fbpx

Enam ei peaks tulema kellelegi üllatusena, et GTA V on massiivne fenomen. Mäng, mis nägi ilmavalgust 2013. aasta septembris, on tänaseni jätkuvalt mängijate masinates ja mõtetes ning raugematult kihutav vedur saab pidevalt uut sütt, olgu siis tegu kauaoodatud heistide saabumisega või mängu muljetavaldava väljanägemisega PC versiooni peatse tulemisega. GTA V on aga konsoolidel saadaval olnud juba poolteist aastat ning selle aja jooksul löödud lainetele heidab huvitava pilgu veebisari Did You Know Gaming?, mis peatub mitmetel huvitavatel teemadel.

rsz_gtafirstperson

GTA V hoiab enda käes tervelt seitset Guinnessi maailmarekordit, millest neljale saadi käpad taha esimese 24 tunni jooksul pärast mängu väljalaset. Avapäeval müüdi 11,21 miljonit koopiat, mis tõi sisse kasumit vaevumärgatava 815,7 miljoni dollari ulatuses. Võrdluseks – GTA III on kogu oma eluea jooksul kokku müünud umbes 13,1 miljonit koopiat. Esimese päevaga sai GTA V-st seega läbi aegade kõige kiiremini müüv videomäng ja seega ka märulseiklusmäng, kuid lisaks sellele ka kõige enam teeniv videomäng ja meelelahutustoode läbi aegade. Järgmise rekordi püstitas GTA V kolm päeva pärast väljalaset, mil mängust sai kõige kiiremini miljard dollarit teeninud meelelahutustoode ajaloos. Kokku on kogu GTA seeriat müüdud üle 195 miljoni mängu, millest viies osa moodustab umbes 45 miljonit ühikut. GTA V teenis küll palju, kuid sellele kulutati ka astronoomilisi rahasummasid. Tegu on kolmanda kalleima videomänguga, mis eales loodud. Mängu arenduseelarve oli 137 miljonit, kuid kogueelarve paisus tervelt 268 miljoni dollarini. Sellega on GTA V ühtlasi ka kalliduselt viies meelelahutustoode läbi aegade. Neljandat kohta hoiab Call of Duty: Modern Warfare 2 (275 mil), kolmandal kohal on seiklusfilm Pirates of the Caribbean: At World’s End (300 mil), teisele kohale platseerub Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (379 mil) ja kõige tipus troonib Destiny (500 mil).

rsz_money

Lisaks suurtele numbritele on GTA V-te saatnud ka suured vastuolud ning Rockstari ja levitaja Take Two advokaatide käed-jalad on olnud tööd täis. Üks esimesi hagisid, mis mängu vastu esitati, puudutas asjaolu, et GTA Online ei saanud mängijatele ligipääsetavaks nii kiiresti kui algselt lubatud. Kohus otsustas hagi rahuldamata jätta, kuna mängu karbil ei olnud otsest informatsiooni selle kohta, millal GTA Online kasutajateni jõuab.

Kohtusse otsustas minna ka räppar DaZ Dillinger, kes väitis, et mängu on lisatud tema lugusid ilma autori nõusolekuta. Mees nõudis kõigi mängu koopiate tagasikutsumist või talle makstud rahasumma olulist suurendamist. Sellest juhtumist pole aga viimasel ajal midagi uut kuulda, vastuolulised lood on jätkuvalt mängus ning kuulatavad raadiojaama West Coast Classics vahendusel.

rsz_daz
DaZ Dillinger

Vast üks kuulsamaid GTA V ümber toimunud kohtuvaidlusi hõlmas näitlejanna Lindsay Lohanit, kes kaebas mängu kohtusse, kuna leidis, et promomaterjalides kasutatud bikiinides naine, kes hoiab käes iFruiti telefoni, on loodud tema väljanägemise järgi. Rockstar kinnitas aga enne mängu väljatulekut, et blondi eeskujuks on modell Shelby Welinder, kelle nimi on ka mängus ära toodud. Sellega Lohan aga ei piirdunud. Mängus on kõrvalmissioon, milles mängija saab aidata tuntud näitlejannal paparatsode eest põgeneda ning Lohan väitis, et seda seika luues on eeskuju võetud tema enda kogemustest kõmupiltnikega. Hetkel üritab Take Two saavutada kaasuse kõrvaleheitmist ja väidab, et Lohan on hagi kohtusse andnud tähelepanu saamise eesmärgil.

rsz_gtabeach
Kurikuulus naine GTA V promomaterjalidest

Viimaks, USA tõsielusarja Mob Wives üks osalistest, Karen Gravano, läks kohtusse, kuna leidis, et mängus on loata kasutatud tema elulugu ja väljanägemist. GTA V-s võib mängija kohata kahte meest, kes üritavad parasjagu üht naist elusalt matta. Mängijal on võimalik naine päästa ja pärast seda ta linna tagasi sõidutada. Teel kuuleb mängija, et naine on maffiabossi tütar ja ta isa andis kurjategijate vastu tunnistusi ning teenis sellega endale hulga vaenlasi. Gravano advokaat väidab, et see põhineb tema kliendi elulool, kelle isa kuulus maffiasse ja kes samuti kohtus tunnistas. Rockstar väidab, et elulood ei ole seaduse poolt kaitstud, olenemata kui sarnane juhtub olema fiktsioon reaalse eluga. Lisaks sellele ei ole elusalt matmise seik Gravanoga mingil määral seotud.

Tony Yayo Birthday Celebration & Dawn Richards EP Release Party
Karen Gravano

Selline on olnud GTA V lühike, kuid värvikas ajalugu viimase pooleteise aasta jooksul. Soovitan soojalt vaadata selleteemalist Do You Know Gaming? episoodi, kuna lisaks mainitule räägitakse veel GTA-seeria korduvatest elementidest, nagu Epsiloni programm ja palju kõneainet tekitanud jetid. Seniks aga jääme ootama juba 14. aprillil ilmuvat GTA V PC versiooni. Kui seda loomulikult vahepeal uuesti edasi ei lükata.

Allikas: VG24/7