fbpx

Internetiajastul on populaarne nähtus see, kui inimesed või kompaniid korraldavad suurejoonelisi AMA-sid (Ask Me Anything ehk küsi minult kõike), mis lubavad igaühel südame puhtaks rääkida ning laotada välja kõikvõimalikud küsimused, mis nende hinge närivad.

Üldjuhul seostatakse AMA-sid Redditiga, ent videomängude väljaandja THQ Nordic otsustas, et too portaal on nende jaoks liiga šikk. Seega otsustati enda küsimuste-vastustega kolida järgmisesse loogilisesse asukohta – 8chani veergudele. Tegemist on interneti solgiauguga, mis oli koduks paljudele tulihingelistele GamerGate’i „sõduritele“ ja rassistidele ning mida on korduvalt seostatud ka lapsporno levitamisega. Põhjust ei pea kaugelt otsima, kuna 8chan loodi piiritu sõnavabaduse vaimus, mis – olgem ausad – on ideaalne retsept hävinguks. Praeguseks hetkeks on portaal Google’i mustas nimekirjas ning ei kajastu firma otsingumootori vastetes.

Kõike seda silmas pidades otsustasid Austria kanged pojad (väljaandja baseerub Viinis, ent firma kuulub Rootsi kompanii THQ Nordic AB alla), et just 8chan on ideaalne koht AMA läbiviimiseks. Vaid mõned tunnid hiljem olid aga ettevõtte esindajad sunnitud vabandama. Turundusosakonna juhataja Philipp Brocki väitel ei olnud ta teadlik 8chani vastuolulise ajaloo eksistentsist. Samuti kinnitas mees, et ei poolda saidil leiduvat negatiivset sisu ning et tegemist ei olnud üritusega olla vastanduv.

Brocki sõnadele räägib aga vastu asjaolu, et AMA käigus suhestus THQ Nordicu esindaja korduvalt kasutajatega, kelle küsimused ja palved omasid kaheldavat väärtust: üks neist soovis väljaandja mängudes näha rohkem lolisid (animetüdrukuid, kes näevad välja ja käituvad kui alaealised ning seda tihtipeale ka on), teine aga palus kompaniil mitte kaasa minna poliitkorrektsuse kultuuriga.

Mõlemad kasutajad, eelkõige too viimane, said THQ Nordicult positiivse laenguga vastused. Samuti märgiti meeldivaks säuts, mis kiitis nende AMA-t ja nimetas kõiki kritiseerijaid liigselt tundlikeks. Praeguseks on eemaldatud nii meeldivus kui ka nende endi säutsud, mis kogu aktsiooni välja kuulutasid.

Põhjendatult pole THQ Nordicu alla kuuluvad arendajad toimunuga rahul. Erinevate stuudiote töötajad kardavad, et nende väljaandja (ning seega ka nende esindaja) teod võivad mõjutada nende mängude publikut.

Aasta on 2019, ent mängutööstus ei oska ikka veel sotsiaalmeediat kasutada.

Allikas: Waypoint