fbpx

Eelmise aasta lõpus liikusid ringi kõlakad, et igavesed konkurendid AMD ja Intel arendavad koostöös kiipi, mis integreeriks Inteli kiiret protsessoritehnoloogiat koos AMD parima graafikatehnoloogiaga. Antud kuulujutud lükati kiirelt ümber, mis tundub ka loogiline – konkurendid ei tee ju koostööd. Viimastel päevadel tuli aga välja, et teevad ikka küll!

Intel on olnud protsessorituru liider juba üle 10 aasta, kuid viimastel kuudel on AMD Ryzen pakkunud tehnoloogiagigandile pisut pinget. Sõltumata enda protsessorite jõust oli Inteli integreeritud graafika alati AMD omast nõrgem isegi siis, kui võrrelda Inteli uusimat tehnoloogiat AMD vanaga. Nüüd aga luuakse kiip, milles sisalduvad mõlema firma parimad omadused.

Kuidas see aga võimalikuks sai? Tegelikkuses ei tee Intel koostööd otseselt AMD-ga, vaid firma eraldiseisva allüksusega nimega Radeon Technology Group ehk RTG, mis arendab graafilisi kiipe. Näiteks olid nii Polaris (RX 480 ja 580) kui ka Vega (RX Vega 64 ja 56) mikroarhitektuurid arendatud RTG poolt ilma AMD otsese sekkumiseta.

Inteli tulevase kiibi sektorid. Other IP ongi koht AMD RTG graafilise komponendi jaoks.

Küsimuse alla tuleb ka turg, mida tootega vallutama hakatakse – antud 35-45 vatti nõudva jahutusvõimsusega kiibid lähevad võimsamatesse ja suurematesse sülearvutitesse. Ultrabookide turul (alla 15 vatti nõutav jahutusvõimsus) jäävad Intel ja AMD ikka konkurentideks, sest varsti hakkavad turule jõudma rüperaalid neljatuumaliste ja kaheksalõimeliste AMD Ryzen protsessoritega, mis on Inteli 8. põlvkonna rüperaalide suureks ohuks. Ilmselt teevad firmad koostööd, et võidelda üheskoos Nvidia vastu, kes hetkel domineerib mobiilse graafika turgu.

Rohkem informatsiooni kõnealuste kiipide kohta tuleb loodetavasti tuleval CES konverentsil, mis toimub jaanuaris.

Allikas: AnandTech.com