fbpx

Aasta oli 2015, kui kuulsin, et Prantsusmaa raamatukogudes on võimalus nii mängida kui ka laenutada videomänge. Minu jaoks tundus see uskumatu ning salamisi tegin panuseid, millal selline võimalus võiks Eestisse jõuda. Nüüd on neist esimene reaalsuseks saanud – Tallinna raamatukogudes saab videomänge mängida!

Tallinna Keskraamatukogu asutati aastal 1907.

Tallinna Keskraamatukogus (Estonia pst 8) on võimalik võõrkeelse kirjanduse osakonnas mängida PlayStation 4 konsoolil. Mängude valikust võib leida selliseid teoseid nagu Assassin’s Creed Chronicles, Assetto Corsa, Batman: Return to ArkhamHorizon Zero DawnMinecraft, NBA 2K19, Rayman Legends, Titanfall 2 ja Uncharted 4: A Thief’s End. Muusikaosakonnas on välja pandud aga Xbox 360, mille mängunimistu on juba tunduvalt pikem. Sealt leiab nii erinevaid FIFA, Just Dance ja ka Need for Speedi seeria teoseid.

Mustamäel asuvas Kännukuke raamatukogus on samuti mängitav PlayStation 4 konsool, kus on olemas – erinevalt Keskraamatukogust – ka näiteks XCOM 2 ning Red Dead Redemption II. Lasnamäe Paepealse raamatukogus ja Õismäe Väike-Õismäe raamatukogus on olemas Xbox One mängumasinad, mõlemal oma mänguvalik. Samuti on PlayStation 4 olemas Pelguranna raamatukogus, kuid sealne valik on nigel, sisaldades vaid kuut teost, teiste seas Project Cars 2 ja Lego Star Wars: The Force Awakens.

Kõikidel mängudel on vanusepiirang, mis järgib PEGI määratlust ning kõik teosed on kohapeal mängimiseks. Soovitatav on aeg eelnevalt registreerida kas raamatukogus kohapeal, helistades või e-posti teel. Aegu saab broneerida üheks tunniks. Mängimiseks on vajalik esitada Tallinna Keskraamatukogu lugejakaart. Kui järjekord puudub, on seda võimalik tunni kaupa kohapeal pikendada.

Mängides peab loomulikult jälgima oma hääletugevust, et see ei segaks teisi raamatukogu lugejaid, helitugevuse valimisel abistab vajadusel raamatukoguhoidja. Samuti tuleb tehnika ja inventari kasutamisel olla hoolikas. Mis aga kõige meeldivam – kokkulepete rikkumisel loeb mängija (ja ka temaga koos mängivad kaaslased) 5 minutit enda poolt valitud raamatut ja tutvustab raamatukoguhoidjale loetu sisu. Uuesti saab mängima hakata siis, kui kõik mängijad on lugemise ja vestluse raamatukoguhoidjatega lõpetanud. Reegli mittetäitmisel samal päeval enam mängida ei saa.

Kõikide mängude nimekirjaga, mis raamatukogudes mängitavad, on võimalik tutvuda Keskraamatukogu kodulehel.

TULESID AITAB PÕLEMAS HOIDA PUNKTID.EE