fbpx

Arvuti protsessorite areng on olnud Inteli turu ainuvalitsemise aastatel vägagi aeglane. Loodetavasti saab väljakujunenud olukorra lahendada Inteli rivaal AMD, kes lasi tänavu märtsi alguses välja väga konkurentsivõimelise Zen mikroarhitektuuriga protsessorid.

Ryzen 7 protsessorid

Viimastel aastatel on arvuti protsessorite turul domineerinud Intel. Esimeste i3/i5/i7 protsessorite ilmumisest saati pole nende konkurent AMD suutnud leida seda meepotti, millega ostjaid enda poolele üle meelitada. Tasub ka mainida, et Inteli edule aitas konkurentsireeglite-vastane käitumine aastatel 2005-2006, mil firma pakkus arvutitootjatele soodustusi, kui nad paigaldasid masinatesse ainult Inteli protsessoreid. Sellise sahkerdamise eest oli kompanii aga sunnitud AMD-le maksma üle 1 miljardi dollari USAs ning 1,6 miljardit eurot Euroopas. Viimast tasu pole AMD siiani kätte saanud.

Inteli ebaausate võtete ja ka paljudel teiste põhjuste (nõrk ettevõtte juhtkond, ebaõnnestunud arendusprojektid) tõttu kannatas AMD pikka aega rahaliste raskuste käes. Viimastel aastatel on aga firma hakanud tasapisi jalule tõusma. Mullu nägi ilmavalgust AMD Polaris arhitektuuriga graafiline kiip, mis on suuteline pakkuma tõsist konkurentsi Nvidia GPUdele. Järgmise sammuna astus AMD oma vana konkurendiga silmitsi, esitledes tänavu 2. märtsil Ryzen protsessoreid. Lootused Ryzeni suhtes olid aetud väga kõrgeks – entusiastid ootasid neid suure huviga, et saaks lõppude lõpuks ehitada arvuteid, mille südameks oleks midagi muud peale Inteli. Mõneti olid publiku ootused ka rahuldatud.

Uhiuued Ryzen 7 1800X, 1700X ja 1700 protsessorid on 8-tuumalised ja 16 lõimega, nende keskmine taktsagedus on 3-4 Ghz ning hinnaks $329-$499. Inteli ainuke samalaadsete näitajatega protsessor i7 6900K läheb aga maksma üle 1000 USA dollari.

Kuigi tootja sõnul nägid ilmavalgust kolm erinevat protsessorit, siis reaalsuses on meil tegu ühe ja sama kiibiga, mis jookseb erinevatel taktsagedustel. Ryzen 7 1700 ($329) ja Ryzen 7 1800X ($499) puhul on tegemist ühe ja sama kiibiga, mõlemaid on võimalik ülekiirendada vähemalt 3,9 Ghz. Selle tulemuseks on võrdväärne jõudlus, nagu on näha allpool välja toodud testitulemustes. Teisisõnu on iga Ryzen 7 protsessor taktsagedusega 3,9-4 Ghz ühe ja sama kiibi variatsioon. Kuidas mõjutab see asjaolu ostusoovitust, räägime artikli lõpus.

Ryzen 7 protsessorite jõudlus rakendustes

Ryzen 7 protsessorid on väga võimekad mitmiklõime programmide, nt. Blender, Handbrake, Adobe Creative Cloud, POVRay jt. rakenduste jooksutamisel. Samuti on Ryzen 7 protsessorid Inteli omadest palju kiiremad arvutikoodi kompileerimisel. Antud protsessor on koos AMD loodud AM4 kiibistikul põhineva emaplaadiga jõudluselt võrdväärne Inteli X99-l põhineva kiibistiku süsteemiga, olles seejuures kuni poole võrra odavam.

GamersNexuse Blenderi 4K video render. Tähelepanuväärne on see, et ülekiirendatud Ryzen 7 1700 on sama võimas kui ülekiirendatud kallim 1800X.

