fbpx

Täna öösel/hommikul ilmusid internetti mitmed lühiülevaated Nvidia järgmisest sülearvuti graafikakaartide põlvkonnast. Kõik suuremad rüperaalide tootjad andsid enda panuse ning esitasid oma Pascali arhitektuuriga varustatud sülearvuti kollektsioone.

pascalnb-4

Üks olulisemaid momente, millele Nvidia lugejate tähelepanu pöörab, on M-tähe puudumine sülearvuti videokaardi nimest – nüüd saame leida GTX 1060, GTX 1070 ja GTX 1080 graafilisi kiipe mänguritele mõeldud läpakatest, mis on võrdväärsed lauaarvutites kasutatavate videokaartidega. Sellest tulenevalt on varasemad GTX M-tüüpi GPU-d (graphics processing unit ehk graafiline kiip) tunduvalt väiksema jõudlusega.

Nvidia on suutnud Pascal arhitektuuri teha nii energiasäästlikuks, et enam ei ole vaja sülerarvuti siseste temperatuuride vaos hoidmiseks graafiliste kiipide taktisagedust ja CUDA tuumade arvu vähendada. Nii GTX 1080 kui ka GTX 1060 kiibid on sülearvutites täpselt samad, mis nende lauaarvutitesse käivates suurtes vendades. GTX 1070 on veidi aga muudetud – lisatud on CUDA tuumasid, kuid taktsagedus on madalam – Nvidia sõnutsi jääb aga nende kaartide võimsus täpselt samaks.

pascal-pricing copy
Allikas: PC Perspective

Neid sülearvutivideokaarte saab ka ülekiirendada – ja mitte nagu vana Maxwell põlvkonna graafiliste kiipidega sülearvutites 100-200 Mhz võrra, vaid rohkem. Oma Londoni konverentsil näitas Nvidia ajakirjanikele, kuidas GTX 1080 graafikakaardiga varustatud sülearvuti jooksutab DOOMi, hoides GPU taktisagedust üle 2000 Mhz (tavaline boost taktisagedus on sellel kiibil umbes 1700). Samas ei ole midagi teada sellise ülekiirendamisega kaasnevatest müra ja temperatuuri tagajärgedest.

Uue jõudlusega sülearvutid vajavad ka paremaid ekraane, mida tootjad loomulikult ka pakuvad. Pascal arhitektuuriga varustatud sülearvutitesse tulevad nii G-sync kui ka 75-120 Hz ekraanid, mis võivad olla kas 1080p, 1440p või 4K resolutsiooniga.

pascalnb-14

Teiste seas andis MSI infot erinevate nende poolt arendatavate sülearvutite kohta. Tulemas on palju erinevaid versioone – nii kahe GTX 1080-ga 4K G-sync ekraaniga „sülearvuti“ (mis kaalub umbes 4,5 kg), kui ka üksildase GTX 1060 graafikakaardiga 1080p ekraaniga masin (1,7 kg). Lubatakse madalaid temperatuure, vähem müra, pikemat akuelu ning palju-palju muud. Täpsemalt saab erinevatest mudelitest lugeda MSI kodulehelt.

Nagu arvata võib, saavad uued sülearvutid olema väga kallid. Kõige madalama järgu GTX 1060-ga sülearvuti maksab $1600, mis Euroopa hindadesse kalkuleerides võib jääda 1600-1700€ vahemikku. On aga lootust, et hinnad hakkavad konkurentsirikkal turul kiiresti kukkuma 1300€ piirini või isegi alla selle.

Gamer’s Nexusi poolt läbi viidud esialgsed testid näitavad nende arvutite jõudlust – ainult 5-10% nõrgemad võrreldes lauaarvuti ekvivalendiga. GTX 1080-ga sülearvuti suudab Shadow of Mordori 4K resolutsioonil probleemideta ära jooksutada. See on võrreldes varasemaga tõesti suur hüpe.

Ametlik Nvidia poolt lubatud turuletoomise kuupäev on 16.08.2016 ning loodetavasti näeme uut sülearvutite põlvkonda varsti ka Eesti poodides.

Allikad: PC Perspective artikkel; Gamer’s Nexus video