fbpx

Möödunud aasta ei olnud mängurite jaoks just kõige parem – videomängude lõputute edasilükkamiste kõrval pidi rinda pistma ka uute konsoolide, videokaartide ja protsessorite nappusega. Aga juhul, kui sa juba omad mõnda AMD RX 5000/6000 või NVIDIA RTX 2000/3000 seeria kaarti, peaksid järgmisena tegema kindlaks, et sellega kaasneb ka hea monitor.

1080p lahutus on viimase aastakümnega end ammendanud ning 1440p ehk 2560 x 1440 muutub vaikselt uueks normiks. AOC AG273QXP on üks ideaalsemaid valikuid peaaegu igale mängurile. Vaatame lähemalt, mida see monitor meile pakub… ja mida mitte.


Tegu on 27-tollise 1440p paneeliga, mis toetab vähemalt 165 Hz värskendussagedust. Kui varasemalt on kõrge värskendussagedusega olnud enamasti TN-paneelid, siis nüüd on see mänguritele oluline funktsioon jõudnud mitte ainult VA-, vaid ka parimate värvide ja vaatenurkadega IPS-monitoriteni. AOC AG273QXP kasutabki 1 ms vastamisajaga IPS-paneeli, mis suudab oma kiiruse poolest pakkuda konkurentsi veel paar aastat tagasi tipus olnud TN-paneelidele.

Lisaks IPS-paneelidele omasele värvitäpsusele ja -sügavusele ning laiadele vaatenurkadele pakub antud monitor ka kõrget tüüp-heledust umbes 400 niti juures. Peab kindlasti meeles pidama, et kuigi monitoril võib olla ametlikult kirjas HDR-tugi, siis reaalsuses pole see võrreldav päris HDR-teleritega, mille paneelidel on näiteks lokaalselt valgustatavad tsoonid, rääkimata uusimatest OLED-idest.

Kui aga vaadata turundusjutust mööda, on AOC AG273QXP paneel suurepärane mängude jaoks – kõrge heledus ning LG poolt arendatud Nano IPS tehnoloogia viivad värvid järgmisele tasemele igas videomängus. Nano IPS võimaldab (võrreldes standardsete IPS-paneelidega) jõuda üle 130% sRGB värvispektrini, mille tulemuseks näevad värvid välja teravamad ja täpsemad. Puudub ka TN- ja VA-paneelidele omane värvide ja gradientide moondumine ja ribastumine ehk inglise keeles color banding.

Värvide ribastumine ehk color banding.

AOC AG273QXP on visuaalselt kena monitor, mille tagaküljel on ilus RGB-rõngas. Lisaks sellele on monitoril reguleeritav jalg, mida saab soovi korral eemaldada ning kasutada 75 x 75 mm VESA seinakinnitust. Kahjuks ei olnud minu testitud mudelil vajaminevaid kruvisid, mistõttu ei saanud monitori üles riputada. Seega, kui soovid kinnitada seadet seinale või monitorikäele, siis tea, et kruvisid karbis kaasa ei tule.

Antud monitori suurim konkurent oleks LG 27GL850, mis on veidi odavam, kuid pakub ka veidi madalamat keskmist heledust – umbes 350 nitti. Samuti toetab LG maksimaalselt 144 Hz värskendussagedust, kuid AOC-d saab soovi korral üle kiirendada ka 170 Hz-ni.


AOC AG273QXP sobib igale arvutimängurile, kes saab oma eelarve umbes 450 euroni välja venitada. Tegu on silmapaistva paneeliga, millel näevad mängud suurepärased välja veel aastaid ja aastaid. Järgmiseks sammuks oleks ehk OLED- või microLED-tehnoloogial põhinev monitor, kuid nende tulek mänguriturgudele on veel üpris kaugel. Kui su eelarve on kuni 400 eurot, siis LG 27GL850 on mõningate kompromissidega, kuid mitte palju halvem monitor, mis samamoodi kestab aastaid.

Kui probleemiks ei ole aga monitor, vaid videokaardi puudus, siis siin ei saa kahjuks midagi ette võtta. Videokaartide turg peaks jalgadele tagasi saama alles järgmise aasta lõpuks.