fbpx

AOC AGON-seeria hõlmab eelkõige mänguritele mõeldud perifeeriaseadmeid, mille põhifookuseks on parandada nii mängukvaliteeti  kui ka kogemust. Eraldi on olemas ka AGON Pro seeria, mis mõeldud spetsiaalselt monitoridele.

Kahjuks ei ole monitoritootjad viimase aastakümne jooksul leidnud viise, kuidas mängukogemust vaid läbi monitori parandada. Vaatame lähemalt, kas AGON Pro AOC AG274QXM (edaspidi AG274) suudab seda muuta.

AGON Pro monitoride seerias on päris mitu mudelit, kuid kõige pilkupüüdvam on üks. AG274 on 2560 x 1440 ja 170 Hz värskendussagedusega ekraan. Sellel on kõik kõrgklassi monitori plussid: G-Sync ja Freesync tugi, USB läbipääsevõime, RGB valgustus, reguleeritav jalg ja palju muudki.

Kõige põnevam osa aga seisneb selle taustvalgustuses. Kui 99% hetkel turul olevatest mängurimonitoridest kasutavad LED-taustavalgust, siis AG274 rakendab hoopiski Mini LED tehnoloogiat.

Mini LED on viimastel aastatel populaarsust kasvatanud tehnoloogia, mis võimaldab märgatavalt parandada pildikvaliteeti. See on valdavalt olnud kasutuses telerite puhul, kuid nüüd hakkab vaikselt jõudma ka arvutimonitoride maailma.

Tavaline LED-ühik ja Mini LED

Mini LED põhierinevus võrreldes näiteks tavalise LED-taustavalgusega on valgustustsoonide arv. Kui tavalisel monitoril on see tihtipeale 1 või paremal juhul 8 või 16, siis AG274 kasutab 576 eraldiseisvat tsooni. See võimaldab neid ükshaaval sisse-välja lülitada, mis toob endaga kaasa eelkõige sügavamaid musti toone ja granulaarsemat kontrolli värvide üle.

Lisaks annab suurem tsoonide arv võimaluse näidata eredamat pilti. Just sellepärast on AG274 saanud HDR1000 sertifikaadi. Selle monitori tavaeredus on 600 niti juures (tavamonitoridel on see tihtipeale 350-400 ringis) ning HDR-sisu vaadates võib see ulatuda 1000 nitini. Kui üldiselt HDR400 ja HDR600 sertifikaadid midagi erilist ei tähenda, siis HDR1000 on murdepunkt, kus võib tõesti näha erinevusi.

Tavalisel monitoril on väga raske näidata SDR ja tõelise HDR-sisu erinevusi. Pildil on näha väga üldist võrdlust ja standardi erinevusi.

Lisaks ülaltoodule võimaldab AG274 kasutada 10-bitist värvisügavust maksimaalsel 170 Hz värskendussagedusel. Kirsiks tordi peal on laia värvispektri tugi, mis võimaldab antud monitoril näidata sügavamaid, eredamaid ja täpsemaid värve.

Kõik see eristab AG274 monitori kõikidest teistest. Just tänu Mini LED tehnoloogiale saab see arvutimängijani tuua midagi uut ja seni saamatut – paremat pildikvaliteeti arvutijõudlusest sõltumata.

Ainus parem valik oleks OLED, mida hetkel kahjuks pole võimalik saada tavalises 21:9 formaadis ja suuruses, mis jääb alla 40 tolli. Kunagi tulevikus võib-olla näeme veelgi väiksemate Micro LED-idega monitore, kuid hetkel tundub see tehnoloogia liiga kaugel.

Visuaalne erinevus LED, Mini LED ja OLED piltide vahel.

Kahjuks aga ei ole kõik ideaalne. Nimelt võib kõrge eredus häirida töö tegemist. See paneb pika tööpäeva lõpus silmad ja pea palju kergemini valutama. Seetõttu, kui monitori on plaanis kasutada tööekraanina päeval ja mängurimonitorina õhtul, peaks seda eraldi kalibreerima ja üles seadma. Õnneks on AG274-l kaasas mugav juhtmevaba pult, mida kasutades saab kergesti erinevaid režiime vahetada.

Teiseks – monitoriga tuleb kaasa ülisuur 330-vatine toiteplokk, mis tänapäeva energia- ja inflatsioonikriisi valguses ei pruugi olla kõige mõistlikum valik. Nii suur tsoonide arv nõuab aga õigeks tööks palju energiat, nii et suur energianõudlus on loogiline.

Ja kolmandaks ei saa jätta mainimata hinda. 2022. aasta septembris saab monitori soetada kõige odavamalt Arvutitargast, umbes 950 € eest. 1000 € piires saab endale lubada juba palju suuremat ja märgatavalt parema pildikvaliteediga OLED-telerit, mis tõstab mängu- ja pildikogemust veelgi kõrgemale tasemele. Kõige väiksem OLED-teler on aga 42-tolline LG OLED42C2, mis kindlasti ei sobi igale arvutikasutajale tavamonitoriks.

Kõige odavamalt saab monitori soetada Arvutitargast.

Arvestades AOC AG274 monitori tugevaid ja nõrku külgi, sobib see vaid kindlale inimesele. Eelkõige sellele, kellel on 1000 € taskus ja kes ei karda suuremaid elektriarveid uue ekraani tõttu. Sellele, kes tahab tõsta oma mängukogemust järgmisele tasemele ilma arvutit uuendamata, kuid ei soovi suurt 42-tollist OLED-telerit oma laua peale.

Üks asi on aga kindel igal juhul – Mini LED on tavalisest LED-ist märgatavalt parem, ent ka kallim ja rohkem energiat nõudvam. Seepärast peab iga huviline otsustama iseseisvalt, mis on tema jaoks olulisem.