fbpx

Kuigi kõnealuse mängu pealkiri – Card Shark – võib sellise mulje jätta, ei ole tegemist kaardimänguga. Tegelikult mängid sa selles kaarte üsnagi vähe. Suurim rõhk kulub hoopiski petmisele.

Sa oled ühe trahteri tumm teenindaja ning su ülemuseks kuri mammi. Ühel saatuslikul päeval külastab te asutust salapärane mees, kes teeb sulle huvitava ettepaneku. Aita tal õhtul pokkerimängus ebaausaid võtteid kasutades võita ning saad heldelt tasutud.

Pokkerimängu käigus ei lähe aga kõik nii, nagu peaks ning mehe vastane otsustab relvaga vehkima hakata. Kogemata lendu läinud kuul tabab trahteripidajat ning salapärane mees rebib su põgenedes endaga kaasa. Tõenäoliselt näitaksid politseinikud süüdlast otsides sõrmega just sinu poole, väidab ta.

Nii liitudki vaeste rändurite karavaniga, kes teenivad leiba sellega, et sobivatelt ohvritelt raha välja petavad.

Mängitavus näeb seega ette erinevate petutrikkide sooritamist. Näiteks pead vastastele veini valades nende kaarte piiluma ja seejärel enda kaaslasele infot edastama. Mõnikord suskab ta sulle taskusse paki kaarte, mille sa kõrvaltoas ette pead valmistama ja seejärel salaja laual olevaga ära vahetama. Mõnikord võtad aga ise kaardimängust osa, segades pakki nii, et kaardid võidu just sulle või kaaslasele tooks ja nii edasi.

Erinevaid viise petmiseks on üpriski ohtralt. Olen praeguseks mängu alla pannud mõned tunnid (väidetavalt kulub neid läbimängimiseks vähemalt kuus) ning tundub, et pole veel kaugeltki kõike näinud. Vahel on petuskeemid mängu enda poolt ette antud, mõnikord saad aga petuviisi ise valida.

Alati on kindel see, et plaanid tuleb ellu viia võrdlemisi kiirelt, sest vastasel juhul saavad teised mängijad haisu ninna ja muutuvad vihaseks. Edukas petmine tähendab automaatselt võitu. Ühe vastase alistamiseks kulub tavaliselt umbes kolm kätt pokkerit.

Mida suuremad on panused, seda kahtlustavamalt vastane sind vaatab. Võidetud raha saab anda hiljem laagrivanema kätte, kes selle väidetavalt abivajajateni toimetab. Narratiivis keskendutakse veel ka mingitele kulisside taga hõljuvatele saladustele, mis ulatuvad kuni Prantsuse kuningani välja. Ju need joonistuvad hiljem selgemini lahti.

Visuaalselt näeb teos väga äge ja unikaalne välja, võiks lausa öelda, et maaliline. Häälnäitlemist mängust ei leia, muusika ja heliefektid on aga igati adekvaatsed.

Mäng hoiatab sind kohe alguses, et soovitatav oleks  mängida puldiga. Hiire puhul tõepoolest tekkis vahel kaardipakki segades pisut probleeme – protsess läks mitu korda sassi, vastased said vihaseks ja lasksid mu kaaslase maha.

Card Shark on saadaval nii Steamis kui ka Nintendo Switchi peal. Hinnasilt (19,99 €) on igati aus. Tegevus on piisavalt varieeruv, samas ka mitte liiga keeruline. Pilt kaunis ja lugu vajalikus koguses kaasahaarav.

Tegemist on järjekordse omanäolise teosega, mis Devolver Digitali vihmavarju alt valla pääsenud. Juba sellest saab omad järeldused teha.