fbpx

Korista oma digiprügi siit ära!

Töölaud on puhas, ei ühtki musta kohvikruusi enam. Laua alt sai kokku korjatud kõik ebavajalik ning isegi arvutitoas oleval diivanil ei vedele enam erinevaid juhtmeid, mis on seal olnud nädalaid. Kuid ometi tunnen, et kõik ei ole korras – minu digitaalne elu on kui prügimägi. 31. jaanuaril tähistatakse digikoristuspäeva!

Digiprügi on väga lai mõiste. Alustame neist lugematutest selfie’dest, mis kaks aastat tagasi aset leidnud puhkusereisil jäädvustatud ja nüüdseks minu telefoni mälust pea 34% täidavad, või need Level1.ee videod, mis kunagi suure hurraaga üles sai võetud, aga siis olukordade kokkulangemise tõttu kunagi montaažiprogrammi ajajoonele ei lohistatud. Või miks mitte kõik need mängimata mängud.

Steami andmetel on minu digitaalsest mängukogus olevast 132 mängust puutumata 60 teost. Tõsi, paljud neist on Humble Bundle’i hiilgeajast, mil sai soodsa hinnaga kuuest mängust koosnevaid kogumikke vaid ühe teose pärast hangitud. Aga on ka selliseid, mida tõsimeeli soovisin mängida. Üheks neist on kindlasti Age of Empires II uusversioon.

Age of Empires II sai ostetud sooviga tuletada meelde vanu häid aegu ning teha sõpradega koos väike võrgupidu. Ideeks see muidugi jäigi. Nii on ilmselt lood ka minu teiste „digiprügiks“ liigituvate teostega. Spec Ops: The Line, Mafia II, Bastion ning BioShocki seeria omavad kindlasti kohta heade videomängude nimistus ning peaksid olema iga tõsimeelse mänguri läbitud teoste nimekirjas. Ometi pole ma neid kordagi käivitanud.

Nii füüsiliste mängude kui ka päris prügiga on olukord lihtsam – seda on pilgu alt keerulisem ära panna. Need kiles mängud riiulil jäävad igapäevaselt silma riivama. Välja arvatud muidugi juhul, kui ostja loodab, et aastate pärast on sellel kollektsionääride seas suur menu ning omaaegne investeering saab mitmekordselt tagasi teenitud.

Kuskilt meenub, et ka Steamil peaks olema võimalus mänge oma digikogust jäädavalt eemaldada. Viimaste uuendustega on see aga kas eemaldatud või peidetud nagu võimalus Amazoni klienditeenindusega ühendust saada.

Üks asi on aga kindel – tänapäeva kiire elutempo ja piirideta maailma puhul tahaks oma vähest aega investeerida vaid kvaliteedi alla. Seda ka videomängude puhul. Jah, kunagi ehk tõesti tuleb hetk, kui saab mängumasinas käivitada oma vanu lemmikuid, kuid vaadates, et isegi uusi hitt-teoseid ei jõua läbida, tundub see pigem kahtlane. Isegi, kui need 60 teost jäävad minu Steami kontol igavesti oma aega ootama, on need lihtsast osa ühest nimekirjast, mis ei vaja kolides eraldi kasti või ei võta riiulil tolmu.

Küll aga peaks kõik need Level1.ee videod ära monteerima, kasvõi enda ja teiste asjaosaliste pärast. Et neist ei saaks osa digiprügist, mis ühel hetkel lihtsalt virtuaalsesse prügikasti rändavad. Või veel hullem – kaovad lihtsalt ära!