fbpx

Paar päeva tagasi avalikustas AMD SIGGRAPH 2017 konverentsil kauaoodatud Vega mikroarhitektuuril põhinevate RX Vega graafikakaartide lõppspetsifikatsioonid, hinna ning ilmumiskuupäeva. Tegu on üle aasta tagasi mainitud ning kaheksa kuu jooksul üles ehitatud reklaamikampaanial põhinevate graafikakaartidega, mis peaks lõppude lõpuks Nvidiale kõrgklassi videokaartide turul mingisugustki konkurentsi pakkuma.

2016. aastal mainiti Vega mikroarhitektuuri esimest korda.

Juuni lõpus avalikustas AMD Vega Frontier Edition nime kandva videokaardi, mis maksis $999 (Euroopas üle 1000€). Nagu firma ise tunnistas, oli tegu investoritele mõeldud tootega, kuna neile oli lubatud, et Vega mikroarhitektuuril põhinev kaart lastakse välja 2017. aasta esimesel poolel. Arvutientusiastid suundusid kohe kauaoodatud graafikakaarti testima ning olid pettunud – tegu on märgatavalt rohkem vatte tarbiva isendiga, mille mängujõudlus langeb GTX 1070 ja GTX 1080 vahele. Kui Vega FE-d üle kiirendada, tarbib see üle 400 vati ning on mängujõudlusest võrdväärne Nvidia GTX 1080-ga, mis on turul olnud eelmise aasta maikuust ning tarbib 200-250 vatti piires.

Vega FE ei ole mõeldud mänguritele, mistõttu entusiastid lootsid, et RX Vega (just mänguritele mõeldud versioon) tuleb kiirem. Võib öelda, et tuleb küll, kuid GTX 1080 Ti-ga võistelda see ikkagi ei saa.

RX Vega tuleb mitmes konfiguratsioonis – RX Vega 64, mille sisse tuleb maksimaalset jõudlust pakkuv Vega 10 XT kiip, ning RX Vega 56, milles on veidi madalamat jõudlust pakkuv Vega 10 XL kiip. Kallima mudeli hind algab 499 dollarist ning nõrgem versioon alates 399 dollarist. Hinna (ning loodetavasti ka jõudluse) järgi konkureerib RX Vega 64 GTX 1080-ga ning RX Vega 56 GTX 1070-ga. Turule ilmumist on oodata 14. augustil. Partnerkaarte on oodata juba septembris – ASUS juba avalikustas, et toob turule tervet neli RX Vega mudelit.

Koos RX Vegaga avalikustas AMD erinevaid boonusprogramme – ostes RX Vega kaardi, saab klient väikese lisasumma eest juurde kaks mängu, $200 suuruse allahindluse 3440 x 1440 100 Hz FreeSync monitorile ning $100 suuruse allahindluse Ryzen 7 1800X + X370 emaplaadi paketile. AMD sõnul suurendab selline lähenemine tõenäosust, et kaardid satuvad just mängurite ja mitte krüptovaluuta kaevurite kätesse. Boonused võivad riigiti erineda ning siiamaani pole teada, kas kõik soodustused rakenduvad ka Eestis tehtud ostudele.

Eestis on RX Vega 64 ja 56 hindadeks oodata vastavalt 500+€ ning 400+€ ning ilmumiskuupäev jääb loodetavasti augustikuusse.