fbpx

Vahel on tunne, et tahaks nostalgitseda, aga kuidagi teistmoodi. Mõnel teisel korral on lihtsalt soov mängida midagi retrohõngulist, kuid mitte päris aastast 1991.

Siin on 5 hiljuti välja lastud pikslikunsti kasutavat videomängu, millele nostalgialembelistel tasuks pilk peale visata. Paljud võivad arvata, et kõik need 8- ja 16-bitised mängud on väheste pingutustega arendatud ahnuse produktid, kuid allmainitud teosed peaksid selle arvamuse ümber lükkama.

Shovel Knight: Treasure Trove

Shovel Knighti võib nimetada viimaste aastate retrohõnguliste videomängude tippsaavutuseks. Kunstiline stiil, mängitavus ja muusika haaravad koheselt selle ajastu armastajaid kaasa. Sõltumata tollest lähenemisest võttis arendaja Yacht Club Games inspiratsiooni ka tänapäevast, rakendades tüüpilisi RPG-lahendusi laia relva-, soomuste ja võimete valiku näol.

Shovel Knight on samuti üks Kickstarteri parimaid näiteid – pärast edukat kampaaniat toovad Yacht Club Games siiamaani teose omanikele tasuta värskendusi laienduspakkide näol, lisades uusi mängitavaid karaktereid ja leveleid. Kui sa armastad pikslikunsti ja 8-bitist muusikat, siis Shovel Knight on selles klassis üks parimaid.

Axiom Verge

Axiom Verge treilerit vaadates on kohe arusaadav, milline teos on mänguarendajat Tom Happi innustanud. Tegu on otseses mõttes metroidvania žanri kuuluva teosega, mille kohta mõned isegi ütlevad, et Axiom Verge ongi Metroidi kauaoodatud vaimne järeltulija. Võib-olla just see mäng ärgitas Nintendot, et välja lasta teost Metroid: Samus Returns 3DS-i peale.

Owlboy

Owlboy räägib loo väiksest poisist Otusest, kes on ühe öökulli-inimeste klanni liige. Teose arendus algas 10 aastat tagasi ning kogu selle aja jooksul läbis mäng mitut iteratsiooni, kuid kindel rõhk oli pandud pikslikunstile ja muusikale. Sõltumata sellest, et teose helirida on orkestraalne ja mitte 8-bitine, sobib see Owlboy visuaali ja olemusega väga hästi kokku. Kindel soovitus imeilusa piksligraafika austajatele!

Hyper Light Drifter

Hyper Light Drifter võib paljudele meenutada Dark Soulsi ning seda ka põhjendatult – teos baseerub sõnadeta loo läbi maailma jutustamisel ja arendamisel ning karistaval võitlussüsteemil. Lisaks sellele võib Hyper Light Drifterit mängides tunda The Legend of Zelda: Breath of the Wild atmosfääri, kuid huvitaval kombel oli Hyper Light Drifteri ilmumiskuupäevaks Nintendo teosest ilmunud vaid mõni õrritaja. Teose muusika sai kriitikute poolt palju kiidusõnu ning selle loojaks on Disasterpeace, kes võib tuttav olla näiteks FEZi fännidele.

Dead Cells

Dead Cells on jällegi Dark Soulsi poolt inspireeritud 2D-platvormer, kuid siin on tegu silmapaistvalt hästi tehtud progressiooni- ja võitlussüsteemidega, millest olen lähemalt kirjutanud teose arvustuses. Dead Cells on ainus mäng antud nimekirjas, mis pole siiamaani ametlikult välja tulnud, kuid nii kriitikud kui ka mängijad on teost juba aasta alguses kiitnud. Tänaseks on Dead Cells saanud mitu suurt uuendust, mis teose veelgi keerulisemaks (ja põnevamaks) muutsid.

Vaata veel

Lisaks ülalmainitutele võib kindlasti pilgu visata ka sellistele videomängudele nagu farmielu simulaator Stardew ValleyEarthboundi poolt inspireeritud Undertale, lihtne (kuid sõltuvusttekitav) Downwell, verine ja psühhodeelne Hotline Miami frantsiis ning ka märulifilmide armastajate lemmik Broforce.

Ühes artiklis kindlasti ei ole võimalik mainida kõiki häid pikslistiilis teoseid, kuid siin mainitute seast võib kindlasti üks retrohõnguliste mängude armastaja leida endale uue lemmiku!