fbpx

Rohkem kui kaheksa aastat töös olnud Eesti videomäng Office Management 101 on jõudnud Steami vahendusel varajasse ligipääsu. Tegemist on teadlikult väga retrohõngulise mänguga, mis on ammutanud inspiratsiooni sellistelt klassikalistelt kultusteostelt nagu Theme Hospital ja X-COM: UFO Defense.

Kas mängu on toodud piisavalt sisu, et õigustada 16,79 € suurust hinnasilti (artikli kirjutamise hetkel on mäng saadaval -33% soodustusega ehk hinnaga 11,24 €) või on tegemist lihtsalt kohustusliku ostuga, et toetada Eestis tärkavat varakevadist mängutööstust?

Office Management 101 on loodud Eesti ettevõtte OÜ tulevik.EU ja peamiselt ühe inimese poolt – Riho Peterson. Oleme sellest mängust ka varasemalt kirjutanud, näiteks 2014. aastal ürituse Mängutis raames. Teose tiitrites on lisaks Riho Petersonile veel välja toodud Raimo Peterson (kunst, sisuloome), Edvin Aedma (mängudisain, sisuloome, turundus), Uku Ranver (treileri animatsioon ja mängu logo) ja Theo Cranmore (treileri muusika).

Hetkel on teos saadaval vaid Steami veebipoe kaudu, kuid tulevikus loodetakse laiendada müügiplatvorme ka GOGi, Humble Store’i ja Gamejolti näol. Artikli kirjutamise ajal on teos saanud Steami vahendusel 22 arvustust ning üldine vastukaja teosele on positiivne. Artiklit kirjutades olen mänguga veetnud umbes kolm tundi, millest suuremat osa saab vaadata üleval olevas striimis.

Teos hakkab juba algusmenüüst alates vajutama väga teadlikult ja tugevalt nostalgianupule, mis on nii minu kui ka ilmselt paljude teiste suureks nõrkuseks. Koheselt meenuvad lugematud tunnid, mida sai veedetud Theme Hospitali saatel, seda nii disaini, mängitavuse kui ka huumori osas. Mängu eesmärk on lihtne – panna toimima ühe ettevõtte kontor. Selle käigus tuleb otsida nii töötajaid kui ka tööd, palgata koristaja, vahetada välja kohvimasin või hankida kontorisse kohviautomaat.

Täidetud ülesanded teenivad lisaks rahale ka tärne, millega saab lahti lukustada paremat kontorimööblit. Tehtud tööd aga tuleb arhiveerida paberitel, mille haldamisest saab omaette väikene mäng. Igal töötajal on ka oskused ja tasemed, mida saab arendada. Näiteks paberihunnikute vähendamiseks saab õpetada töötajatele väiksemat käekirja. Just need väikesed seosed panevad mängu elama.

Varajasele ligipääsule omaselt võib ka siin tunda pärast kolmandat mängutundi, et sisu jääb ehk väheks. Tõsi, mina jõudsin selle ajaga läbida teose ainsa loopõhise peatüki, mis andis ette veidi rohkem kui 20 ülesannet, mille täitmisel peaksid mängu põhitõed selgeks saama. Selle läbides ongi aeg sukelduda pea ees liivakasti mängulaadi ning hakata arendama omaenda kontorit. Teoses on olemas alused, et seda järjest sügavamaks luua. Näiteks suhted kaastöötajate vahel, konkureerivad ettevõtted ning sealt töötajate üleostmine ning miks mitte ka nende kaotamine.

Striimi ajal tuli kommentaariumisse ka mängu arendusega seotud Edvin Aedma, kes rääkis ideest teha näiteks sekretäri positsioon, kes hakkab mängijate eest valminud töid klientidele edastama. Vaid taevas on piiriks ning ma siiralt loodan, et müüdud mängukoopiad ja positiivne tagasiside annavad arendajatele motivatsiooni ning ka vahendeid, et Office Management 101 järjest sügavamaks teoseks arendada. Siinkohal ei tohiks kindlasti ära unustada asjaolu, et mäng peab jääma lõbusaks ajaviiteks ning ei tohiks hakata peegeldama reaalelu tõsidust.

Office Management 101 saab endale hankida Steami vahendusel ning isegi, kui antud žanr pole päris igale maitsele ning mängu varajane ligipääs võib algul eemale peletada, siis minu silmis on igal eestlasest mängusõbral soovituslik see teos omale hankida. Vaid nii saame anda oma väikese panuse, et Eestis valmiks järjest rohkem ja paremaid videomänge.

Koos arendajatega anname ära ka ühe mängu Steami võtme. Selle võitmiseks mine meie YouTube’i kanalile, leia sealt ülesse Office Management 101 striim ning kirjuta selle alla kommentaariks, milline on sinu meelest parim Eesti videomäng. Võitjaga võtame ühendust YouTube’i vahendusel.