fbpx

Tänavune E3 on nüüdseks ammune ajalugu, ent paljude üritust külastanud ajakirjanike, toimetajate ja sisuloojate jaoks kerkis suve suurim mängumess taaskord päevakorda. Kahjuks üpriski negatiivses võtmes.

Nimelt avastas juutuuber Sophia Narwitz, et ESA (The Entertainment Software Association, ürituse korraldaja) on E3 kodulehele üles riputanud enam kui 2000 ajakirjaniku isiklikud kontaktandmed. Kui paljude professionaalsete suleseppade puhul tähendas see töökoha aadressi ja telefoninumbrit, siis mitmed vabakutselised andsid organisatsioonile enda privaatsed numbrid ja koduaadressi. Nimekiri eksisteerib selleks, et ESA-ga seotud kompaniid saaksid meedia esindajaid tulevastele üritustele kutsuda, ent siin on üks konks – nimekiri ei tohiks olla avalikult kättesaadav.

Praeguseks hetkeks on nimekiri veebilehelt eemaldatud, ent dokumenti jõuti alla laadida ja informatsioon on internetti ringlema läinud. ESA ametlikus kommentaaris kahetsetakse säärase juhtumi aset leidmist ning kinnitatakse, et kasutusele võetakse meetmed, mis ei luba sel tulevikus enam juhtuda.

Situatsioon on sellele vaatamata üpriski tõsine. Nagu me teame juba aegade algusest, on internet kohati õel koht ning nimekirja võidakse kuritarvitada. Juba praegu on näiteid sellest, kuidas listis figureerivatele inimestele on tehtud pilakõnesid. Võtame aga arvesse, et selles peituvad ka mõnede kodanike koduaadressid ning minevikus on näide situatsioonidest, kuidas taolise info omamine võib viia „swattimiseni“ ehk politseile valesüüdistuse esitamiseni, et nood ohvri koju tungiksid. Üks säärastest juhtumitest on lõppenud ka surmaga.

Tagatipuks sisaldas nimekiri ka Euroopa väljaannete esindajaid, leke rikub aga isikuandmete kaitse üldmäärust (GDPR). See võib omakorda kaasa tuua päris kopsaka rahatrahvi.

Allikas: VentureBeat