fbpx

Eks oleme me ju kõik leidnud end situatsioonist, kus mängitav mäng võtab aja maha ning manab ekraanile ilusa vaheklipi, mille ajal võib puldi rahulikult käest panna ja lugu nautida. Täpselt samamoodi on ette juhtunud aga olukordi, kus telerist kõlavatele sõnadele on raske keskenduda, kuna eksisteerib kõrvalisi segajaid. Appi tulevad subtiitrid.

Nende samade sõnade tekstiversiooniga on aga tihtilugu probleeme. Kana kitkumist võib alustada algusest – miks pole subtiitrid automaatselt sisse lülitatud? Mis põhjusel eeldatakse, et inimestele käib taoline lihtne mugavus vastukarva? Kas tõesti on subtiitrite vihkajaid maailmas nii palju?

Aga hea küll, lõppkokkuvõttes on mul vaja lihtsalt meeles pidada, et enne mängu alustamist subtiitrid sisse lülitaksin (osad mängud lubavad ka esimese vahevideo ajal menüüsse siseneda ja pildile teksti lisada, teised aga mitte). Küll aga kaasneb sellega üks suur konks.

Nimelt ei suuda mänguarendajad kokkuleppele jõuda, et millise menüü all subtiitrite sisse-välja lülitamine täpselt toimib. Display? Vahel tõesti, on ju selle valiku all kõik, mis ekraanile kuvamisega seondub. Audio? Jällegi potentsiaalne võimalus, kuna on ju tegemist küsimusega, et kas ma kuulen, mida mulle räägitakse või pean teksti alla lisama, et aru saada. Muud sätted? Nojah, mõnikord tõesti tekib probleem subtiitrite klassifitseerimisega. Ekstrad? Oo jaa, pole midagi muud, mis omaks suuremat lisaväärtust, kui subtiitrid!

Mida ma tahan öelda… mänguarendajad – valige üks menüü, mille alla subtiitrid panna ning ärge näppige seda enam!