fbpx

2019. aasta pakkus PC-d põhilise mänguplatvormina kasutavatele inimestele nii mõndagi põnevat. Arvatavasti oli tahavaatepeeglisse jäetud aastakümne viimane ots ka parim aeg olla arvutimängur. Miks just nii?

Protsessorid

2019 oli aasta, mil aastaid tipus olev Intel kaotas pidevalt maha jäävale AMD-le pika puuga. Kuidas nii? Intel on ju jätkuvalt mängudes kiirem? Kindlasti, kuid seda vaid mõne protsendi võrra paari protsessori puhul ning vanema ja kallima platvormi peal. AMD Ryzen 3000-seeria on see-eest olnud edukas kõikides hinnasegmentides, alates Athlon 3000G-st madalas hinnaklassis ning lõpetades 16 tuuma ja 32 lõimega Ryzen 3950X-iga.

Inteli HEDT (ehk ülikõrget jõudlust nõudvatele tarbijatele mõeldud) 10000-seeria protsessorid kaotasid isegi tavalistele AM4-platvormil olevatele AMD CPU-dele, rääkimata vastavas klassis olevatele Ryzen Threadripper 3000-seeria esindajatest. Järgmisel kuul laseb AMD välja ka 64 tuuma ja 128 lõimega Ryzen 9 3990X-i, mis on kiirem isegi üle 20 000€ maksvast Inteli kiireimast Xeoni kaksik-CPU süsteemist.

Miks säärane olukord aga mänguritele nii oluline on? Konkurents on igas äris kasulik ning soodustab kiiremat ja edukamat arengut protsessorite maailmas. Tulemust on ka märgata – vaid mõned aastad tagasi maksis 10 tuuma ja 20 lõimega protsessor üle 2000€ ning praegu saab alla 500€ eest 12-tuumalise CPU, mis on ülimalt kiire nii mängudes kui mujal. Nüüd peab vaid lootma, et Intel ei anna alla ning laseb lõppude lõpuks välja midagi, mis on inimeste tähelepanu väärt. Viimastel aastatel on nende ainsaks panuseks olnud vaid üks ja sama protsessor, lihtsalt erinevate nimedega…

Graafikakaardid

Graafikakaartide osas ei ole lood kahjuks üldse nii lillelised nagu protsessorite maailmas, kuna NVIDIA – sõltumata asjaolust, et nende firma tooted on ülimalt head – on oma RTX 2080 Ti-ga ikka jõudluse tipus. Samas suutis AMD Radeon pakkuda NVIDIA-le korralikku konkurentsi 200€-500€ hinnakategoorias, kus nende RX 5000-seeria kaardid on saanud kiitust kõikide korralikke tehnikaportaalide, s.h. GamersNexus, HardwareUnboxed, AnandTech, TechPowerUp ja paljude teiste poolt. Radeon RX 5700 ja 5700XT ei ole üheski mõttes ideaalsed kaardid, kuid oma raha eest pakuvad nad rohkem jõudlust kui võrdväärses hinnaklassis olevad NVIDIA kaardid.

Üle 500€ maksvate videokaartide puhul on aga hästi näha, miks konkurents niivõrd oluline on. NVIDIA küsib oma RTX 2080 ja kõrgema klassi kaartide eest [nende poolt pakutava jõudlusega võrreldes] mitukümmend protsenti rohkem raha. Mitte sellepärast, et need kaardid seda väärt on, vaid sellepärast, et neil puudub põhjus hinda muuta – me niikuinii ostame, kuna teist valikut lihtsalt ei ole.

Üldiselt madalad hinnad

PCPartPicker jälgib arvutikomponentide hindade kõikuvust ning antud graafik näitab, et RAM-i hind kukkus alates 2019. aasta jaanuarist üle kahe korra.

Kui aastatel 2017 ja 2018 rääkisime pikalt krüptovaluuta buumist ning mälutootjate ahnusest, siis eelmisel aastal unustati kõik need probleemid ära. Nii SSD-sid kui ka operatiivmälu sai osta odavamalt kui eales varem: 1 TB NVMe Inteli SSD maksis veidi üle 100€ ning 16 GB ülikiiret DDR4 operatiivmälu maksis (ja maksab siiani) alla 100€. Seetõttu ei tasu mõeldagi enam arvuti peale, millel on vähem kui 16 GB operatiivmälu ja puudub SSD-tüüpi andmekandja.

Samuti lasid nii NVIDIA kui ka AMD Radeon välja hulgaliselt erinevaid videokaarte 150€-300€ hinnaklassis, mis jällegi tõmbab hinnad alla. AMD Ryzen 5 3600 on üldtunnustatud kui parim protsessor mõistlikule mängurile ning maksab 200€ piires. Ülivõimsat masinat mis suudab mängida kõiki mänge 100+ k/s täisl- või isegi 1440p lahutuses, saab kokku panna umbes 800€ eest. Kas saab olla midagi paremat?

Ikka saab, kuid seda me näeme juba tänavu!