fbpx

Kui paar aastat tagasi tuli monitori otsides teha valik ühe kindla parameetri kasuks – kas resolutsioon, ekraani kiirus, värvikuvamine või ekraanisuhe – välistas see automaatselt kõik teised.

Nüüd on turule jõudnud hulgaliselt tooteid, mis suudavad pakkuda rohkem variatsiooni ning seeläbi suureneb võimalus, et leidub just see antud kasutaja vajadusi arvesse võttev ideaalne monitor. Väga heaks näiteks on mänguritele suunatud AOC tippmudel AGON AG352UCG6.

Monitoride nimed on tihtipeale äärmiselt keerulised, mistõttu nimetame antud arvustuse raames seda edaspidi hellitavalt AG35. Loodame siinkohal, et AOC vaatab tulevikus oma nimetamisskeemid üle.

Tegemist on lipulaeva mudeliga ning monitori kasutades on seda tunda!

AG35 on ultrawide tüüpi ehk 21:9 ekraanisuhtega. Tegemist on laia ja kumera AMVA paneeliga monitoriga. Lahutuseks on silmapaistvad 3440×1440 punkti, mis tähendab 40% vähem piksleid kui 4K monitoridel. Monitori maksimaalseks kaadrisageduseks on 120 Hz. Vaadates neid parameetreid on selge, et tegemist on lipulaeva mudeliga ning monitori kasutades on seda tunda. Eelnevale lisaks on ekraan varustatud ka Nvidia adaptiivse kaadrisünkroonimistehnoloogiaga G-Sync, mis võimaldab vältida pildi rebenemist vahemikus 0-120 Hz.

AMVA paneeli suurimaid eelised on sügavam kontrastsus ja paremad vaatenurgad võrreldes tavapäraste TN-paneelidega. Kahjuks aga ei ole nad nii värvitäpsed nagu IPS, kuid on kordades odavamad ning palju paremad kui TN ekraanitüüp. Kiiremate mängude tarvis on  TN-paneelid ikkagi standard, kuna ei IPS ega AMVA paneelid pole nii kiire reageerimisajaga, kuid suurema värskendussagedusega AMVA paneelid ei ole tavamängurite jaoks üldsegi halvad. Juhul, kui kasutaja ei tegele professionaalselt e-spordiga, ei tunne ta TN ja AMVA paneelidel 120 Hz-i juures vahet.

AG35 monitori paneel on 1800R kumerusega, mis soosib virtuaalsetesse maailmadesse sukeldumist, kuid ei sobi professionaalseks pildi- või videotöötluseks, kuna nähtavad jooned ei ole sirged. Samas, kui põhitööks pole arhitektuuri pildistamine või voldikute kujundamine, ei sega see ka otseselt töötegemist. Monitor ise on aga mõeldud mänguritele, mistõttu ei saa AOC-d selle kumeraks tegemise eest kuidagi kritiseerida.

Kuidas on aga mängida? Kuigi ultrawide monitorid on turul mitmeid aastaid, ei ole siiani leitud viisi, kuidas seda kõikides mängudes korralikult ära kasutada. Loole orienteeritud üksikmängude puhul on olukord muidugi parem, kuid võrgumängudes pole selle ekraanisuhtega siiani midagi teha. Kui aga lemmikžanriks on näiteks rallimängud, tekitab see monitor väga mõnusa mängukogemuse, mida ei taha millegi vastu vahetada.

Monitori värvid vajasid karbist välja võttes kalibreerimist. Mängimist see otseselt muidugi ei sega, kuid igapäevaseks kasutamiseks soovitame alati monitori ära kalibreerida. Kõige lihtsam on seda teha kasutades menüüd, kuid kui on juurdepääs professionaalsele kalibraatorile, on alati mõtet seda kasutada. Meie testi tulemusel suutis ekraan kuvada sRGB värviruumist 100%, NTSC värviruumist 74% ning Adobe RGB värviruumist 79%. Kuna peamised veebilehitsejad kasutavad just sRGB värviruumi, saab kindel olla, et igapäevases kasutuses on kõik värvid olemas ning kuvatud just nii nagu need algselt mõeldud.

Disaini mõttes on AG35-l nii häid kui ka halbu külgi

Monitori jalg ei ole sellises hinnaklassis tootele väga omane – paneeli saab veidi tõsta, pöörata ning reguleerida kaldenurka, samas arvestades selle raskust, oleks suurem reguleeritavus ilmselt ajanud hinna väga kõrgeks. Suurimaks miinuseks disaini osas võib nimetada pakse ja läikivaid ääri monitori ümber, mis koguvad nii tolmu kui ka sõrmejälgi. Kaasaegsed monitorid võiksid nüüdseks säärased ääred minevikku jätta ning loodetavasti selle monitori järgmises mudelis AOC seda ka teeb. Monitori kasutajaliidese kontrollnupp on AGON brändiga kokkupuutunutele tuttav. Kogu navigatsioon on lahendatud ühe nupu alla ning lühikese kasutamistulemusena harjub ära ka AOC eripäraga. Näiteks sellega, et seadete kinnitamine on paremale ning vajutus lülitab monitori välja.

AG35 valiku teeb veidi keerulisemaks fakt, et Nvidia hakkab toetama ka ilma G-Sync moodulita monitore. See tähendab, et tarbijatel avaneb võimalus vaadata odavamategi Freesync monitoride poole, mis on tihtilugu võrdväärsete parameetritega, aga soodsama hinnaga.

AG35 on minimaalselt reguleeritav, kuid väga kvaliteetse paneeliga. Kui võrrelda seda teiste sarnaste G-Sync monitoridega, on AG35 kindlasti üks odavaimaid, kuid oma kindlate miinustega. Samas olles korra andnud sõrme (või siis antud kontekstis silma) ultrawide ekraanisuhtele, ei oska enam selleta elada. Kõik ülejäänu on juba boonus ning AG35 monitoril neid jagub. Video tegemise hetkel on AOC AG352UCG6 saadaval Arvutitargas hinnaga 759€.