lisaks on monitori küljel ka AOC eripäraks kujunenud klapihoidja ning tagumist osa kaunistab mängurimonitoridele sobiv punane plaat.

Portide osas ei ole aga valik kahjuks väga suur – kuna Nvidia G-Sync on väga rangete eeldustega, on monitoril vaid üks DisplayPort ja üks HDMI, samuti ka USB-portide võimalus. Oluline on meeles pidada, et G-Sync ja kõrge värskendussagedus töötavad vaid DisplayPorti kaudu. Sarnast lähenemist näeme ka uusimatel graafikakaartidel, mis sisaldavad vaid üht HDMI väljundit.

Üldiselt on tegu väga hea mängurimonitoriga, mis ei tohiks ühtki võistlushimulist mängurit külmaks jätta. AOC ehituskvaliteet on väga hea, paneel ise on terav ja kiire ning sobib suurepäraselt igale e-sportlasele, eriti arvestades G-Synci. Aga kui lisaks mängimisele on plaan kasutada monitori värvitöötlusega seonduvaks, soovitame vaadata teiste ekraanide suunas. AOC AG241QG on tõsimeelne mängurimonitor.

Arvestades monitori kõiki lisasid: G-Sync, 1440p resolutsioon ja 165 Hz-i värskendussagedust, on ka AOC AG241QG puhul hind vastav – Arvutitargas on see monitor müügis hinnaga 474€.