fbpx

Eestis pole mänguarendus kunagi varem olnud nii hoos. Seda tõestab asjaolu, et esimest korda toimub Eestis koguni kolm kohalikku Global Game Jam mänguarendusvõistlust korraga.

Global Game Jam on rahvusvaheline mänguarendusvõistlus, mida on korraldatud aastast 2009. Võistluse eesmärk on arendada piiratud aja jooksul uusi ja uuendusmeelseid videomängude prototüüpe ning seejärel esitada neid nii kohalikule kui rahvusvahelisele publikule. Seni suurim ülemaailmne võistlus leidis aset 2020. aastal, mil üritusest võttis osa 48 753 inimest ning valmis 9601 mängu. Sellel aastal toimubv Global Game Jam 28.-30. jaanuarini.

Eestis toimub Global Game Jam seekord koguni kolmes erinevas kohas: Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Tallinna üritust veab eest Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, kus saab liituda samas koolis Arvutimängude disaini ja arenduse õppekava tudengitega. Üritusest saab osa võtta ka interneti vahendusel liitudes nende Discordi kanaliga.

Tartu üritus kannab alapealkirja University of Tartu Pro Game Jam 2022, kuhu on oodatud kõik huvilised. Sellele eelneb Tartu Ülikooli Arvutiteaduse Instituudi tudengite videomängude, arvutigraafika ja virtuaalreaalsuse rakenduste väljapanek. Sarnaselt Tallinna üritusele, saab ka Tartu võistlusest osa võtta nii kohapeal kui ka Discordi vahendusel.

Global Game Jam toimub Pärnus esimest korda. Võistlus toimub ainult kohapeal Noorte Innovatsioonikeskuses HUUB. Üritusele on omapoolse õla pannud alla ka kohalik mänguettevõte Gamecan. Üritusest saab osa võtta kuni 35 inimest.

Game Jam’is osalemine ei eelda eelnevat videomängude arendamise kogemust, peamine on huvi mänguarenduse vastu. Meeskondadesse oodatakse väga ka inimesi, kellel on oskusi kas kunsti-, teksti- või ka heliloomes. Üritus on on hea koht uute tutvuste loomiseks või vajaliku inspiratsiooni ammutamiseks, et alustada kas iseseisvalt või ka näiteks ülikooli õpingute toel mänguarendusega