fbpx

Samal ajal, kui Messi murrab luid ja Ronaldo võitleb palliplatsilt väljapoole jäävate süüdistustega, istun mina mugavalt tugitoolis ning otsin tikutulega taga, mis on muutunud järjekordses FIFA jalgpallisilmulaatoris. Kui eelneval kahel aastal on teose evolutsioon olnud olematu, tänavu (üllatavalt) mitte. Tegemist ei ole küll hiiglasliku edasiminekuga, kuid positiivsed uuendused on märgatavad.

Järgnevalt jagan teiega viite uuendust, miks FIFA 19 on parem kui 2017. aastal ilmunud eelkäija:

Lõpuks ometi saame võistelda tõeliste tšempionitega

Viimane pool kümnendit on Pro Evolution Socceri mängimiseks olnud ainult üks põhjus – Champions League. Kui jalgpallimaailma kuninglik sari ning Konami teatasid 10 aastat kestnud koostöö lõpust, mõistis enamik meist koheselt, kuhu ripakil olev litsents lõpuks jõuab. FIFA 19 toob meieni nii Champions League kui ka Europa League vutisarjad ning see täidab eelnevatest aastatest jäänud olulise sisutühimiku.

Diivanil mängimine läks juppmaad vahvamaks

Arvatavasti leiab kõikidest minu eelnevatest FIFA mängude artiklitest hädaldamist innovaatilisuse puudumise üle. Üllatavalt on EA Sports palganud kellegi, kes suudab VÄHEGI kastist välja mõelda. Selle tulemuseks on uued mängulaadid, mida koos sõpradega diivanil proovida saab. Kõige rohkem pakkus lõbu House Rules mängulaad, milles omakorda on erinevad viisid, kuidas semudega mõõtu võtta.

  • Survival Mode viskab peale igat väravat ühe suvalise mängumehe (antud juhul on väravavaht välistatud) platsilt, seda loomulikult puuri tabanud mängija tiimist. Hasart on tagatud!
  • No Rules, nagu nimigi ütleb, eemaldab mängust kõik reeglid. Unustagem punased ja kollased kaardid! Puudub vajadus selgitada naistele, mis asi on suluseis – seda ka pole!
  • Long Range toob uue mõõtme kauglöökidele. Kõik väravad, mis lüüakse väljastpoolt karistusala, lisavad tabloole  ühe asemel kaks punkti.
  • First to… pakub mängijatele võimaluse luua oma kriteerium, millega mäng võidetakse. Olgu selleks kuldne värav, spetsiifiline väravate arv või midagi muud.
  • Headers and volleys mängulaadis lähevad kirja ainult väravad, mis lüüakse peaga või otse õhust jalaga. Kirja lähevad ka karistuslöögid ja penaltid, kõik maast löödud väravad seevastu on mõttetud.

EA Sports on lõpuks huvitatud, mis toimub väljaspool Premier Liigat

Rõõm on tõdeda, et äärmiselt kahtlased mängijamudelid ning näod, mida oli näha väikestes liigades, on saanud uuenduskuuri ja näevad päris head välja. Kui eelnevatel aastatel olid madalamate liigade mängijad üsna suvaliselt genereeritud, siis nüüd on väidetavalt kõik needki uuendatud. Jalkaprofid näevad juba peaaegu välja kui enda päriselu analoogid ning kui teie lemmik peaks pallima näiteks Austraalia Hyundai või Taani superliigas, siis vähemalt tunnete ta nüüd ära.

Dünaamiline taktika teeb meist kõigist Pepi või Mourinho

Tegemist on minu lemmikuuendusega FIFA seerias. Mängijal on võimalus ette valmistada erinevad taktikalised liikumised, formatsioonid ja rõhuasetused personaalsetele mängijatele. Vastavalt väljakul toimuvale on võimalik aktiveerida erinevaid stsenaariumeid kiirelt ning intuitiivselt. Mängu kulgu mõjutab suuresti, kui valmis erinevateks võimalikeks juhtumisteks ollakse. Mida teha, kui jäädakse kiiresti kaotusseisu? Kuidas käitub meeskond, kui staarjalgpallur saab vigastada? Väravavaht sai punase kaardi? Nüüd olen valmis kõikideks olukordadeks!

Mõttetu tähelepanu fännidele

Tihtipeale leiame spordisimulaatoritest liigselt vähe keskendumist tribüünidel istuvatele huvilistele. Näiteks on arusaamatutel hetkedel ebainimlik plaksutamine olnud mu peamine probleem mõlema NBA seeria mängude puhul. Tõesti, kaua suudab üks inimene plaksutada palli patsutamise peale? Käed ära ei väsi? EA Sports leidis lahenduse – enekad! Nüüd leiame fänne ennast pildistamas ja vähemalt poole vähem selle arvelt plaksutamast. Olen niivõrd õnnelik, et sellele tähelepanu pöörati… ei!

Kokkuvõtvalt on tänavuses FIFA-s üllatavalt palju uuendusi, mis mõjutavad teose mängimist alateadlikul tasemel. Kui eelnevatel aastatel on eeltoodud tunnetatav muutus puudunud, siis teatan rõõmuga, et käesoleval aastal on näha edasiminekut. Mõneti on FIFA 19 areng just see, mida ootan kõikide iga-aastaste teoste puhul. Mäng ei tee küll kolossaalselt mitte midagi erinevat, kuid areneb täpselt nende nüanssidega, mida üks jalkafänn ootab. Võibolla ei pane paljud neid uuendusi tähele, kuid tuletan meelde, et tegemist on simulaatoriga, mida kindlasti mängivad ka tõelised paduhuvilised.

Sinisilmselt loodan, et edaspidi toimub analoogne areng ka 2019. ja sellele järgnevatel aastatel.

Aitäh mängu eest, Euronicsi mänguklubi!