fbpx

Twitch.tv nimeline voogedastustplatvorm suudab aeg-ajalt äärmiselt põnevate keeldudega üllatada. Veebruarikuus jõudis me kõrvu uudis Austraalia striimeri eetrivetost, kuna viimane julges väita, et maailmas eksisteerib ainult kaks sugu: mees ja naine. Hiljuti saime teada aga ühele noorele leedulannale määratud… Oot, mida?

Enne, kui uurime Balti neiu probleemi, vaatame korra otsa eeltoodud HelenaLive nimelise artisti keelule. Põhimõtteliselt oli kaasus järgnev– noor daam väitis, et tema uskumuse kohaselt on meie planeedil eksisteerivatel inimestel ainult kaks erinevat sugu. Ma isegi ei oska hakata seda lahkama, kui mitmel erineval tasemel on antud bänn absurdne ning vale.

Esiteks on kõigil õigus oma arvamusele (kaasa arvatud antud artikli autoril), teiseks ilmestab antud keeld üleliberaliseeritud ühiskonna vastureaktsiooni läbi… sõnavabaduse piiramise? Siinkohal tuleb märkida, et maakera kuklariik paistab üsna tihti silma mängutööstuse ja sellega kaasneva piiramisega.

Loo teise kangelanna situatsioon ei ole kahjuks sugugi vähem absurdne. Leedulannast striimer Karina „Karups“ Martsinkevich oli parajasti cosplayks valmistumise raames otsustanud oma fännidega natuke juttu puhuda. Kogu sündmus leidis aset Twitchi „Just Chatting“ jututoa kategooria all. Karakter, kelleks Karina kehastuda soovis, kannab nime Lifeline ning on pärit Apex Legends nimelisest videomängust. Tegemist on tumedanahalise naissoost tegelasega, kellel on silmatorkavad punased juuksed – just temaks Karups ennast parajasti ehtis.

Kuna Lifeline’i näol on tegemist erineva rassi esindajaga, kui seda on Karina, pidi viimane ennast… õrnalt tumedamaks timmima. Seda kõike tegi ta samaaegselt enda kaamerapilti voogedastades, et näidata fännidele, kui keerulise protsessiga on tegemist. Siis tulid mängu aga Twitchi elutud näpud, kes antud striimi poole pealt lõpetasid. Mõne aja möödudes teatas kurjategija Martsinkevich, et platvormi poolt on talle määratud 30 päeva pikkune eetrikeeld.

Selleks, et mõista nüüd täielikult antud bänni argumentatsiooni, peame rändama ajas umbes 220 aastat tagasi. Maailm on lähenemas miljardi inimese piirini. Samal ajal esilinastub Beethoveni esimene sümfoonia, vaktsineeritakse esimest korda tuulerõugete vastu ja esimest korda kolib president Valgesse Majja. Samuti hakkab levima trend, kus näitlejad kasutavad kingaviksi, et saavutada analoogne tulemus Karinaga. Tol ajal oli siiski veel kombeks seda teha liialdatult, luues tumedanahalistest inimestest mõnitavaid karikatuure. Sedaviisi käitumine sai nimeks „blackface“ – teadlikult ebakvaliteetselt naha tumendamine, näitemängulisel ja mõnitaval eesmärgil.

Niisiis – kusagil istub Twitchi palgal olev homo sapiens, kes vaatas, kuidas videomängude teemalisel platvormil riietus ja ehtis ennast mängutegelaseks nende kasutaja, et näidata enda pühendumust fännidele ja armastust antud tööstuse vastu (mille osa on ka platvorm ise). Ta vaatas ja otsustas, et tegemist on veendunult sama asjaga, mille praktiseerimist alustati enam kui 200 aastat tagasi ja sisuliselt lõpetati pea kolmveerand sajandit tagasi täielikult. Ja nüüd… on KINDLASTI otsustanud seda teha hiljuti teismeeast väljunud Leedu tütarlaps.

Ma mõistan suurepäraselt, et rumalus ja naiivsus ei õigusta ühtegi rassistliku käitumist, kuid kusagil peab jooksma piir. Sama suur kuritegu on ka igasuguse loogilise mõtlemise puudumine – ilmselgelt ei olnud see taotluslik sarnasus. Ilmselgelt ei soovinud antud tütarlaps kedagi solvata.

Ainuke, kes siinkohal peeglisse peaks vaatama… on Twitch.