 

Üle kahe korra odavam R7 1800X on võrdväärse jõudlusega võrreldes $1000+ maksva i7 6900K-ga arhiivide kokkupakkimises.

 

Adobe After Effects rakendustes on 1800X Inteli i7 6900K-st isegi kiirem.

 

Koodi kompileerimises on Inteli $1700+ maksev i7 6950X R7 1800X-ist kiirem.

 

Muidugi peab arvestama ka sellega, et kuna AMD oli protsessorite maailmas nii kaua tagaplaanil, kohandasid arendajad oma programme töötama Inteli kiipidega. Kuna Intel on pigem keskendunud protsessorite taktsageduse kui tuumade arvu tõstmisele, on mõnigi rakendus üles ehitatud nii, et see kasutaks ära protsessori taktsagedusest tulenevat jõudlust. Näiteks võib tuua mõned Adobe Creative Cloudi rakendused, AutoCAD ning mõned Pythonis tehtavad operatsioonid. Loodetavasti parandatakse kohandatust ning oskust arvestada CPU tuumade arvuga tarkvara uuendustega. Seega tuleb arvestada, et Ryzen 7 protsessorite jõudlus sõltub pigem programmide kohandatusest kui selle loomulikust jõudlusest.

AutoCADi 2D rakendused eelistavad kõrgemaid taktsagedusi. Inteli i7 7700K saab teistest (isegi n-ö võimsamast i7 6900K-st) märgatavalt rohkem punkte.

 

Pythoni teadusarvutused eelistavad kõrgemaid taktsagedusi. i7 7700K teeb tööd teistest kiiremini.

 

Mõned Adobe Creative Cloudi rakendused eelistavad kõrgeid taktsagedusi.

 

Arvestades Ryzen protsessorite ja neile mõeldud emaplaatide hindadega, võib kindlalt öelda, et Inteli entusiastidele mõeldud X99 platvormi aeg on läbi. Väga raske on põhjendada üle 1000 dollari ulatuvat hinda ainuüksi protsessori eest, mil sama rahasumma eest on võimalik kokku panna terve arvuti, mis on keskmiselt sama võimas. Juhul, kui kasutate kaheksatuumalistele protsessoritele kohandatud programme, on Ryzen 7 kindel valik. Kui aga teie kasutatavad programmid eelistavad kõrgeid taktsagedusi, on Intel i7 7700K mõistlikum valik. Samas ei ole protsessorimudelite i7 6800K-st kuni i7 6950X-ini ostmine soovitatav, arvestades seda summat, mida peab selliste kiipide ja X99 kiibistikuga emaplaatide eest välja käima.

X99 ja AM4 hinnad sama emaplaadi mudeli puhul on märgatavalt erinevad.

 

Loomulikult ei kasutata arvuteid ainult tööprogrammide jooksutamiseks. Väga paljud arvutientusiastid on ka mängurid, mistõttu Ryzen protsessorite jõudlus mängudes on oluliseks faktoriks, mida uue kiibi puhul testiti. Selle tuleproovi kohalt aga ilmnesid mõned probleemid.

Ryzen 7 protsessorite jõudlus mängudes

Peaaegu kõik siiani ilmunud arvutimängud eelistavad kõrgeid taktsagedusi.. Seetõttu on Inteli Kaby Lake, Skylake ja isegi mõned Haswell protsessorid AMD uhiuutest Ryzen protsessoritest mängude jooksutamisel võimekamad. Testides Ryzen protsessoreid 1920x1080p lahutuse ja madalate sätetega (elimineerides sellega GPUst tulenevat pudelikaela) saame näha protsessorite reaalset jõudlust pildi ekraanile toomisel. Testides protsessorit kõrgema lahutusega pildi kuvamisel, tuleb mängu graafikakaardist tulenev pudelikael, mistõttu ei näe me protsessorite jõudluse vahel suuri erinevusi.

