fbpx

Eelmisel aastal sai tõeks fakt, mida on mõnedel siiamaani raske hoomata. Intel ja AMD – tsentraalprotsessorite suurimad konkurendid – teevad koostööd. Nüüd, 2018. aasta CES tehnikamessil, sai neid masinaid ka oma silmaga päriselt näha.

Inteli 8. põlvkonna CPU (paremal) ja Radeon RX Vega Mobile (keskel) koos selle HBM2 mooduliga (vasakul).

Üks Youtube’i suurimaid tehnikastaare, Linus Sebastian, oli esimeste seas, kes said seda arvutit oma käega katsuda. Tegemist on üliväikse, VR-võimelise NUC-iga (ingl. k Next Unit of Computing), mis mahub ühte kätte.

NUC-i eripära ei ole mitte ainult selle suurus, vaid ka fakt, et tegu on vaid põhikomponentidest koosneva arvutiga, iseseisvalt on vaja lisada vaid DDR4 operatiivmälu ja M.2 SSD andmekandja(d). Tulemuseks on ülipisike masin, mida saab kasvõi kaasas kanda, kui sihtkohas on muu arvuti kasutamiseks vajalik olemas.

Disain on samuti muljetavaldav – sinine Skulltrail logo (Intel) ja punased silmad (Radeon). Äge!

Turule peaks jõudma kaks mudelit – üks veidi nõrgem (max 65 W) ja teine võimsam (max 100 W). Mõlemas on neljatuumaline ja kaheksalõimeline i7-klassi CPU, kõrgklassi mudelis peaks see olema isegi ülekiirendatav.

Seoses sellega, et masin on VR-võimeline, võib oletada, et mobiilne Vega graafikakiip annab kasutajatele vähemalt GTX 1060-laadse jõudluse. Nii väikse kujufaktoriga masinas on see vägagi muljetavaldav.

65 W mudeli eest küsib Intel arvatavasti $799 ja 100 W, ülekiirendatava mudeli eest $999. Hind muidugi ei arvesta operatiivmälu ja andmekandja maksumust ning kehtiks vaid Ühendriikides. Millal see Eestisse jõuaks ja mis hinnaks oleks – kes seda ikka teab.

Loodetavasti selgub see 2018. aasta jooksul!