fbpx

Videomängud peavad olema lõbusad, eriti koos sõpradega. Vahel piisab vaid sellest, et videomängud on ainult sõpradega lõbusad. See tundub olevat 2024. mänguaasta kahe esimese kuu populaarsete teoste koondnimetajaks.

Nii jõuame veebruarikuu alguses PC ja PlayStation 5 mängijateni jõudnud Rootsi mängustuudio Arrowhead Game Studiosi poolt loodud Helldivers 2 juurde, mis ei väsi kuidagi rekordeid purustamast. Ei aita ka asjaolu, et serverid on mitmeid päevi olnud piirajas ning mängijad peavad pikalt ootama, et teost nautima asuda. Mis on selle mängu fenomen?

Sama mäng, uus vaatenurk

Helldivers 2 on järg 2015. aastal ilmunud isomeetrilisele tulistamismängule. Uues teoses võivad eelmise osa fännid ära tunda palju sarnasusi, peamiseks erinevuseks on lihtsalt kolmanda isiku vaade  ning uuenenud graafika. Samaks on jäänud allapoole vööd huumor ning fakt, et inimesed on tropid ja arvavad, et teavad universumis kõige paremini, mida ja kuidas teha.

Mängu ülesehitus on lihtsakoeline: võtad kuni kolm sõpra punti (nendeks võivad olla ka juhuslikud mängijad), valid oma kosmoselaevalt planeedi ja sel oleva ülesande ning annad päästikule kuuma. Vastased jaotuvad kaheks, kas putukad või robotid. Teose esimeses osas oli ka salapärane kolmas vastane, kuid loo kontekstis väidab valitsus, et nad on lõplikult hävitatud. Mine tea, ehk on siin just allalaetava lisapaki võimalus.

Keda veel sügavam taust huvitab, siis nii putukad kui ka robotid on tegelikult just nende samade inimeste loodud, kes neid hävitada proovivad. Putukate eesmärk oli saada kütuseks ning tehisintellekti, mis haldab roboteid, ülesanne oli kiirendada juhitud demokraatia levikut. Aga nagu heade plaanidega ikka, siis kõik, mis saab valesti minna, ka läheb. Muidu poleks siin ju videomängu?

Kui kõik see eelpool kirjeldatu tundub loo kontekstis kuidagi tuttav, siis nii see ongi. Kogu Helldiversi universum on tugevalt inspireeritud kultusfilmist „Starship Troopers“. Isegi huumor on väga sarnane. Nii vajutatakse paljude vanema põlvkonna mängurite puhul ka nostalgianupule.

Kõmmutada on mõnus!

Kui vastastest kubiseval planeedil juba maandutud on, algab hävitustöö. Iga mängija saab vastavalt oma tasemele kaasa võtta erinevaid relvi ja muid abivahendeid, mis teevad kaose külvamise lihtsamaks ja meelelahutuslikumaks. Keset suurt lahingut on võimalik emalaevalt alla tellida ka erinevaid abisid või lihtsalt kuule, samuti täpselt suunatud rakette. Peab lihtsalt tähele panema, et vahepeal võib olla sihtmärk veidi liikunud ja selle asemele on asunud näiteks tiimikaaslane, kes nüüd rakettide saatel teise ilma saadetakse. Pole aga probleemi, kiirelt saab laevalt alla tellida sõbra klooni!

Helldivers 2 võlu seisneb väga rahuldavas tulistamismehhaanikas. Lisaks on kõik keskkonnad üllatavalt realistilikud (ei, ma ei ole võõrastel planeetidel käinud, aga kui oleks, siis kirjeldaksin neid just sellistena) Siin ei ole futuristlikku ülepaisutamist. Isegi tuumapommi plahvatuse seen on tuttav.

Iga ülesande edukas läbimine annab punkte, mida saab kasutada esemete lahtilukustamiseks. Erinevaid valuutasid on siin koguni viis. Lisaks on muidugi võimalus päris raha vastu ekraani visata, aga selle väikese fakti saab vast 40 € hinnasildiga mängule andestada.

2024. aasta näitab, et suured AAA-mängustuudiod ei pruugi enam mõista, mida mängurid tahavad, ning kui selline trend jätkub, on see vaid tervitatav. Seniks aga saab Helldivers 2 serverite järjekorras oodata! Järgmise hitt-teoseni!