fbpx

Arvuti on kõikidest mänguplatvormidest mitmekülgseim – sellega saab mängida, töötada ja õppida. Puuduvad vaid magamine ja söömine, et saaks täiuslikku elu elada. Viimastel aastatel on nii arendajad kui ka konsoolimängurid hakanud PC-d tähelepanelikumalt jälgima, eriti aga just 2017. aastal, arvestades PlayerUnknown’s Battlegroundsi edukust. Ja praegu on tegelikult parim aeg olla PC mängur mitme põhjuse tõttu… Aga samas ka halvim aeg.

Olen 2000. aastate algusest olnud erinevate kokkusattumuste tõttu ainult arvuti peal videomänge nautida saanud. Seetõttu harjusin nii platvormi negatiivsete kui ka positiivsete külgedega, kuid nüüd, kui tuli võimalus sissetulekut mitte vaid elamise ja toidu peale kulutada, otsustasin PS4 soetamisega taas konsoolide maailma siseneda. Seda pigem küll ainult eksklusiivide nautimiseks, aga algus seegi. Konsoolidest olen kõige rohkem kiidusõnu jaganud Nintendo Switchile tema portatiivsuse tõttu, kuid PC jääb ikkagi minu põhiliseks platvormiks.

Miks on praegu parim aeg olla PC mängur?

Arvutite jõudlus on jõudnud sinnamaale, et keskklassi graafikakaardid suudavad võimaldada meile ultra-sätetel ka uusimate mängude nautimist. Protsessorite turul käib suur kaklus ja konkurents – nii palju valikut ei ole olnud üle kümne aasta. Inteli protsessorid pakkuvad mängijatele nii kõrgeid kaadrisagedusi, et ei viitsi neid üle lugeda ning AMD Ryzen CPU-d annavad ka odavatele masinatele voogedastus- ja sisuloomisvõimaluse. Samuti on tuleval suvel lootust näha Nvidia ja AMD uusimat graafikakaartide põlvkonda, mis tõstaks latti veelgi kõrgemale.

Ideaalis saaks keskklassi masin uut Wolfensteini, Assassin’s Creedi, Forza Horizonit või ka varsti ilmuvat Monster Hunter: Worldi kaks korda sujuvamalt (loe: 60 kaadrit sekundis) ja vähemalt sama ilusa graafikaga ekraanile joonistada. Aga kahjuks seda vaid ideaalis…

Miks on praegu halvim aeg olla PC mängur?

Ideaalses maailmas maksaks keskklassi videokaart (näiteks RX 580 või GTX 1060) 250€ – ka parim mudel ei peaks üle 300€ maksma. Uurides Arvutitarga AMD Radeon 500-seeria ja Nvidia Geforce GTX 1000-seeria lehekülgi, saab kergesti märgata, et ka kõige odavam (ja mitte väga efektiivse jahutiga) RX 580 maksab üle 350€. Odavaim (ja jällegi kehva jahutiga) GTX 1060 on 300€, kuid tegu on nõrgema 3 GB mudeliga, mis jääb ilusate tekstuuridega juba praegu hätta. Korralikumad mudelid on kas välja ostetud või ülehinnatud.

Pildil on näha tüüpilist kaevamis-süsteemi, kus mitu videokaarti on ühendatud ühe emaplaadiga ning mis töötavad maksimaalsel võimsusel, et krüptovaluuta kätte saada.

Selles on süüdi krüptovaluuta kaevurid, kes videokaarte rakendades suudavad „toota“ krüptoraha, et seda hiljem näiteks bitcoiniks välja vahetada. Just need inimesed ostavad kümnete kaupa videokaarte, et raha teenida, mistõttu poeletid on tihtipeale tühjad. Varem mõjutas see kõige rohkem AMD videokaarte, kuid nüüd mõjutab mitte ainult Nvidia keskklassi kaarte, vaid ka kuningat – kõige võimsamat GTX 1080 Ti.

Tulemuseks on situatsioon, kus tavaline inimene, kes saaks GTX 1060 või RX 580 osta, peab kas maksma liiga palju üle või minema üks aste allapoole ning leppima GTX 1050 Ti’ga, mis on küll hea, kuid pakub pigem konsoolilaadset kogemust. Mõned isegi väidavad, et krüptorahade kaevandamine ähvardab PC mängutööstust, kuna paljud arvutil mängimisest huvitatud inimesed vaatavad hindu ja mõtlevad: „Uhhhh, ma pigem võtan konsooli!“

Kui aga arvad, et hullemaks asjad minna ei saa… siis pean sind, kallis lugeja, kurvastama.

Mõistlikud ja eelarvetundlikud PC mängurid ei uuenda oma arvutit igal aastal, vaid pigem ostavad uue videokaardi näiteks iga 2-3 aasta tagant. Kuid maailm ei seisa ühe koha peal ning ka platvormi peab umbes 5-6 aasta tagant igaüks välja vahetama. Täna kasutavad nii Inteli kui ka AMD uusimad platvormid DDR4 mälu, ja kui oled jälginud, mis sellel turul toimub, mõistad hetkega, millest juttu tuleb.

PCPartPicker näitab, kuidas on viimase kahe aasta jooksul muutunud 4×4 GB DDR4-2400 mälukomplekti hind. Kui 2016. aasta suvel oli võimalik 16 GB RAMi osta hinnaga vaid 70-80€, siis täna maksab see lõbu keskmiselt üle 200€. GamersNexus isegi ütles, et inimesed ostavad nüüd 16 GB asemel (mis on mõnede mängude jaoks soovitatud, et seda ultrasätetel ja 60 k/s nautida) 8 GB komplekte, kuna mälu on läinud lihtsalt liiga kalliks.

16 GB (4×4 GB) hinnamuutus viimase kahe aasta jooksul.

Põhjuseid sellele võib olla mitu. Neile, kes on huvitatud teemasse sügavamalt sukelduma, soovitan tutvuda GamersNexuse hiljutise videoga, kus räägitakse probleem korralikult lahti.

Kõige selle tulemuseks on aga asjaolu, et keskklassi mänguriarvuti maksab nüüd 600€ asemel pigem 900-1000€, mis paljusid, eriti noori, eemale peletab. Juhul, kui inimesel ongi vaid nii palju raha kulutada, ostab ta pigem sülearvuti töö jaoks ja konsooli mängude nautimiseks. PC on tänaseks muutunud uute entusiastide jaoks tõesti kõige kallimaks hobiks, isegi arvestades ohtraid Steami soodusfestivale ja võrgus mängimise eest mittemaksmise võimalust. Juhul, kui oled aga „paremal“ ajal arvutit ehitanud ning saad videomänge (ja ka kõike muud) nautida juba praegu, siis oled heas kohas ning väga paljud uued tulijad on sinu peale arvatavasti päris kadedad.

Allikad: PCPartpickerGamersNexus