fbpx

Tere tulemast, PlayStation 5!

Ei juhtu just iga päev, et ilmuvad uued mängukonsoolid. Veel eriti sellised, mida on oodatud pea seitse aastat! 19. november on aga just üks selline kuupäev, mil jõuab Maarjamaale Sony üheksanda generatsiooni mängukonsool PlayStation 5!

Nagu arvata võib, on tegemist märgatavalt võimsama tegelasega kui varasemad mängumasinad. Samuti näeb see välja kõike muud kui üks tavaline teleri all asuv meelelahutuskast. Ka pult on midagi täiesti teistsugust, seda nii välimuselt kui seespidiselt. Nii on selle nimest kadunud ka järjekorranumber, mis asendunud inglisekeelse väljendiga „Sense“. Ja siinkohal ei pea eksima, seda pulti saab tunnetada, alates erinevatest mootoritest, mis simuleerivad värinaid, kuni haptiliste päästikute ning puldi sisse puhumisega. Kui viimane tundub keeruline, siis seda ongi raske mõista ilma, et seda oleks kogenud.

PlayStation 5 välimuselt on kui ulmefilmi kosmoselaev. Ei midagi sellist, mida kujutatakse poolakate Cyberpunk 2077 videomängus. Pigem on see puhastatud ja stiliseeritud nägemus helgemast ja paremast tulevikust, mida kujutati hästi aastakümnete taguses popkultuuris. Ka konsooli suurus on midagi enneolematut, mis lausa nõuab, et see asetataks toas aukohale. Näiteks teleka kõrvale, kus varasemalt oli suguvõsale kuulunud lillevaas või vanaema tuhk. Nüüd on targem mõlemad keldrisse ära viia ning asetada sinna valge kosmoselaev, mis käivitades hakkab pehmelt sinist valgust kuvama.

Nagu iga asi, peab ka PlayStation 5 olema enneolematult kiire. Täpselt nii väle, et laadimisajad muutuksid pea märkamatuks. Sellel kõigel on aga ka üks puudus – kettamahuga siin priisata ei ole. Selle teeb eriti raskeks asjaolu, et pea kõik PlayStation 4 mängud töötavad ka siin. Aga et veel raskem oleks, annab Sony kõikide PlayStation Plus teenuse kasutajatele tasuta hunniku väga häid videomänge. Nii unustab peaaegu ära, et tegelikkuses ainult PlayStation 5 mängukonsoolile mõeldud mänge põhimõtteliselt ei olegi.

Eelpool olevat teksti tuleb aga kirjutada olukorras, kus värskelt ilmavalgust näinud konsooli kohta ei saa kasutada väljendit „jõudis poeletile“. PlayStation 5 on vaid väga valitud seltskonna meelelahutuseks, kes sellega altilt ka Instagramis ja mujal ühismeedias uhkustavad. Palju õnne teile(meile)! Teistele jääb üle vaid oodata kevadet ning koguda raha uue teleri jaoks, sest vaid nii on võimalik mõista, miks PlayStation 5 on tõesti uus mängukonsool. Vähemalt on Eestis seitsme aastaga mänguajakirjandus muutunud ning uutest konsoolidest saab lugeda rohkem kui ühest väljaandest.

Alltekst: Antud teksti autor on rohkem aega veetnud PlayStation 5 pildistamisega kui reaalselt sellega mängides.