fbpx

Tänavusel CES-il avalikustati väga palju huvitavaid tehnikavidinad, millest mõningatest oleme juba kirjutanud. Täna teeme juttu Taiwani elektroonikatootja MSI poolt esitletud põnevatest seadmetest.

Mobiilsed jõujaamad

Võimeka riistvaraga sülearvutid ei ole ilmtingimata mängimiseks mõeldud. Tänavusel messil esitles MSI mitut uut rüperaali, mis on mõeldud eelkõige CAD/CAM tarkvara ning graafikanõudlike 3D modelleerimisprogrammide kasutamiseks. 2017. aasta jõujaamast arvutile omaselt suudavad ka MSI masinad virtuaalreaalsuse kuvamisega hakkama saada.

WT73VR

wt73vr_2-1500x1000

WT73VR on antud tootevaliku peategelaseks, mis varustatuna Inteli 7. põlvkonna Xeon või i7 protsessori ja Nvidia QUADRO P5000 graafikakaardiga väärib mobiilsete jõujaamade hulka kuulumist. Siinkohal tasub mainida, et P5000 mahutab endasse kaks korda rohkem videomälu mahtu (16 GB GDDR5  videomälu) kui mängurimasinatele mõeldud GTX 1080.

WS63

msi_workstation_ws63_photo5-1500x1000

WS63 on WT73VR-i väiksemaks vennaks, olles küll riistvara poole pealt nõrgem, kuid see-eest portatiivsem. Kui WT73VR on väga võimsa rauaga, kuid üsnagi kogukas, siis WS63 on kergesti kaasaskantav, kaaludes alla kahe kilo. Seega on WS63 mudelit kergem kas konverentsile või vanaema juurde kaasa võtta. Rauast rääkides on arvutis Inteli 7. põlvkonna i7 protsessor (ei ole veel täpselt teada milline) ning Nvidia Quadro P3000 (võrdväärne 6 GB videomälu omava GTX 1060-ga).

WE72 ja WE62

msi_workstation_we62_photo7-1500x1000

WE-seeria sülearvutid on küll MSI jõujaamade suguvõsas kõige nõrgemad, kuid töö tegemiseks sobivad need igati. WE72-l on 120 hertsise värskendussagedusega, täislahutusvõimega 17,3-tolline ekraan. WE62-l on tavapärasem 15,6-tolline kuvar.  Mõlemad esitletud arvutitest on varustatud Inteli 7. põlvkonna i7 seeria protsessoriga, kuid graafikakaardiks on 4-gigane mobiilne kiip Nvidia Quadro M2200  ning nendel puuduvad tippklassi mudelitele omased kallid lisad. Need sülearvutid on mõeldud pigem algajatele ning vähenõudlikele CAD/CAM tarkvara kasutajatele või inimestele, kelle jaoks seadme kaal on prioriteediks.

MSI GUS

MSI Graphics Upgrade System (lühendatuna GUS) on viimastel aastatel levima hakanud välise graafikakaardi laiendusmoodul, mis võimaldab  nõrga rauaga sülearvutitel või ilma graafikakaardita seadmetel mänge ja muid graafiliselt intensiivseid programme jooksutada.

GUS-i puuduseks on see, et moodulit saab ühendada arvutiga Thunderbolt 3 vahendusel, kuid sellist ühendusporti ei pruugi tänapäeval igal seadmel leiduda. Samas aga Thunderboltita läbi ei saa, kuna see tagab andmeedastuskiiruse kuni 40 Gbps videokaardi ja arvuti vahel. MSI loodud videokaardi moodulisse on sisseehitatud 500-vattine  80+ Gold toiteplokk, üks USB-C ning kolm USB-A tüüpi ühenduspesa.

Alienware, Razer, ASUS ja  teised tootjad on sarnaseid mooduleid turule toonud, kuid paraku saavad neist nišitooted, mis on oma kõrget hinda väärt ainult vähestele. Välise kõvakaardi mooduli soetamise asemel on otstarbekam uus arvuti ehitada.

Emaplaadid

MSI esitles mitut emaplaati, nende hulgas värskelt ilmunud Inteli 7. põlvkonna protsessoritele mõeldud Gaming M7 ja M5, Z270 Tomahawk ja H270 Tomahawk Arctic. Kõik mainitud emaplaadid on mõeldud mängurite vajaduste rahuldamiseks. Z270 nime kandev plaat on ülekiirendatavatele protsessoritele, H270 on pigem ilma K-järelliiteta (ehk ülekiirendamist mittetoetavatele) protsessoritele.

Esindatud olid ka üsna pea müügile ilmuvate Ryzen protsessorite toega AM4 emaplaate: X370 Power Gaming Titanium ja B350 Tomahawk. Mõlemad toetavad ülekiirendamist, kuid B350 kiibistikuga emaplaadil on vähem lisasid (näiteks väiksem USB pesade arv, puudub U.2 andmekandjate tugi).

Allikad: PCGamer.com ja DigitalTrends.com