fbpx

Intel on kõige populaarsem lauaarvuti protsessorite tootja maailmas (kuigi AMD Ryzen on iga kuuga konkurendile aina lähemale jõudmas) ning riistvara ettevõtted toodavad mitmeid erinevaid emaplaate vastavate protsessorite jaoks. Intel on välja töötanud mitmeid kiibistikke, millest iga üks on suunatud konkreetsele sihtrühmale, arvestades tarbija vajadusi.

MSI, olles üks populaarsemaid riistvara tootjaid, pakub omaltpoolt erinevaid emaplaate kõikides klassides. Kuna valik on lai, võib tarbijal silme-eest kirjuks minna. Kellele on ikkagi erinevad kiibistikud mõeldud ning miks valida üht või teist?

Intel B250 kiibistik

Kuigi Inteli 7-seeria protsessorid töötavad ka eelmise põlvkonna kõige odavamates H110-emaplaatides, on selle jaoks vaja BIOSe uuendust, mida saab teha vaid Skylake ehk 6-seeria Inteli protsessoritega. Seega on B250 emaplaatide näol tegemist kõige eelarvesõbralikumate Kaby Lake protsessoritele mõeldud emaplaatide klassiga, kus antud protsessorid laitmatult ilma lisategevuseta tööle hakkavad.

Tegemist on ühtede odavaimate emaplaatidega, millelt on eemaldatud palju lisasid. B250 emaplaadid ei toeta protsessorite ülekiirendamist, neil on vaid 12 kiibistiku poolt toetatud PCI-E rada (protsessori poolt 1×16, mis võimaldab videokaardi täisvõimsusel töötamist), tugi vaid ühele x4 M.2 andmekandjale ning 12 USB pordile, millest vaid kuus on USB 3.0. Samas, nagu ka kõik teised, toetavad B250 kiibistikuga emaplaadid kuni kuut SATA 6 Gbps andmekandjat ning uhiuut Intel Optane tehnoloogiat. Kuigi B250 emaplaatidel on vähene tugi kiirematele andmekandjatele ning puudub võimalus lisada mitut videokaarti, põhifunktsionaalsus, mida tavakasutaja soovib, on olemas.

B250 klassi emaplaat sobib inimesele, kes tahab võimalikult odavat mänguriarvutit. Kui on vaja vaid ühte graafikakaarti ja odavat, mitte ülekiirendatavat protsessorit, siis on B250 parim valik. Suurepäraseks näiteks on MSI B250M Pro-VD, mis on oma klassis üks odavamaid, sinna sobib väga hästi Inteli G4560 protsessor koos näiteks RX 580 või GTX 1060 videokaardiga, et täislahutuses ja kõrgel kaadrisagedusel mänge nautida.

Intel H270 kiibistik

H270 emplaadid on taaskord mõeldud Kaby Lake protsessoritele, mis ei ole ülekiirendatavad. Antud kiibistiku omanikud soovivad rohkem võimalusi, kui seda pakkub eelpool kirjeldatud B250 klass, aga samas ei soovi oma protsessorit ülekiirendada ega mitut videokaarti kasutada.

H270 kiibistik toetab 20 PCI-E rada, kaks x4 M.2 andmekandjat ning kuni 14 USB porti, millest kaheksa võivad olla 3.0. Nagu ka kõik teised kiibistikud, toetab H270 kuni kuus SATA 6 Gbps andmekandjat ning Intel Optane tehnoloogiat. H270 emaplaadid toetavad paremini mitut kiiremat M.2 andmekandjat ning omavad rohkem USB porte. Tihtipeale lisavad tootjad ka rohkem ventilaatorite ühendusporte ning kõrgklassi tunnuseid, näiteks emaplaadi vigu näitavaid LEDe või ka WiFi liidest.

H270 emaplaadid sobivad inimestele, kes ei plaani oma protsessorit ülekiirendada, kuid soovivad rohkem M.2 andmekandjaid ning USB porte ja ka muid lisafunktsioone, mida B250 emaplaadid ei võimalda. Tavamängurile soovitaks siiski B250 emaplaati, kuna H270 ei too kaasa jõudluse kasvu vaid lisab rohkem laiendusvõimalusi.

MSI poolt pakutav suurepärane näide on H270 Gaming M3, mis toetab kaht M.2 andmekandjat, kuni 2400 MHz-il jooksvat operatiivmälu ning isegi USB tüüp-C porti tagapaneelil.

Intel Z270 kiibistik

Z270 emaplaadid on ainsad, mis toetavad Inteli K-seeria protsessorite ülekiirendamist. Need on mõeldud kõige nõudlikumale kasutajale, kes soovib oma Kaby Lake protsessorist maksimumi saada.

