fbpx

Philipsi uhiuus 558M1RY mängurimonitor on midagi erilist – integreeritud helisüsteemiga 55-tolline 4K ekraan, mis kaalub üle 20 kilogrammi. Võib julgelt öelda, et selle suuruse juures on paremat monitori raske leida, kuid meeles peab pidama üht olulist faktorit.

558M1RY on tehniliselt kõrgeimal tasemel. Mullu oktoobris ilmunud kuvar pakub üle 1000 niti eredust, 125% sRGB ja 104% sRGB värvispektri täpsust ning võimaldab ka 1440p lahutusel kasutada ülisujuvat 120 Hz värskendussagedust. Reaalelus on tegu silmapaistvalt heleda ekraaniga – ka väiksema kogemusega silm märkas, et võrreldes tavalise teleriga on Philipsi hiidlane tunduvalt eredam.

Kõrgem värskendussagedus võimaldab sujuvamat mängupilti ning on eriti kasulik sellistes e-spordi mängudes nagu CS: GO, Fortnite ja Overwatch.

Kuigi väga ere ekraan teeb digitaalse sisu palju kaasahaaravamaks, ei ole see silmade jaoks hea, eriti pimedas toas. Philips Ambilight on antud probleemi jaoks suurepärane lahendus – taustavalgustus muudab oma värvi vastavalt ekraanil toimuvale ning kui monitor on seina vastas, siis pilt justkui sulandub ümbritseva keskkonnaga. Lisaks asjaolule, et see kergendab vaatajate silmadele osutatud pinget, soodustab see ka ekraanil toimuvasse sukeldumist. Ambilight on telerite maailmas üks põnevamaid tehnoloogiaid ning loodetavasti näeme seda tulevikus veelgi.

Lisaks paneeli suurepärastele tehnilistele näitajatele tuleb Philips 558M1RY koos integreeritud ribakõlariga, mis pakub 2.1 heli. Võib kindlalt öelda, et see on kordades parem mis iganes teleri integreeritud kõlaritest ning ka tavalisest 2.0 kõlarisüsteemist. Ise kasutan Edifieri R2000T süsteemi, mis pakub küll rohkem võimsust, kuid ei võimalda digitaalset audiotöötlust. 558M1RY ribakõlar võimaldab suurepärast kogemust – olemas on isegi integreeritud ekvalaiser, millega saab luua kasutajapõhiseid heliprofiile.

Monitori integreeritud ribakõlar on üllatavalt hea.

Monitori suurimaks miinuseks oli paneeli tehnoloogia – VA ehk inglise keeles vertical alignment. Kui TN-tehnoloogia on monitorides kiireima reaktsiooniajaga, ent kehvemate värvidega, siis VA on vaid veidi parem. Monitori saab kasutada ainult selle ees istudes – niipea, kui vaatenurk veidi vahetub hakkavad värvid moonduma ning pilt muutub halliks ja ebameeldivaks. Vaatenurk peab olema õige mitte ainult horisontaalis, vaid ka vertikaalis ehk 558M1RY-d ei tasu panna silmadega võrreldes liiga kõrgele, kuna pildi värvid hakkavad taas moonduma.

Olgugi et monitor toetab DisplayHDR1000 standardit, on sellelt sisu nautimine raskendatud. Tavalise teleriga võrreldes oli Netflixi sarjade puhul pilt märkimisväärselt kehvem, eriti pimedates stseenides. Integreeritud nutiteleri funktsionaalsuse puudumise tõttu ei saanud võrrelda sisu kvaliteeti üks-ühele, kuna Philips pidi saama signaali väljast poolt ning minu teler integreeritud rakendusest. See-eest on 558M1RY mõeldud eelkõige konsoolimängude nautimiseks ning sellega sai seade suurepäraselt hakkama.

Sony PlayStation 4 ja Nintendo Switchi mängud nägid Philipsi monitoril suurepärased välja ning mingeid märgatavaid probleeme visuaalidega ei esinenud. Kahjuks aga jäid sellised paneeli suured plussid nagu 120 Hz värskendussageduse tugi kasutamata, kuna vanad mängukonsoolid seda ei toeta. Rääkides aga PlayStation 5-st ja Xbox Series X-ist, siis 558M1RY kasutab HDMI 2.0 ühendusstandardit, mistõttu pole see uue põlvkonna jaoks just väga sobiv.

Color banding oli  tumedates stseenides märgatav ka tavainimesele, kes märkis, et pilt on kuidagi kehv.

Kõik see paneb Philipsi ülisuure monitori veidrasse olukorda – arvuti taga ei tööta see perfektselt, videosisu vajab kas Google Chromecasti või arvuti sisendit ning on kahtlase kvaliteediga ja mängukonsoolidega sõbrutseb see vaid piiratud funktsionaalsusega. Kellele siis Philips 558M1RY mõeldud on? Eelkõige inimesele, kes soovib kõik-ühes kodukino komplekti ning plaanib nautida mänge vaid kaheksanda põlvkonna mängukonsoolidega. Sony PlayStation 4 Pro ja Xbox One X oleksid suurepärased kaaslased Philipsi 558M1RY-le, kuna need saavad võtta 4K paneelist maksimumi, kuid 120 Hz tugi taas jääb kasutamata – seda saab aktiveerida vaid arvutikasutaja.

Seega – kui soovid korraga kõik-ühes kodukino komplekti, mis sobiks suurepäraselt PS4 Pro või Xbox One X-i jaoks, siis Philips 558M1RY on hea valik. Kui aga otsid omale suurt arvutimonitori mängimiseks ja sisu nautimiseks, siis tavaline IPS-paneeliga teler oleks parem valik. Juhul, kui otsid uut paneeli oma uhiuue PlayStation 5 või Xbox Series X-i jaoks, tasub aga vaadata pigem HDMI 2.1 toega telereid.