fbpx

Dorfromantik (saksa keeles „külaromantika“) on rahustav strateegiamäng, kus eesmärgiks ehitada kuusnurksetest tükkidest värvilist loodusmaastikku. Teos sai alguse Ludum Dare mänguhäkathoni võistluseks esitatud prototüübist. Selle autoriks on neli mängudisaini tudengit Berliinist, kes otsustasid prototüübi täismänguks teha ning panid koos sellega püsti firma Toukana Interactive.

Dorfromantik sarnaneb kõige enam strateegilisele lauamängule. Iga seanss algab 40 kuusnurkse tükiga, mida mängija peab ükshaaval kuusnurkse ruudustiku peal üksteise külge asetama.

Tükid koosnevad kuuest erinevast võimalikust elemendist: rohumaa, põllumaa, küla, mets, veekogu ja rongitee. Need elemendid on igale tükile suvaliselt asetatud. Mängija ülesandeks on nendest tükkidest ehitada romantiline maakoht nii, et tükkide äärtes olevad elemendid omavahel haakuksid. Mõnede tükkidega käivad kaasas ülesanded, mis nõuavad, et omavahel ühendataks teatud arv samast elemendist tükke.

Mängija saab ülesannete täitmise ning täiuslikult kattuvate äärtega kuusnurkade moodustamise eest lisatükke ja lisapunkte. Seanss lõppeb, kui kõik tükid saavad otsa.

Audiovisuaalne külg lisab mängu struktuurile väga meeldiva ja rahustava atmosfääri. Visuaalselt on teos väga lihtne ja kergesti hoomatav, mis teeb ka selle tutvustamise ja näitamise kergemaks. Lihtne romantiline maaidüll on universaalselt ahvatlev.

Veidral kombel sobib Dorfromantik eesti looduse konteksti väga hästi, kuna leiab aset laugel maastikul. Kõige selle taustal mängivad rahustav muusika ja linnulaul, mis ei kraabi ka mitmekümnendal mängutunnil kõrva.

Tänu oma visuaalse ja mehaanilise disaini lihtsusele on Dorfromantik hea mäng, mida soovitada igas vanuses inimesele – ka neile, kellel puudub videomängudega varasem kokkupuude. Menüüväliselt on teoses ka väga vähe teksti, ehk sellel puudub paljudele kaasaegsetele mängudele omane keelebarjäär.

Peale klassikalise 40 tükiga mängulaadi on saadaval ka 25 tükiga kiirvariant, raskendatud variant keerukamate tükkidega ja vähemate ülesannetega ning fikseeritud tükkidega variant, mis vahetub iga kuu tagant. Soovi korral saab mängija luua ka oma enda äranägemise järgi kohandatud reeglitega seansi või lihtsalt luua ilusaid maastikke loovrežiimis.

Leidub ka mitmeid väljakutseid, mille saavutamise eest auhinnatakse mängijat unikaalsete elementidega tükkidega. Need mõjutavad mängu ainult visuaalselt, lisades mängulauale erinevaid aastaaegu või pisielemente nagu jõe peal seilav paadike, või põldude ääres kõrguv veski.

Kokkuvõtvalt on tegu ühe äärmiselt hasarti pakkuva, kuid meeli rahustava mänguga. See on mõistetav igas vanuses inimesele, kuid selles on peidus piisavalt strateegilist sügavust, et pakkuda väljakutseid ka kõige kogenumatele mänguritele.

Hetkel on Dorfromantik mängitav ainult arvutil ning selle saab endale soetada Steam ja GOG veebipoodidest 12.99 € eest. Arendajatel on tulevikus plaanis oma teos tuua ka mobiilidele ja Nintendo Switch konsoolile.

Lähiajal peaks mäng olema saadaval ka eesti keeles!