fbpx

Casual Connect on peagi käes ning 18-20. juulil San Franciscos toimuval üritusel auhinnatakse taas parimaid indiemänge. Mulle osutus au osaleda žüriis ning anda oma panus potentsiaalikamate mängude tunnustamises. Ütleksin, et üleüldine tase oli kõikuv, head mängud olid tõesti kõrgel tasemel ning VR mängud lähevad aina ambitsioonikamaks. Endiselt oli näha juba olemasolevate mängude häbitut mahategemist, aga õnneks leidus ka neid, kes suutsid juba tuntud žanrile midagi uuenduslikku välja pakkuda. Siin artiklis tahan teiega jagada just neid silmapaistvaid mänge, mida on võimalik kohe mängida.

Heliborne (PC) – 9.99€

Paljud mänguarendajad ütleksid, et netipõhise mitmikmängu arendamine on uuele mängustuudiole enesetapp. Ometi on JetCatGames suutnud hakkama saada võimatuga ja early accessis olev Heliborne on kõrge graafilise tasemega ja paljulubava disainiga. Mäng nõuab läbimõeldud koostööd oma meeskonnaga ning strateegilist mõtlemist ja on näha, et arendajad on meeskondade balansseerimisega palju vaeva näinud.

Time of Dragons (PC) – TASUTA

MMO tulistamismäng, mis on suunatud pigem mängijale, kes strateegiast väga ei hooli. Draakoneid on mängudes juba küllalt nähtud, kuid ometi mõjuvad nad siin värskendavalt. Visuaalid on kaunid, maailm kutsuv ja laseritega relvastatud draakonitele on võimatu „ei“ öelda. Kuidas see stuudio raha hakkab teenima, on minu jaoks müstika, aga vähemalt praegu saavad mängijad nautida tasuta mängu, kus pole ei reklaame ega pidevat survet midagi osta. No strings attatched.

https://www.youtube.com/watch?v=QdJJPHoNZi0

Yon Paradox (PC + HTC Vive/ Oculus Rift) – 2.99€

Mis juhtub, kui ajamasin läheb katki ja sa komistad minevikus iseenda otsa? Yon Paradox on mõistatusmäng, mis salvestab mängu käigus sinu tegelasest kuni 40 klooni, mida tuleb mängu läbimiseks edukalt vältida. Huvitav mõte teha mängijast ühtlasi nii kangelane kui vaenlane, kes peab lisaks mõistatuste lahendamisele oma samme väga hoolikalt planeerima. VR tugi minu arvates mängule otseselt midagi juurde ei anna, seega soovitan seda mängida eelkõige arvutis.

Tactera (Gear VR, peagi ka Oculus Rift) – TASUTA

Tactera on strateegiamäng, kus mängija asub futuristlikus sõjaväekeskuses ning otsustab hologrammina kujutatud mängulaual lahingu saatuse. Tervitatav lähenemine VR maastikul, kus praegu keskendutakse pigem simulatsiooni tüüpi või maailma avastamisele keskenduvatele mängudele. Kuigi Tactera võiks edukas olla ka PC peal, on arendajad siiski võtnud rangelt VR suuna ja seda on momendil võimalik mängida vaid neil üksikutel eestlastel, kellel Gear VR kodus olemas. Loodan, et tulevikus platvormide valik suureneb.

https://www.youtube.com/watch?v=YwlGtfiTEg0

Agatha Christie – The ABC Murders (Mobiil, PC) – 14.99€

Pean tunnistama, et pole kunagi Agatha Christie krimiromaanide vastu huvi tundnud, kuid mängu kujul Hercule Poirotina mõrvamüsteeriumi lahendamine mõjub juba palju huvitavamalt. Selliste mängude puhul on eriti oluline, et mängija saaks olustikku sisse elada ja siin pannakse sellega täppi. Mäng on visuaalselt ilus, muusika hästi valitud ning häälnäitlemine suurepärane. Miinuseks on ehk liialt lineaarne sisu ja kerged mõistatused, mistõttu soovitaksin seda mängijale, kelle jaoks on lugu olulisem, kui ajude ragistamine.

Bulb Boy (Mobiil, PC) –  8.99€

Klassikaline sihi-ja-kliki mäng ääretult loomingulises marinaadis. Nunnu, aga groteskne. Multikalik, aga õudne. Alati on hea näha mänguarendajat, kes võtab juba tuntud žanri ja teeb selle täiesti omanäoliseks. Bulb Boy on juba võitnud hulgaliselt auhindu ning pälvinud mängijate ülevoolava heakskiidu. Seda kõike täiesti õigustatult!

Loodan, et leidsid siit listist enda jaoks midagi uut ja huvitavat. Kui tunned samuti huvi videomängude tegemise vastu, soovitan sammud seada Ettevõtluskõrgkool Mainori ja Level1.ee koostöös toimuvale mängude ideevõistlusele „Kes on parim mängudisainer?“

Kristi Ramot
Arvutimängude disaini ja arenduse eriala juht
Ettevõtluskõrgkool Mainor