fbpx

Kui olete viimase aasta jooksul ostnud uue videokaardi, siis on sellel suure tõenäosusega suur ja kena tagaplaat peal. Paar aastat tagasi nägime tagaplaate pigem 400 € ja rohkem maksvatel graafikakaartidel, mis oli rohkem kvaliteedi märk kui midagi muud.

gtx 670 backplate

Seoses aga graafiliste kiipide suureneva energiatarbega (kuigi Nvidia suutis eelmise põlvkonnaga võrreldes oma uue Pascal arhitektuuriga teha väga energiasäästlikke videokaarte) hakkasid järjest kasvama ka graafiliste kaartide jahutid. Mida võimsam kaart, seda tihtipeale võimsamat jahutit see vajab – ekstreemseks näiteks võivad olla Zotac AMP! Extreme GTX 1080 ja 1070 videokaardid. Mõlema videokaardi kaal on umbes 1,4 kg, pikkus 32,5 cm ja kõrgus 15 cm, GTX 1080 Founder’s Edition on 26,7 cm pikk ja 11 cm kõrge ning kaaluma peaks tunduvalt vähem.

amp extreme

Asi on selles, et kui selline 1,4-kilone videokaart istub teil arvutis, siis ajapikku hakkab selle trükkplaat painduma, mida inglise keeles tuntakse kui „sagging“. Selle paindumise vältimiseks hakkasid inimesed panema arvutisse graafikakaardi toetuseks näiteks mingisuguseid figuure, raamatuid või ka metallposte. Selleks aga, et mitte muretseda videokaartide vajumise üle, hakkasid jahutite tootjad aktiivselt lisama graafikakaartidele toetavaid metallist tagaplaate, mis ei ole mitte ainult ilusad, aga ka piisavalt tugevad, et toetada videokaardi trükkplaati jahuti kaalu all.

gpu_sag_comp

Veel üheks plussiks võib olla ka kuumuse hajutamine, kuid selle üle tihtipeale vaieldakse. Mõned räägivad, et kuumuse hajutamine tagaplaadi abil on nii väike, et pole mõtet mainidagi, teised aga vaidlevad vastu, et isegi paar kraadi on ju hea. Lõpuks võib öelda, et tagaplaadid kindlasti aitavad leevendada kuumust, kuid ainult siis, kui nad on õigesti tehtud.

Üks hea näide on uus Sapphire´i poolt AMD RX 480-le tehtud jahutus nimega Sapphire Nitro+. Sapphire on olnud pikka aega AMD parim partner, kelle jahutid on turul olnud ühed ilusamad ja jahedamad. Selle jahutiga püüdsid nad jaotada trükkplaadil tekkivat kuumust laiali suurte ventilaatorite abil nii kaardi külgedest kui ka tagant – tagaplaadi ülaosas on väiksed praod, kus kuum õhk saab välja lennates samaagselt ka tagaplaati jahutada. Tagaplaadid on pigem tuntud kui kuumuse kogujad seoses just sellega, et nad ei ole disainitud õhuvoolu parendamiseks, kuid Nitro+ jahuti puhul seda öelda ei saa.

rx 480

SAPPHIRE-RX-480-NITRO-e1467294324134

Lõpetuseks võib öelda, et tagaplaat on pikalt olnud lihtsalt ilu jaoks, kuid just viimaste aastate jooksul hakkasid graafikakaartide jahutite arendajad selle suurest potentsiaalist aru saama. Loodame, et areng on alles alanud.