fbpx

Ma armastan muusikat. See on vast minu teine kirg videomängude kõrval – ma kuulan lakkamatult muusikat, õppisin isegi paar aastat kitarri ning käin lemmikmuusikute kontsertidel nii palju, kui rahakott kannatab. Olla koos tuhandete fännidega ning elada kaasa erinevatele lugudele on iga kord üks kirjeldamatult äge kogemus.

Seega on iseenesestmõistetav, miks ma läksin sõpradega koos Londonisse Hatsune Miku Expo 2018 kontserdile, vaatamata sellele, et pole virtuaallauljatariga väga tuttav. Kes ei tea, siis Hatsune Miku on Vocaloid ehk laulmistarkvara, mida saab kokku viia kasutaja poolt loodud muusika ja sõnadega. Vocaloidi versioone on mitu, enamasti omades erinevat häält, ning neile on loodud ka oma tegelaskujud, kellest Miku on kõige populaarsem.

Kuna tegemist on ostetava tarkvaraga, milles iga kasutaja võib oma loo või albumi teha, on lauljataril ääretult lai diskograafia. Vaatamata tohutule palade hulgale on fännide seas tekkinud erinevad lemmikud, mis kasutavad ära Miku hääle erinevaid tämbreid ja veidrat robootilist diktsiooni, et luua midagi väga omapärast. Tihtipeale saavad taolised lood ametlikumat toetust tarkvaraarendajatelt ja Hatsune Miku sotsiaalmeedialt.

Kuigi algupärased fännid armastasid Vocaloidi muusikat kas siis luua või kuulata, tekkis ka kolmas võimalus Miku loomingut kogeda. Selleks on SEGA Project Diva rütmimängude seeria. Tegemist on üliraskete teostega, mis panevad proovile mängijate tähelepanu ja rütmitaju. Project Diva on järjekordne koht, kus paljude artistide Vocaloidi looming saab kajastust, tihti omades muusikavideoid, mis on rütmimängu taustaks.

Lühidalt öeldes, Hatsune Miku on üks omapärane fenomen. Mis võis algselt olla tarkvara, mille abiga muusikud tõid oma loomingu ellu, on nüüd virtuaalne pop-iidol, kes teeb kontserte tuhandetele inimestele ümber kogu maailma. Antud Expo oli esimene kord, kui Vocaloid Euroopasse esinema tuli, mistõttu said kõik kolm kontserti kiiresti välja müüdud. Sõpradega sai napilt soetatud VIP-ala piletid Londoni Expole.

Kontsert ise koosnes 26 laulust, mistõttu oli tegemist ühe pikema esinemisega, mida näinud olen. Paljud naljatleksid, et see oli kõik tänu faktile, et hologramm ei vaja puhkepausi, aga see pole päris aus märkus. Miku ise ei vaja puhkust, aga temaga koos oli laval elavatest inimestest koosnev bänd, kes sellest arvatavasti ära ei ütleks. Sellele vaatamata olid muusikud energilised ja õnnelikud, tehes õhkkonna tunduvalt positiivsemaks, kuna tundus, et neil endil oli totaalne rõõm seal olla.

Kontserdi staar ise, olles virtuaalne lauljatar, loomulikult ei olnud füüsiliselt lava peal. Oli aga ekraan/hologramm, mis kuvas tema 3D-tegelasmudeli bändi juurde. Ta laulis, tantsis ja küttis fännide kirgi. Eriefektid olid tipptasemel – mudeli valgustus ja erinevate taustade kokkusulandumine aitas kohati panna unustama, et tegemist polegi päris tulihingelise lauljaga. Esinemise ajal oli ka muid efekte, olgu selleks tossu- või konfetikahurid.

Mis aga Hatsune Miku Expo 2018 minu silmis enda isiklike parimate kontserdikogemuste sekka tõstis, oli publik. Expo staar võis olla virtuaalne, aga see rõõm ja vaimustus, mida ümbritsevatelt inimestelt tundsin, oli väga reaalne. Fännid olid hästi tuttavad Miku loominguga, mistõttu igal laulul oli justkui enda ette nähtud hõiked või glowstick’i raputamisrutiinid. Seda viimast mainides tasub märkida, et kaugelt vaadates oli publik just kui glowstick’i meri. Muljetavaldav, kui mõelda, et igaüks neist maksis 30 naela…

Iga muusiku kontsert on fänne täis, aga nii kirglikku publikut annab otsida – jutt ikka inimestest, kes on esineja tarkvaraga muusikat loonud, või rasketes rütmimängudes igat lugu korranud, kuni see perfektselt välja tuli. Minu jaoks illustreeris see fantastiliselt, kuidas mitte kõigest muusika, aga ka tehnoloogia ja videomängud võivad inimesi kokku tuua. Lõpptulemuseks oli üks unustamatu õhtu, kus ma hõiskasin fännidega koos, isegi kui lugu ära ei tundnud.

Enne Hatsune Miku Expot olin ma võhik, olles ainult kuulanud ja mänginud käputäit Project Diva lugusid. Pärast kontserti tahtsin ma aga kohe minna ja osta enda PS4 peale need rütmikad. Peab harjutama, et järgmisel korral saame sõpradega koos maksimaalselt lauludega kaasa hõigata ja glowstick‘e raputada!