fbpx

Pea alaspidi helikopterite küljes rippumine, ühelt kihutavalt autolt teisele hüppamine, gaasiballooniga inimtorpeedo loomine, lendavate õhusõidukite kaaperdamine ja muidugi püstolid, automaadid, pommid, granaadid ning plahvatused. See on Just Cause 3 – suurepärane teos, milles pole ühtegi probleemi, mida relv ei suudaks lahendada.

Just Cause 4 nii hea pole.

Tegemist on massiivse mänguga, millest oleks justkui palju kirjutada, kuid paraku neid 15 tundi oma elust ma enam tagasi ei saa ning kohe kindlasti ei plaani ma kirjutamise näol sellele veel mitut tundi juurde lisada. Tegemist on pigem hoiatuse kui lühitutvustusega, et keegi teine ei peaks seda kõike läbi elama.

Eks mängus leidub midagi head ka, kuid need elemendid  pärinevad frantsiisi kolmandast osast, millele on nüüd lihtsalt juurde poogitud hunnik jubedust. Kõige positiivsem on ilmselt asjaolu, et Rico Rodriguezi seekordsed seiklused said õnneks kiiresti läbi

Enamus vaheklipid on mõeldud eikellelegi ning tagatipuks näevad need välja justkui oleks mõeldud eelmise generatsiooni mängumasinatele. Juhitavuse poolest on võimeline tank kinni jääma tänavalaterna taha ning kui valida, millisesse kõrvuti olevasse autosse on isu istuda, siis see, mida mängija vaatab, ei lähe kokku kohe mitte sellega, mida sõber Rico teeb.

Laadimisajad on uimased ning vaenlaste tankitõrje on võimeline tekkima – või siis kukkuma – õhust tänavatele ning seda silmnähtaval kaugusel. Need ei ole muide üksikud juhtumid. Menüü on segadusttekitav, uuendused käeseadeldisele on täiesti kasutud. Põhimõtteliselt võib terve mängu läbida nööri otsas, mitte ühtegi lasku tehes.

Väljakutset väga ei ole, kui just mitte arvestada erinevaid kaskadööritrikke. Meil käib sõda, plahvatused, tagaajamised, mõrvad, tornaado ja muu… aga siiski pean leidma aega, et autoga kiirust mõõta või mõni lõbus hüpe teha, sest linnas käivad samaaegselt filmivõtted. No mida?

Seda teksti kokku pannes käis mu peast läbi erinevaid ideid, kuidas lugu presenteerida. Kas kasutada arvustust ning igasse lausesse poetada sõna „kohutav“… või võtta kokku ainult ühe sõnaga – KATKI?! Alati võib öelda, et tegu on niivõrd halva mänguga, et see tundub isegi hea. Aga tunne võib olla petlik.

Kes soovib korraliku märulit, kus kõik probleemid on lahendatavad relvadega, võtku parem ette Just Cause 3.