fbpx

Mängudisainer Scott Cawthon sai eelmisel aastal justkui üleöö kuulsaks, kui ilmus tema seni edukaim mäng Five Nights at Freddy’sEsimene osa ilmus 2014. aasta augustis ja üks aasta hiljem, umbes samal ajal, ilmus juba saaga neljas osa. Pealtnäha tundub, et seeria looja sattus kullasoonele ning mõistis, et võib episoode luua lõpmatult palju – need tunduvad olevat väga odava produktsiooni ja vähese ajakuluga valminud teosed. Üks Steami mäng müüb keskmiselt 32 000 koopiat ja kui arvestada, et neljas osa maksab umbes 8 eurot, teeb see ümmarguselt 256 000 eurot, mis kõlab tõesti nagu hea viis elatise teenimiseks.
Ühelt poolt on mängude vahel olev väga lühike aeg tekitanud ka valjut kriitikat, mis kisab, et Cawthoni mängud ei erine üksteisest praktiliselt mitte kuidagi. Teiselt poolt tekitab pahameelt ka see, et Five Nights at Freddy’s seeria on populaarne suure vaatajaskonnaga Youtube’i kasutajate seas, nagu näiteks väga edukas PewDiePie. Suuresti tänud neile on mänguseeria igast osast saanud vähemalt esimeste nädalate jooksul alati suur hitt. Kõige selle põhjal tundub, et Cawthon soovib lihtsalt häbitult raha teenida.

five_nights_at_freddy_s_______by_christian2099-d8emoi4

Selle peale võttis eile sõna ka mängu looja ise. Ta tegi seda otse Steamis, kus selgitas, milline on olnud tema elu ja väljavaated ning kellena näeb end kaugemaks tulevikus. Ta tuletas meelde, et ka tema on inimene, kahe lapse isa ja peab tööd tegema, mitte interneti poolt välja mõeldud koletis, kes sunnib rahvast neli korda aastas rahakoti raudu avama. Cawthon oli ka enne õudusseeria loomist mängudisainer. Ta polnud küll kõige edukam, aga tegi siiski seda, mida armastas. Enne Freddy saagat ilmus suure kriitikalaviini alla sattunud Chipper & Sons Lumber Co . Nimelt toodi just selle mängu juures välja, et tegelased liiguvad nagu animatroonilised masinad, ehk kohmakalt ja elutult. See kriitika tekitaski Cawthonis soovi luua negatiivse najal midagi positiivset – nii sündisidki animatroonilised loomad, mis tahavad mängijaid väga kõvasti kallistada.

Five Nights at Freddy’s 4 on küll seeria viimane osa, aga see ei tähenda, et Cawthon jätab mängude loomise pooleli. Eilse teadaandega samaaegselt lekkis ka info, et Tobe Hooperi kolmele Oscarile kandideerinud filmi Poltergeist uusversiooni lavastanud Gil Kenan pani end Nights At Freddy’s filmiadaptsiooni jaoks režissöörina kirja. Ilmselt ei tasu väga karta, et ka filme tuleb aasta jooksul lausa neli.

Allikas: Steam, VG24/7