Tõenäoliselt ei hakata niivõrd kalli protsessoriga täislahutuse ning madalate sätetega mängima, kuid 4-5 aasta pärast, mil videokaardid on praegusest kõvasti edasi arenenud, hakkaksime nägema neid erinevusi, mida tänapäeval näeme vaid graafikakaardi pudelikaela puudumisel. Pudelikaela efektist Ryzen protsessorite puhul soovitame tutvuda HardwareUnboxed videoga antud teemal.

PCPer testide järgi jäävad Ryzen 7 protsessorid Inteli ekvivalentidest kõvasti maha.

 

GamersNexuse testide järgi on Ryzen 7 protsessorid võrdväärsed Inteli eelmiste põlvkondade i5 CPUdega.

 

GamersNexuse testide järgi jätab WatchDogs 2 jõudlus samuti soovida.

 

Peab arvestama, et uhiuue kiibistiku AM4-ga, nagu ka omal ajal X99-ga, tuli ilmavalgele palju probleeme. Neist suurim avastati pärast kõikide arvustuste ja testide tegemist. Nimelt sõltub Ryzen protsessorite jõudlus mängude jooksutamisel RAM mälu kiirusest. Kui arvutis on madala taktsagedusega DDR4 mälu, kannatab märgatavalt ka mängude kaadrisagedus. Siinkohal on aga takistuseks see, et AM4 kiibistikuga emaplaatidel on hetkel raskusi kõrge taktsagedusega RAMi käsitsemisel.

Loodetavasti õpivad emaplaatide tootjad järgmiste kuude jooksul tundma AM4 eripärasid ning need väikesed (kuid väga olulised) probleemid leiavad lahendused.

LegitReviews tegi põhjaliku testi, kus nad võrdlesid erinevate operatiivmälu taktsageduste mõju Deus Ex: Mankind Divided jõudlusele.

 

Hetkel on Arvutitargas müügil Ryzen 7 1800X hinnaga 559€ ja 1700X hinnaga 439€. Samas Inteli i7 6900K ekvivalent i7 5960X maksab 1147€. Ausalt öeldes ei soovita me hetkel ühtegi neist protsessoritest, sest Ryzen 7 1700, mis loodetavasti hakkab Eestis maksma ~350€, on ülekiirendatuna sama võimas kui R7 1800X, mis on omakorda jõudluselt võrdväärne Inteli 6900K-ga. Seega tuleb natuke kannatust varuda ning oodata soodsahinnalise kiibi Eesti poelettidele ilmumist.

Ülekiirendatud Ryzen 7 1700 on sama jõudlusega nagu 1800X ja 1700X, mis väga harva jõuavad kõrgemale kui 4 Ghz. 8-tuumaline ja 16-lõimeline protsessor on vajalik neile, kes regulaarselt tegelevad video-, pildi- või muusikatöötlusega, ehk programmeerijatele ja graafilistele disaineritele. Professionaalsed voogedastajad näeksid samuti nendest protsessoritest suurt kasu: kuigi reaalajas videorenderdus on võimalik ka graafikakaardi toel näiteks NVENC koodeki abil, on protsessoripõhisel videokodeerimisel edastatava pildi kvaliteet märgatavalt parem ja Ryzen 7 1700 saab sellega hakkama sama hästi kui i7 6900K ning isegi paremini kui i7 7700K .

Kui te plaanite arvutit kasutada mängimiseks ja internetis surfamiseks, piisaks ka tavalisest Inteli i5 7600K-st, mida saab ülekiirendada taktsageduseni 4,9-5 Ghz. Kui aga plaanis videoid vorpima hakata, on AM4-l põhinev Ryzen protsessor palju mõistlikum valik. AMD järgmiseks sammuks on Ryzen 5 protsessorite ning 500-seeria videokaartide esitlus aprillis. Juunis on oodata RX VEGA graafikakaartide turule tulekut ning 2017. aasta teises pooles ka integreeritud graafikakiibiga APUde (ingl. k – accelerated processing unit, AMD protsessor integreeritud graafikakiibiga) ilmumist.

2017 on juba väga põnev ning läheb aina paremaks!

Allikad: GamersNexusTomshardwarePCPerTechReportLegitReviews