fbpx

Monitorid võivad tulla erinevates suurustes. Kui 20 aastat tagasi olid  populaarseimad 4:3 suhtega 16-tollised ekraanid, siis täna kasutatakse igasuguste diagonaalidega paneele ning vanemad, ruudukujulised CRT-monitorid on unarusse jäänud.

Üks põnevamaid lahendusi inimeste tööproduktiivsuse ja videomängukogemuse parendamiseks on niinimetatud ultrawide või ultralai ehk 21:9 ekraanisuhtega monitorid. Vaatame lähemalt üht sellist mudelit AOC-lt – koodnimega CU34G2X, lühendatult CU34.

Ekraani diagonaaliks on silmatorkavad 34 tolli ehk umbes 86 cm. Diagonaali jaoks on valitud ka suurepärane resolutsioon – 3440 x 1440 – mis teeb ekraani kõrguse võrdseks tavalise 27-tollise 1440p monitoriga, olles lihtsalt 17 cm laiem.

34-tolline ultralai monitor ja kõik selle dimensioonid.
27-tolline monitor ja kõik selle dimensioonid.

Selline suurus teeb CU34-st suurepärase tööekraani. Kui tavalisele 16:9 ekraanile mahub üksteise kõrvale kaks akent, siis ultralaiale monitorile saab panna kolm või suure soovi korral ka neli akent. See on hea näiteks tekstide ja tõlkimisega töötades, kuid ka tabelite, presentatsioonide ja kõikide muude ülesannete puhul, mis vajavad korraga mitut akent. Ekraan on 1500R-kõverusega, mille tulemusena on kasutaja oma monitorist peaaegu tervenisti ümbritsetud. Kui arvestada ekraani suurust, siis on kõver paneel sellisel juhul täiesti mõistlik.

Eriti huvitav on too kõver paneel mängimise ajal, mis on CU34 fookuseks. Lisaks suurele 3440 x 1440 resolutsioonile toetab ekraan 144 Hz ning soovi korral saab seda ka ülekiirendada 165 Hz-ini.Viimastel aastatel on õnneks aina populaarsemaks muutunud kaadrisünkroonimistehnoloogiate kasutamine. CU34 toetab nii AMD FreeSynci kui NVIDIA G-Synci, mis garanteerivad sujuvat pilti mängudes ilma kaadrirebenemisteta.

Ekraani rebenemine, mis juhtub siis, kui monitor ei suuda suhelda videokaardiga. Tulemuseks on see, et kui videokaart saadab monitori määratud kaadrisagedusest rohkem või vähem kaadreid, ilmub rebenemine.

Tõkkekohti on mängurile aga kaks: videomängude ultralaia resolutsiooni tugi ning videokaardi võimsus. Vanad videomängud on eriti probleemsed toe osas. Leppima peab suurte mustade aladega pildist vasakul ja paremal poolel. Uuemad ja laiemat resolutsiooni toetavad teosed kutsuvad esile aga teise probleemi. Nimelt on 3440 x 1440 väga lähedal 4K-resolutsioonile ning nõuab märgatavalt rohkem jõudu võrreldes väiksemate lahutustega. Eriti terav on see probleem tänapäeval, kus võimsa videokaardi saamine võib olla problemaatiline.

Monitor tuleb koos kvaliteetse ja reguleeritava jalaga. Sellega saab seadistada just seda õiget nurka ja kõrgust, et töötamine ja mängimine oleks mugav. Siin tuleb mängu aga ka monitori suurim nõrkus – kasutatav paneelitehnoloogia. Tänapäeval on suurim osa monitoridest juba liikunud IPS-paneelitehnoloogiale, mis pakub sügavamaid värve ja paremaid vaatenurki. Kahjuks kasutab CU34 siiani ultralaiades monitorides kõige levinumat VA-tehnoloogiat, mis ei pruugi kõigile sobida.

Värvide ribastumine ehk color banding – sageli on see rohkem nähtav just VA-paneelidel.

Juhul, kui oled kunagi istunud IPS-monitori taga, siis VA-paneeli kasutamine pärast seda võib olla väga raske, isegi kui tegu on kõige muu osas nii hea ekraaniga nagu CU34. Vaatenurgad on kehvad, värvid tunduvad elutud ning must on pigem hall. Püüdsin sättida kontrastsust, värvisügavust ja gammat nii monitori kui ka arvuti sätetes, kuid lõpptulemus ei olnud võrreldav minu paar aastat vana IPS-paneeliga.

Maailmas eksisteerib IPS-paneeliga ultralaiasid monitore küll, kuid nende saadavus, hind ja muud parameetrid ei ole nii head. Näiteks pole need nii hea reageerimisajaga, mis võib teha kiire pildi palju udusemaks. VA-paneeli on palju lihtsam adapteerida ultralaia otstarbe jaoks ning selle hind on paljudele vastuvõetavam. Kas selline pilt sobib just sinule? Seda keegi öelda ei saa. Ideaalis peaks igaüks VA-paneeliga monitori ise proovima ning järeldusi tegema, kas see sobib valitud otstarbe jaoks või mitte.

Sellest sõltumata on tegu suurepäraselt ehitatud ja laia funktsionaalsusega monitoriga, mis viiks nii töö- kui ka mängukogemuse järgmisele tasemele. Lihtsalt peab arvestama, et kui eelnevalt oli kasutuses IPS-paneeliga monitor, peaks meelde tuletama, kuidas üks VA-paneeliga kuvar tänapäeval välja näeb ning kaaluda oma valmidust sellele tehnoloogiale ümberkolimisel.