Z270 kiibistik toetab kuni kolme videokaarti oma 1×8+2×4 protsessori PCI-E radade konfiguratsiooniga, või 2×8 kahe võimsama videokaardi tarvis. Tugi 1×16 üksikvideokaardile on muidugi ka olemas. Kiibistiku poolt kontrollitavaid PCI-E radu on 24, seega on toetus kuni kolmele x4 M.2 andmekandjale. USB porte võib olla kuni 14, millest kümme on 3.0.

Z270 on mõeldud eelkõige Inteli i5 7600K ja i7 7700K protsessorite omanikele, kes soovivad saavutada taktsagedusi kuni 4.9 GHz. Vastav võimsusfaaside disain Z270 emaplaatidel on väga hea – sõltuvalt emaplaadi hinnaklassist, võib protsessoreid üle kiirendada ka 5.0 GHz-ni, kui jahutus seda muidugi talub. Kaks või isegi kolm videokaarti ei ole Z270 emaplaatidele takistuseks, kaht graafikakaarti saab ka mängudes edukalt rakendada. Selline lähenemine on mõeldud jõukamatele inimestele, kes soovivad Kaby Lake protsessoritest maksimumi saavutada.

MSI poolt pakutavatest Z270 emaplaatidest on suurepäraseks näiteks Z270 Gaming M5, mis on nii välimuselt silmapaistev kui ka kõikide võimalike andmekandjate, ülekiirendamiste ja laiendusvõimaluste toega.

Intel X299 kiibistik

X299 on Inteli uhiuus kõrgklassi ehk HEDT (ingl k – high-end desktop) platvorm, mis toetab kurikuulsaid, kuid tippjõudlust pakkuvaid Skylake-X ja Kaby Lake-X protsessoreid. Skylake-X lipulaev on hetkel pea 1000 eurot maksev 10 tuuma ja 20 lõimega i9 7900X, kuid järgmiste 4-5 kuu jooksul on oodata ka 18 tuuma ja 36 lõimega i9 7980XE turule jõudmist.

X299 on aga samas väga lõhestunud platvorm, kus peaaegu iga protsessor pakub erinevaid laiendusvõimalusi nii PCI-E radade kui ka operatiivmälu poolest. Arvutientusiastid pole viimastel kuudel üldse rahul olnud ei selle platvormi lõhestatuse ega ka protsessorite temperatuurinäitajatega, kuid see nõuab täiesti omaette artiklit.

Sõltumata sellest pakub X299 hetkel parimat jõudlust just loovtöö, voogedastuse ja arvutusnõudlike programmidega tegelevatele inimestele. Seda muidugi vaid juhul, kui ollakse nõus maksma protsessori, emaplaadi ja tippklassi vesijahutuse eest.

MSI üheks tippmudeliks on X299 Gaming Pro Carbon AC, mis toetab kuni nelja kanalit 4133 MHz-il või kahte kanalit kuni 4500 MHz-il töötaval operatiivmälul, sõltuvalt kasutatavast protsessorist. Sõltuvalt jällegi arvutis olevast protsessorist võib Gaming Pro Carbon AC toetada kuni kolme graafikakaarti ning kuni kolme kiiret M.2 andmekandjat, millest võib üks olla ka U.2 liidesega.

X299 sünd, nagu iga uue platvormi turule jõudmine, on olnud problemaatiline. Järgmiste kuude jooksul peaksid X299 emaplaatidele jõudma uued BIOSid, mis peaksid leevendama või kõrvaldama palju probleeme, kuid platvormi lõhestatust saab eemaldada ainult Intel ise. Eelduste kohaselt peaks augustis turule jõudma ka peamine konkurent X299 platvormile – AMD X399, millega koos tuleb ka antud protsessorite lipulaev – 16 tuuma ja 32 lõimega Threadripper 1950X, mis hakkab maksma sama palju kui Inteli 10 tuuma ja 20 lõimega i9 7900X ehk 1000 eurot. Seetõttu on soovitatav huvilistel HEDT süsteemi ostuga veidi oodata ning vaadata, mida konkurent AMD suudab pakkuda.

Käesoleva aasta jooksul on Intelilt oodata juba järgmise, 8-seeria Coffee Lake protsessorite turule jõudmist. Uus platvorm toob endaga arvatavasti kaasa ka uued emaplaadid. Kahjuks täpne informatsioon antud kiibistikust hetkel puudub. Elame, vaatame ja seejärel kasutame!