fbpx

Veel möödunud aastal samal ajal olid minu teadmised videomängudest sama kauged kui kuu ja päike. Ärge saage valesti aru, ega ma praegugi liiga palju tea. Küll aga olen kursis, et eelmise aasta (üks) säravaim(aid) täht(i) mängude maastikul oli Disco Elysium.

Ma ei teaks Disco Elysiumist pooltki nii palju, kui minu elukaaslane poleks videomängude kirglik fänn. Oli oktoobrikuu algus, kui Sten õhkas: „Tahaks teisipäeval kodus olla ja viskit juua.“

See oli minu jaoks niivõrd veider avaldus, et ma vist vastasin talle: „Ee, okei…“ Selgus, et teisipäev oli kauaoodatud päev, mil tuli välja kodumaine videomäng Disco Elysium. Koju ta tol päeval siiski ei jäänud ning viskit ka ei joonud, küll aga istus umbes nädala lõpuni andunult arvuti ees. Minul jäi vaid aeg-ajalt seista tema kõrval ning uurida, mida täpselt ta teeb.

Ilmselt ütlesin ma mingil hetkel, et tahaks ise ka seda mängu mängida… sest ühel õhtul paar kuud hiljem teatas Sten: „Olgu, hakkame nüüd mängima.“

Peale tõiga, et Disco Elysium on eestlaste arendatud, teadsin ma, et peategelane ärkab elu suurima pohmelliga, lahendada on vaja mingi mõrv ning tegevus toimub 1950ndatel. Ja ma olin kuulnud, et selles mängus on vääääga palju teksti.

Varasemalt oli minu ettekujutus mängudest, et keegi kakleb, jookseb, tapleb. Disco Elysium näitas mulle, et tegelikult võivad videomängud olla väga intelligentsed. Viibisin järsku keset ühte lugu, mis vajas lahendamist. Nagu oleks sattunud lugema huvitavat raamatut – ja arvestades, kui palju on teoses teksti, on võrdlus üsna kohane.

Minu kui videomänguvõhiku jaoks oli tõeliselt üllatav, kui oskuslikult on kõik tehtud. See on ju päriselt kunst! Jah, ma saan aru, et videomänge peetakse kunstiks juba ammu, kuid mina polnud sellele enne mõelnud. Milline oskuslik graafika, lugu ja dialoogid, mis jooksevad suurepäraselt kokku… Äge!

Olen praeguseks mänginud neli-viis tundi (mis on tõeliste mängusõprade jaoks vist pigem kohvipaus) ning jätkamiseks on rohkelt motivatsiooni. Ma ei luba, et minust saab videomängude fänn, kuid mu arvamus neist on väga korralikult tõusnud!