fbpx

Tali ilmselt jääbki selleks aastaks taeva ning lumistest nõlvadest pole meil mõtet unistada. Isegi siis, kui surume silmad väga kõvasti kinni, vaatavad neid lahti tehes vastu ikka poriloigud. Seeläbi on tekkinud tungiv vajadus seda tühimikku kuidagi täita ning miks mitte proovida Alto’s Adventure nimelist mobiilimängu, mis viib meid paksu lume, metsade ja kaljude vahele laamasid püüdma.

Mobiilimängud on minu jaoks olnud alati väga keeruline teema. Esiteks pole ma omanud sellist mobiili, mida saaks kaasaegseks taskus kantavaks mängumasinaks nimetada – 4 aastat vana iPhone 4s seda kindlasti ei olnud. Teiseks ei ole mulle meeldinud nende mängude ärimudel. Ma ei ole suutnud ühegi mobiilimängu eest raha välja käia, seeläbi olen peamiselt kokku puutunud just nende maksa-et-võita mängudega. Loomulikult on ka erandeid, kuid need on peamiselt jäänud minu riistvara puudujääkide taha kinni. Olles nüüd paar nädalat uhiuue OnePlus 3T omanik, ei saa mulle pahaks panna, et annan harjumuspäratult palju võimalusi just mobiilimängudele. Vihjeks nii palju, et plaanin edaspidi just neile mängudele hakata Level1 vahendusel suuremat tähelepanu pöörama. Aga pikk sissejuhatus on nüüd läbi, räägime mängust!

Alto’s Adventure on mängijatele kättesaadav olnud juba mõnda aega, Androidi seadmetel on mängu saanud mängida pea aasta, iOS platvormil mõned kuud kauem. Mäng on saanud kiita mitmete suurte meediaväljaannete poolt ning võitnud hunniku auhindu. Mängu taga seisavad kaks sõpra, kes aastal 2012 otsustasid ühendada oma kaks kirge, lumelauasõit ja äppide arendus. Nii sündis Alto’s Adventure, mis oma mängužanrilt on igilidur ehk juhuslikult genereeritud maailm on täpselt nii pikk, kuni lõppevad mängija oskused.

Mängija asetatakse erinevate tegelaste lumelauasaabastesse, et seejärel pea ees mäest alla kihutada ja laamasid püüda, kes kõik on  end karjusest lahti murdnud. Kuna nõlvad on väga lumised, mitte nagu ärasilutud Kuutsemägi, ei lükka hoogu juurde mäest alla kihutamine, vaid hoopis trikitamine – olgu selleks siis tagurpidisaltod või majakatustel ja nööridel külglibisemine. Alto’s Adventure maailm pole muidugi ainult lust ja lillepidu, seal on ka erinevad takistused: kivid, kuristikud, lõkketuled, enda oskmatus trikitada ning üks väga vihane vanake, kes tuleb kepiga taga ajama. Ilmselgelt sai ta rahulik lõunauni segatud.

Alto’s Adventure on mängužanrilt igilidur ehk juhuslikult genereeritud maailm on täpselt nii pikk, kuni lõppevad mängija oskused

Mäng on visuaalselt väga ilus, sellele aitavad kaasa öö ja päeva vaheldumine ning erinevad ilmastikuolud, olgu nendeks siis äikesetorm, lauspäike või kerge lumesadu. Stiil ise on mõnusalt minimalistlik, mis aitab silmadel puhata ning hõlbustab erinevate takistuste märkamist. Mängumehhaanika meenutab lihtsustatud versiooni minu ühest suurest lemmikust OlliOllist, kus pilbas on kinnitatud klambritega jalgade külge, trikkide valik minimaalseks taandatud ning kindel ja lõpuga rada asendatud juhusliku ja lõpmatuga.

Mobiilimängude puhul ei saa üle ega ümber ärimudelist. Alto’s Adventure ise on tasuta, kuid 4.27 € eest on võimalik kahekordistada mängusiseste müntide kogumine. Aga milleks need mündid üldse vajalikud? Nende eest saab pikendada erinevate boonuste kestvust ning lahtilukustada uusi. Samuti saab 1500 münti välja käies oma tegelast taaselustada, kui mõni sõit ei läinud nii hästi. Siin tulebki sisse mängu teine ärimudeli pool: tegelast on võimalik uuesti ellu äratada ka vaadates 10 sekundit reklaamvideot. See ei ole kohustuslik ning tegelikult suurima naudingu saabki just siis, kui iga kord sõitu algusest alustada.

Mäng on visuaalselt väga ilus, sellele aitavad kaasa öö ja päeva vaheldumine ning erinevad ilmastikuolud, olgu selleks siis äikesetorm, lauspäike või kerge lumesadu.

Mäng pakub ka erinevaid tegelasi, kellest üks teeb näiteks kiiremini saltosid, teine on tugevam ning võib suure hooga läbi kivide sõita. Antud artikli kirjutamise ajaks olen ma lahti lukustanud kolm tegelast ning neljas on silmapiiril. Kuigi mäng on igilidur, on siin siiski teatavad tasandid; iga neist sisaldab kolme ülesannet, mida on võimalik küldmünte loovutades ka vahele jätta. Ülesanded ise varieeruvad ühest äärmusest teise – kolmiksalto tegemine, teatud meetrite läbimine, lindude ehmatamine või välgulöökide nägemine. Igavad nad kindlasti ei ole ja pakuvad seeläbi suurt vaheldust.

Oma vähese mobiilimängude kogemuse juures saan väita, et Alto’s Adventure on üks minu lemmikuid. Lumiselt nõlvalt alla tuhiseda ning kolmiksaltosid täiuslikult sooritada on väga rahuldav tunne. Kui ainult need laamad põhjapõdrad oleksid, saaks täiusliku talve tunde, mida vajadusel igal hetkel taskust välja võtta võimalik.

Mäng on saadaval iOSAndroid ja Amazon platvormidel.