fbpx

Batman on surnud. Elagu Batman! Just selline on alguspunkt tänavu oktoobris ilmuvale kolmanda isiku vaates märuliseiklusele Gotham Knights.

Teose arendajaks on WB Games Montréal. Sama stuudio käe all valmis ka 2010. aasta Batman Arkham Origins ehk teos, mille eksistentsi ülejäänud Arkhami seeria looja Rocksteady ei tunnista. Ehk ka põhjusega. Sarja alguslooks mõeldud mäng oli teistega võrreldes tunduvalt kesisem.

Rocksteady Arkhami seeria lõppes koos Arkham Knightiga. Batman sai surma ning Gotham jäi enda kaitsjast ilma. Loodus aga tühja kohta ei salli. Warner Bros nägi maas vedelevaid dollareid ning nii sündiski uus Batmani mäng ilma Batmanita.

Gotham Knights leiaks aset justkui peale Arkham Knighti, aga tegelikkuses on tegemist hoopis teise, ent samas äärmiselt sarnase maailmaga. Ka seal sai Batman surma ning nüüd kaitsevad Gothami elanikke Bruce Wayne’i alter ego neli hoolealust: Batgirl, Robin, Red Hood ja Nightwing. Nende vaenlasteks saab aga Gothamis juba aastasadu niite tõmmanud Court of Owls. Paberil on kõik igati okei.

Ja siis ilmus esimene mängupilti tutvustav treiler.

Kõik nägi peaaegu okei välja. WB Games Montréali Arkham Origins oli alati pisut kohmakam, kui Rocksteady looming. Samas olin varasemalt sisimas lootnud, et aastate jooksul on mingigi märgatav areng aset leidnud. Videopildist vaatas aga vastu, kuidas Nightwing ja Red Hood ühe ebaloomuliku hüppega meetritepikkuseid vahemaid läbivad, et pahadele kolakat anda. Ma isegi ei hakka mainima, mida arvan sellest, kui kaklemiseks kasutatakse tulirelvi, mis kasutavad kummikuule.

Linna vahel liigeldakse eriti kentsakalt. Nightwing manab tühjast kohast välja hõljuki, Red Hood aga hüppab hingepilvede peal. Hilisemas video selgub, et Robin kasutab Õigluse liiga tehnoloogiat, et katuste kohal teleporteeruda. Saan aru mängitavuse mitmekesisemaks muutmise vajadusest, ent see pole nn maalähedus, mida Batman ja tema pere seni on viljelenud. Vähemalt Batgirl tundub natukenegi traditsioonilisem.

See viimane lause kõlab nii kuradi konservatiivsena. Ma olen vana mees, kes karjub pilve peale. Aga rääkides Batgirlist…

Jah, just Barbara Gordon on viimase mänguvideo staar. Klipp, mis tutvustab teose algust, on võrdlemisi pikk (tervelt 16 minutit) ning suudab tekitada piisavas koguses põnevust, et oktoobrikuud ootama jääda. Samal ajal jätab kõik aga pisut prosta mulje.

Batgirli kostüüm oleks justkui odavate koduste vahenditega kokku pandud, animatsioonid on jäigad ja puised ning häälnäitlemine tubli Harju keskmine. Mängu visuaalne külg näib rahuldav, aga Arkham Knight tundub tagantjärgi mõeldes isuäratavam. Tagatipuks ei eruta mind absoluutselt mõtte, et pean mängus jälle mingite heavy’dega võitlema hakkama. Seniste videote põhjal ootab meid ees tuim tampimine.

Eks näis, kas enne ilmumist muutub veel miski. Õnneks või kahjuks ei pea kaua ootama. Gotham Knights ilmub PC, PlayStation 5 ja Xbox Series X/S konsoolidele 25. oktoobril.