fbpx

Küllap on raske leida mängurit, kellel poleks mõnest autosõidumängust helgeid mälestusi. Olgu selleks siis klassikalised simulaatorid nagu Colin McRae Rally 2.0 või F1 2000.

Noh, see viimane oli vähemalt minu jaoks klassikaline, sest selle abil sai Michael Schumacheri ja Jenson Buttoni kingades jätta lugematuid tunde kuulsatele ringradadele. Või siis teevad südame soojaks kaootilised arkaadikihutajad nagu Need For Speedi seeria või koguni meeletud märulikaosed nagu Twisted Metal.

Kui simulaatori- ja arkaadimänge vorbitakse tänaseni, siis see viimane žanr on justkui ajalukku kadunud. Seda muidugi juhul, kui jätame kõrvale võimaluse näiteks Cyberpunkis osta omale kahuriga auto ja sellega mööda linna vuristades kaost külvata.

Umbes sarnane nostalgia saadab ka Limonaadi. Ei, mitte suvalist limonaadi vaid just seda ainuõiget Tartu Limonaadi. Ehk Limpat, kui olla popp ja noortepärane. Ajal, mil kõik poeriiulid polnud veel kooladest ja muust välismaisest lookas, oli limpsil oma tähtis roll täita. Palaval suvepäeval külma limpsiga kõnniteeserval istumine oli omaette rituaal.

Samas pole limps oma loorberitele puhkama jäänud, vaid otsib aina uusi väljundeid. Sarnaselt ilmus eelmisel aastal mitu arkaadilikku võidusõidumängu, mis vähemalt oma pärandi järgi võiksid olla vahvad.

Hot Wheels Unleashed 2 – Limpa NULL

Hot Wheelsi pisikesed mudelautod oranžidel plastikust radadel tundub kohustuslik faas veel tänapäevalgi. Isegi olen neid pisematele sugulastele kingitud. Sellepärast oli nende värskeima kihutamismängu eriti nostalgilise tundega.

Huvitaval kombel käitub mäng aga sama kohmakalt kui need pisikesed mänguautod. Ei, nad ei lenda nii särtsakalt mööda rada nagu reklaamklipid väidavad. Sarnaselt on mängus autode juhtimine veidi nurgeline. Pidev kiirenduse kasutamine on küll tore viide mudelautode launcher’i tagumisele, kuid mängu kontekstis muutub üsna kiirelt vanaks. Ei aita kaasa ka võimalus rajalt väljuda ja mööda tuba või hoovi ringi uhada.

Sellest ei erine ka Limpa NULL. Esimese hooga tore suhkruvaba limonaad muutub juba umbes poole pudeli pealt tavapäraselt üksluiseks. Esialgselt varju jäänud suhkruasendaja mekk ronib esiplaanile. Ja nagu ka Unleashed 2 võidusõitude läbimine, muutub pudeli lõpetamine pigem kohustuseks.

Disney Speedstorm – Multivitamiini Limpa

Kui räägime nostalgia jõust, ei saa kuidagi mööda ka Disneyst. Kes siis ei tahaks oma lemmik multikategelastega ringi kihutada. Disney Speedstorm järgib selleks tavapärast kaootilise kardimängu mudelit – kasutada on suur valik erinevate võimetega tegelasi ja radadel saab korjata igasugust lisavarustust. Puudu pole ka hüppamise sektsioonid ja radade hargnemised.

Speedstormi eristab teistest sedalaadi mängudest vaid see, et kasutada saab Disney tegelasi. Isegi aurupaadi Villi on olemas.

Ka multivitamiini Limpa maitseb kui natuke kõike. Äkki oleks pidanud juurde proovima, et kui valada suvalise multivitamiini mahla sisse tavalist limonaadi, kas siis saaks samamaitselise märjukese. Kokkuvõttes pole ei halb ega meeldejäävalt hea. Maitselt oleks nagu lahjendatud Fanta. Nagu ka Speedstorm. Viimane on ilmselt seltskonnas lõbusam.

Lego 2K Drive – Päikese Limpa

Kes on vähegi Lego mängudega kokkupuutunud, teab, et neist tuleb eelkõige oodata tempokat lahmivat segadust. Klotsid lennaku igas suunas nii, et alati ei saa arugi, mis täpselt toimub ja mida tegema peab. 2K Drive tabab seda ideaalselt.

Avatud maailma on visatud kamaluga minimänge ja võidusõite. Lisaks suur keskkond, kus saab ringi kütta ja asju juppideks sõita. Aga kasutada pole mitte ainult auto. Vette jõudes muutub sõiduk koheselt paadiks. Ja muidugi on peaaegu kõik masinad mingi vahva vimkaga. Vähemalt välimuse poolest. Kasutada on nii kosmosekulgur, reaktiivlennukpaat, 100 aasta vanune auto ja muud säärast.

Tempokusest selles mängus puudu ei tule. Võidusõidud on täis kaost ja ka viimasel hetkel on veel võimalik vastase auto juppideks põrutada ja võit tema eest ära napsata. Lego mängule omaselt on kõik väga energiline ja ka kõige lihtsam kaardi avastamine on nagu limonaadideliiriumi kogemus.

Kahtlemata on tegemist eelmainitutest parima mänguga neile, kes tahavad lihtsalt aega maha võtta ja rooli taga veidi lollitada. Mängulaadide rohkus hoiab mängu võrreldes teistega värskemana ja igavuse asemel tekib pigem väsimus kui Legode laialipillutamine silme eest kirjuks võtab.

Ka päikeseteemaline limonaad on eelmistest kindlasti parem. Ja kui võtta, et sellele boonuseks sisse visatud D-vitamiin peaks tugevdama meie tervist ja andma seega ka energiat, võiks see temaatiliselt ju siia sobida küll. Passiooni ja ananassi maitsete segu on samuti eelmistest toredam. Kuigi jah, eks siin mängivad rolli personaalsed eelistused.

Kuid ükski neist uutest limpsidest pole kindlasti nii hea kui see õige Tartu Limonaad. Mis siis, et ka selle maitse tundus vähem magus kui mälu väitis. Ei teagi, kas juba on retsepti muudetud või lihtsalt teeb vanadus ja nostalgia oma tööd. Sellise maitsega võiks vana klassikat rohkemgi juua.

Kui peaksin kunagi praegusest suhkrulaksust taastuma.

Ja nende automängude kohta ütleks, et Forza Horizoni seeriaga nad ikka ei võistle. Pereautoga võsa ja põldu künda on ikka vahvam kui Lego klotse lammutada.