fbpx

ARVUSTUS: Darkest Dungeon

19. jaanuaril kella 20 paiku väljus eelmise aasta üks parim arvuti peal ilmununud rollimäng Steami Early Access programmist. Selleks on Darkest Dungeon – Lovecrafti süngest mütoloogiast inspireeritud käigupõhine roguelike täis surma, hullumeelsust ja allaandmist. Seda viimast on vast kõige rohkem, sest erinevalt mängija korduvat suremist eelistavast Dark Soulsist seisneb Darkest Dungeoni võlu pigem vastupidises. Allaandmine on sageli kõige parem lahendus.

Sattudes oma meeskonnaga plindrisse, tasub pigem alla anda, säästa jõuvarusid ja tegelaste tervet mõistust, et võidelda hoopis paremas koosseisus järgmine kord uuesti. Igal katsel siseneda iidse lossi all asuvatesse katakombidesse tuleb riskida kamraadide elude ja katkise mõistusega. Tegelasi võib kaotada, sest neid saab kogu aeg juurde. Nimelt saabus kunagise lordi poeg tagasi võtma perekonnale kuuluvat kodu, mille on vallutanud põrgu sügavikest (või Lovecrafti sulest) pärit koletised. See kunagine lord tegeles jõududega, mida ei tohiks mitte kunagi ükski surelik näppida. Ta läks hulluks ja suri. Tema poeg aga kutsub üles kõiki soovijaid, kes tahaksid lossialuse puhastamise järel saada püstirikkaks. Tuleb välja, et neid meeleheitlikke hingi on rohkem kui üks – nendeks võivad olla preestrid, rüütlid, vargad, õilsad härrasmehed või hoopis räpased jõhkardid. Kui nende eest ka hoolitseda, siis saavad nad töö tehtud. Pärast iga reisi pimedusse tuleb tegelased saata puhkama, kirikusse palvetama või ravile, sest vastasel juhul ei allu nad enam käskudele, käituvad oma suva järgi ja seavad kõik teised ohtu.

ss_04572edc979601b038756f87861c6f8c6c337806

Darkest Dungeon panustab rollimängu elemente ära kasutades kõige rohkem vaimse tervise korrashoiule. See teebki mängu teistest selgelt eristuvaks. Muidugi on olemas ka kõik klassikalised võimalused nagu arsenali muutmine ja võimete täiustamine. Kaasa aitab ka väga stiilne nägemus õudusest ning iga käiku hoolikalt läbi mõtlema sundiv raskustase. Ühe Steami Early Access mängu kohta on Darkest Dungeon olnud enam kui eeskujulik. Vahest kõige kütkestavam element on hoopis paljudele treileritele omase häälega reklaamtekst, kust pärinevad sellised pärlid – „Mortality clarified in a single blow!“ „However, as the fiend falls, a faint hope blossoms.“ „These nightmarish creatures can be felled. They can be beaten!“ „Slowly, Gently; This is how a life is taken.“ „The match is struck. A blazing star is born.“ „The cleansing of that damnable portal of antediluvian evil is long overdue ..“

https://www.youtube.com/watch?v=8yGeMXxYHC4&list=PLy1RoYlej6xWqRRci7K_OuQWa-7UgG0uo&index=1

Soovitan kõigile, kes tahavad siseneda pimedusse, teadmata, kas sealt kunagi välja pääseb. Darkest Dungeon on hetkel olemas vaid arvutimängurite rõõmuks, ent aasta jooksul saabub see rõõm ka PS4 ja PS Vita omanike jaoks…jah isegi PS Vita.