fbpx

Kuna paljude teiste 2022. aasta mänguks tuli nii või naa Elden Ring (tegelt oli see ka minu TOP 1), siis selle asemel, et kirjutada veel üht artiklit Elden Ringi võludest, otsustasin esile tuua oma 2022. aasta mänguks enda TOP 10 edetabelist number kahe.

Selleks on nutiseadmetele ilmunud trikiga ristsõnamäng Knotwords! Ma võiksin Knotwordsi täiesti mugavalt ka esimesele kohale liigutada, kuna see on tõenäoliselt minu selle aasta enim mängitud mäng.

Mida see endast kujutab? Knotwords on kaval variant igapäevasest ristsõnamängust ja Scrabble lauamängust, kus sinu vihjeks pole lahendustele viitavad küsimused või sünonüümid, vaid sõnu moodustavad segamini aetud tähed. Iga ristsõna on jagatud blokkideks, milles on kaks või enam tähte, mis kuuluvad sinna blokki.

Mängu eesmärgiks on need tähed blokkides nii ümber paigutada, et kõik ülevalt alla ja vasakult paremale read moodustaksid inglise keeles olemasolevad sõnad. Kui teile meeldib 2021. aasta lõpus populaarsust koguma hakanud Wordle, siis ma usun, et ka Knotwords võib pakkuda pinget.

Kui juba rääkida Wordle’ist, siis miks mitte mainida, mis on Knotwordsi eelised eelnimetatu üle. Esiteks, ühe sõna asemel on Knotwordsi igapäevaste mõistatuste hulgas mitmeid sõnu. Teiseks on mängu sisse ehitatud sõnastik, mis võimaldab mängijal kogemata õige sõna moodustades kiirelt järele vaadata, mida antud sõna tähendab.

Nagu Wordle, õpetab Knotwords mängijat ingliskeelsetes sõnades kooskäivaid tähti, häälikuid, järelliiteid ja muid aspekte analüüsima. Pärast Knotwordsi igapäevast mängimist on arenenud nii minu ingliskeelne sõnavara, sõnavaist kui ka Wordle’i mõistatuste tulemused.

Knotwords pakub mängijatele iga päev tasuta kolme eri tüüpi mõistatusi. Esimene mängulaad on Mini-mõistatus, mis koostab mängijale soojenduseks vaid paarist väikest sõnast koosneva kompaktse ristsõna. Classic-mõistatus moodustab esmaspäevast pühapäevani progresseeruvalt keerulisemad ristsõnad (ühe pühapäevase mõistatuse lahendamiseks võib minna 10-30 minutit).

Twist-mõistatus järgib progresseeruva raskusastmega klassikalist formaati, kuid moodustab mängijale suuremad täheblokid keerulisemate sõnadega. Selle variandi hõlbustamiseks on iga rea juures vihjena numbrid, mis tähistavad selles reas esinevate täishäälikute arvu.

Mobiiliseadmete kasutajad saavad soovi korral maksta 12 € täismängu eest või 5 € üheaastase tellimuse eest, et saada ligipääs igakuistele lisamõistatustele (30 tavalist ja 30 rasket mõistatust kuus) ning igapäevaste mõistatuste arhiivile. Knotwords ilmus ka Steami platvormil, kus saab osta ainult täismängu 10 € eest.

Igatahes soovitan mängu soojalt ning loodan, et keegi on nõus minuga koos ette võtma selle mängu eestikeelse mänguarenduse!

K. E. Saks on magistrikraadiga „mänguteadlane,“ keda kõnetab mängukultuur igas mõttes. Viimase aasta jooksul lokaliseeris Saks väikese projektina kaks mängu eesti keelde ning hakkas koolis nõustama lapsi ja lapsevanemaid mängukultuuri ja selle mõistliku tarbimise osas.