fbpx

Videomängude uusversioonid on mängutööstuse jaoks  järgmised parimad asjad peale maksustatud lisapakkide. Kindlasti ei saa esimestega nii palju raha kokku ajada ning nad võivad vajada rohkem tööd arendajatelt, sest mängude tükeldamine on ju lihtsam kui nende uuesti üles ehitamine. Sellest hoolimata on uusversioonid tervitatav nähtus ja eriti nüüd, kus uus konsoolipõlvkond on end lõpuks mugavalt sisse seadnud ning eelmist hakkab katma mittemängimisest tulenev tolmukiht.

Videomängude uusversioone saab teha väga mitut moodi. Näiteks võib lasta välja eelmise konsoolipõlvkonna lõpus ilmunud mängu, teha sellele väike iluravi, mis võib paljudele isegi märkamatuks jääda, panna kaasa kõik allalaetavad lisapakid, nimetada see kuidagi uhkelt, näiteks Definitive Edition ja raha tuleb. Saab ka nii, et uusversioonile lisatakse kõik eelnevalt mainitu, aga väikese boonusena muudetakse ära peategelase nägu. Ja miks mitte panna ka sellele versioonile nimeks nimeks Definitive Edition. Kui mäng on liiga vana, tuleb sellest teha muidugi täiesti uus versioon. See lähenemine on vist kõige tänuväärsem, sest nii saab vana kogeda täiesti uue nurga alt, ning pakub midagi ahvatlevamat ka mängijatele, kes pole varem teosega üldse kokku puutunud. Sellistele mängudele tahaks anda ees- või järelliite „väga uus versioon”.

nathan-drake-collection

Jõuan nüüd omadega lõpuks ka pealkirjas väljatoodud kogumikuni, mis, nagu arvatagi võib, koosneb videomängude uusversioonidest. Seda aga mitte lihtsalt ühe mängu väikesest iluravist, vaid koguni kolmest uuenduskuuri läbinud teosest. Tegu on Uncharted: The Nathan Drake Collectioniga, mis sisaldab Nathan Drake’i seni PlayStation 3 konsoolil ilmunud triloogiat: Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves ning Uncharted 3: Drake’s Deception. Seeria arendajaks on üks mängutööstuse hinnatuimaid stuudioid Naughty Dog, mis halba mängu teha ei oska. Ilusa lisana oleks soovinud näha ka mängu Uncharted: Golden Abyss, arendajaks SCE Bend Studio, mis on seni ilmunud vaid PS Vita konsoolile ja mille teleril mängitavat versiooni on väga oodatud. Golden Abyssi ei saa mängida ka PlayStation TV vahendusel.

Uncharted-P_Cliff-Opening_01 copy
PlayStation Vita üheks parimaks mänguks peetud Uncharted: Golden Abyss pole seni ühelgi teisel konsoolil ilmunud.

Uncharted: The Nathan Drake Collection näitab selgelt, kuidas PlayStation 3 konsoolile ilmunud mängud saavad läbi kaasajastatud uusversioonide areneda. Unchartedi esimene osa ilmus juba aastal 2007, viimane ehk kolmas aastal 2011. Drake’s Fortune’i mängumehhaanika tundub aastal 2015 veidi kohmakas, tuues lisaks sellele endaga kaasa ka puised animatsioonid ning aegunud graafika. Heites pilgu näiteks mängu alguses nähtavale ookeanile, hakkab koheselt silma tekstuuride kordus. Seevastu jookseb Drake’s Deception ideaalselt 1080p graafikaga 60 kaadrit sekundis. Kui ei teaks, arvaks koguni, et tegemist on algselt PlayStation 4 peale loodud mänguga. Among Thieves jääb nende mõlema äärmuse vahele, sisaldades nii üht kui teist.

Nathan Drake’ist on saanud lühikesest ajaloost hoolimata üks mängumaailma legende ning PlayStationi esindusnägusid ja seda põhjendatult. Vaatame kasvõi nende mängude metacriticu skoore. Muljetavaldav, kas pole? Seega on põhjust võtta need mängud ette isegi siis, kui ollakse neid juba PlayStation 3 konsoolil kogenud, sest ilusam graafika ja suurem kaadrisagedus teevad ju alati kõik paremaks. Kui aga kuulutakse nende hulka, kes ei ole seeriat kordagi proovinud, (Naughty Dogi väidab, et neid on PlayStation 4 omanike seas koguni 80%) pole ühtki põhjust, miks seda kogumikku ei peaks omale hankima.

Uncharted-3-2120
Kui ei teaks, arvaks koguni, et Uncharted 3: Drake’s Deception ongi PlayStation 4 peale loodud mäng.

Pean häbiga tunnistama, et ka mina kuulun selle 80% hulka. PlayStation 3 konsool jõudis minuni veidi liiga hilja ning Unchartedi seeria leidis küll koha minu „peab mängima!” nimekirjas, kuid alati oli midagi temast eespool. Nii olin ausalt öeldes päris õnnelik, kui sain oma Uncharted: The Nathan Drake Collectioni mängukoopia kätte. Kuidas saaksin end nimetada PlayStationi fännipoisiks ilma Unchartedit mängimata? Eriti arvestades asjaolu, et järgmise aasta 18. märtsil ilmub seeria väidetavalt viimane osa Uncharted 4: A Thief’s End, mille senised mänguvideod on olnud kergelt öeldes imetlusväärsed.

Miks peaks aga keegi pidama Uncharted: The Nathan Drake Collectioni seni parimaks PlayStation 4 konsoolil avaldatud uusversiooniks? Kui eelpool loetletud põhjustest ei piisa, siis peab arvestama asjaoluga, et ühe mängu hinnaga saab koguni kolm videomängu, millest igaüks on paljudest uutest mängudest oma kvaliteedilt üle. Sellist pakkumist ei ole ühelgi teisel ilmunud uusversioonil vastu panna. Uncharted: The Nathan Drake Collection on saadaval PlayStation 4 konsoolile alates 7. oktoobrist. Kui paari kuu pärast veel mõni PlayStationi omanik ütleb, et ta pole Unchartedi seeriaga kokku puutunud, ei ole tema näol tegemist mänguriga, vaid pelgalt konsooliomanikuga.