fbpx

14. detsember aastal 2020 oli kurb päev. Ühendkuningriigist tuli lausa kaks halba uudist. Esiteks – põnevuskirjanik John le Carré heitis hinge. Teiseks – Electronic Arts ostab omale Codemastersi!

Ma ei hoia oma arvamust vaka all. Uudis on kohutav! Codemasters oli üks viimaseid tugevaid ja iseseisvaid bastioneid Briti videomängutööstuses. On vähe stuudioid, mis suudavad teha nii kompetentselt korralikke kihutamismänge kui Codemasters. Ja neid ka arvutile!

Kuna ülevõtjaks on EA, pole raske arvata, mis edasi saama hakkab. Täna pasundavad kõik osapooled, et on õnnelikud ja rõõmsad ja kõik võimalused avarduvad. Varsti selguvad ideoloogiate erinevused. Codekate pead lendavad. Algab tuntud sarjade nagu Dirt, Grid ja F1 lüpsmine ning kvaliteedilangus. Tulevad koondam…, st tööjõu optimeerimised. Siis stuudiote sulgem…, st konsolideerimised. Legendaarne bränd sitatakse ja visatakse minema.

Need for Speedile aga hakatakse rohkem panustama ja sari võib taas saada eriilmelisi, nii arkaadilikke kui simulaatorlikke (Shift 3?) sissekandeid. Aga kas ka häid? Kas suudab Codemasters NFS needuse lõpuks murda?

Selles vaatevinklis on ost loogiline. EA krooniline impotentsus oma Need for Speed sarjale õige särts sisse puhuda on USA mänguhiiu naerualuseks teinud. Ühest stuudiost teise loksutatud bränd pole aastate jooksul kuskil õiget hoogu saanud (tõenäoliselt aga EA peakontori enda käpardlike produtsentide väärate prioriteetide ja nõuete tõttu) ja kuidagi on vaja nägu päästa. Kasvõi 1,2 MILJARDI dollari eest, nagu Codemastersi eest makstakse, aga no on vaja!

Novembris alanud jutud, et Codemasters võib märkimisväärselt väiksema summa eest minna Take-Two Interactive hõlma alla, polnud niivõrd hirmutavad, sest T2 filosoofia, struktuur ja kvaliteedistandardid jätnuksid codekatele piisavalt hingamisruumi. EA on aga mängumaailma räpane barbarist türann, mille stuudiod on sama saatusega nagu Brad Pitt filmis „The Counselor“.

Jah, olen pettunud ja kibestunud ja vihane. Loodan, et ma oma ennustustes paljus eksin, aga siiski kardan, et Codemastersi peatükk videomängude ajaloos läheneb kui mitte nekroloogile, siis epiloogile.

Huvitav, mis saab aga World Rally Championship kasutusõigusest, mille Codemasters juunis võitis? Vähesed ameeriklased suudavad ju oma pead mässida ümber idee, et ovaalist keerukamatel radadel kihutamine võiks olla põnev. Müüb EA WRC edasi? Või säilib Codemastersi bränd müügiargumendina veel mõned aastad, kuna ralli ja Codemasters on tihedalt põimunud?

Või jäetakse populaarne litsents lihtsalt õelusest riiulile tolmu koguma, et keegi teine ka seda ei saaks?