fbpx

Tänavune aasta oli arvutientusiastide jaoks väga huvitav. Graafikakaartide uus põlvkond toob alati kaasa veidi elevust, eriti kui tegu on uuele litograafiale üleminekuga (28 nm -> 16/14 nm). Kuigi hetkel domineerib entusiast-klassi turuosa Nvidia oma GTX 1070 ja 1080-ga ning AMD vastus on alles valmimas, siis keskklassis on jutt veidi põnevam.

GTX 1060 ja RX 480 AMD RTG-lt (Radeon Technologies Group – AMD osakond, mis vastutab graafiliste kiipide eest) on jõudluse poolest väga lähedased. Nüüd, kui RX 480 on ka DirectX 11 mängudes peaaegu sama nobe (ning isegi kiirem DirectX 12 ja Vulkan mängudes) kui Nvidia vastand (sellest olen juba ka varem kirjutanud) ja RTG välja lasknud ka Nvidia Shadowplay ekvivalendi nimega ReLive, mis võimaldab ekraanil toimuvat salvestada, on tegu peaaegu samade tarkvara infrastruktuuridega. Seetõttu jätame Nvidia ja AMD vahelise valiku lugejale ning pöörame rohkem tähelepanu sellele, milliseid GTX 1060 ja RX 480 kaarte võiks ostmisel eelistada.

1060-vs-480

GTX 1060 (6 GB)

GTX 1060 on väga energiasäästlik videokaart, kuid seda ei ole võimalik passiivselt jahutada. Seetõttu peab jahuti GP106 (GTX 1060 graafilise kiibi koodnimetus) peal olema vähemalt ühe-kahe soojustoru ja ventilaatoriga. On olemas mõned GTX 1060 videokaartide jahutid ilma soojustorudeta (nt. Zotac GTX 1060 Mini)… mis on väga niru. Meie soovitame:

  • MSI GTX 1060 Armor – kõige lihtsama, minimaalse ja korraliku jahutiga kaart tavalise korpuse jaoks. Juhul, kui soovite väiksemat kaarti (nt. väga väikese korpuse tõttu), soovitame soetada Gigabyte GTX 1060 Mini.
  • Inno3D GTX 1060 iChill – palju suurem kaart, kuid seetõttu ka jahedam ning vaiksem. Tervelt viis soojustoru ja kolm ventilaatorit jahutavad GPU-d ilma pingutuste ja mürata.
  • Juhul, kui soovite kõige ägedamat GTX 1060-t, soovitame ASUS GTX 1060 Strix, kuna korpuseventilaatoritele mõeldud ühenduskohad trükiplaadi peal on väga kasulik omadus. Samuti näeb kaart väga hea välja igat värvi korpuses.

asus-rog-strix

RX 480 (8 GB)

Kindlasti ei tule üllatusena, et RX 480 on energia mõttes nõudlikum kui GTX 1060. Seetõttu eraldab Polaris 10 (RX 480 graafilise kiibi koodnimetus) ka rohkem soojust, mida peab hajutama. Siinkohal võib tekkida probleeme, kuna väiksemad jahutid ei saa selle soojusega hakkama ja GPU võib tihtipeale läheneda 80+°C temperatuurile, mis ei ole trükiplaadi jaoks  üldse kasulik, eriti pikaajaliselt. Temperatuuri vähendamiseks peab muidugi ventilaatoriprofiili muutma (see protsess on lihtsasti õpitav), mis omakorda tõstab märgatavalt müratasemeid. Seetõttu soovitame vältida odavaid RX 480 kaarte, eriti referents-tüüpi jahutusega. Meie soovitame:

  • MSI RX 480 Gaming X – Omab AMD selle põlvkonna parimat jahutit. Kolm soojustoru suure nikliga kaetud vaskplaadi sees ja suure diameetriga ventilaatorid jahutavad meie GPU-d piisavalt hästi, et hoida temperatuur alla 70°C 40% ventilaatorikiiruse juures.
  • ASUS RX 480 Strix – Sel on ainus kolme ventilaatoriga RX 480 jahuti. Sarnaselt GTX 1060 Strix jahutiga pakub ka see korpuseventilaatoritele mõeldud ühenduskohti trükiplaadi peal, mis on väga kasulik arvuti jahutamise võimendamiseks graafikakaardi temperatuuri tõusmisel.
  • XFX RX 480 GTR kaardid on sellel põlvkonnal näidanud väga häid ülekiirendamistulemusi (1400+ Mhz baastaktsagedusel), seda arvatavasti graafiliste protsessorite erivaliku tõttu (seepärast maksavad nad tihtipeale rohkem). Selline heade GPU-de väljavalimine (ja korralik jahuti) teeb sellest RX 480-st ühe kõige ihaldusväärsema kaardi RX-seeriast.
  • Sapphire RX 480 Nitro+ – Sapphire on aastaid olnud AMD parim partner, mistõttu ka RX 480 disaini juures on see jahutitetootja näidanud innovatsiooni (sedagi olen varem põgusalt maininud). Samuti on tegu väga ilusa videokaardiga, mis sobiks igasse korpusesse.

amd-rx-480-sapphire-nitro-1

Keskmise hinnaklassi kuningad graafikakaartide turul võistlevad siiamaani ning AMD või Nvidia vahel valimine võib olla kerge, kui arvestada ka näiteks tasuta mänge, mis videokaartidega kaasa tulevad, või kindla tarkvaralise infrastruktuuri eelistamist. Ühe spetsiifilise videokaardi valimine on aga tihtipeale väga raske, mis viiski meid selle artikli kokkupanemiseni. Loodame, et see on abiks olnud!