fbpx

Head emadepäeva, videomängude emad!

Kuigi videomängud on oma olemuselt pigem maskuliinsed ning meestele suunatud, on aastate jooksul antud meediumis kujutatud väga hästi ema tegelaskujusid. Emadepäeva puhul on hea neid meenutada!

God of War (2018)

Möödunud aasta videomängude auhindade jagamisel tegi PlayStation 4 eksklusiiv Gof of War puhta töö. Lisaks väga heale mängitavusele ja suurepärasele loole, on seal kujutatud ka emasid. Käivitab ju kogu loo Laufey surm, kes enne seda oli palunud oma meest Kratost ning nende ühist last Atreus, et ta tuhastataks ja viidaks kõrgeima mäe tippu. Kogu tuhastamisprotsess saab üheaegselt nii mängu mehhaanikate õpetuseks kui emotsionaalseks sissejuhatuseks. Seeläbi on Laufey roll, küll kaudselt, mängu üks olulisemaid. Loo jooksul kohtutakse ka Freyaga, antagonist Balduri emaga.

The Sims

Kas musitamisega saabki lapsi? Ma ilmselt ei olnud ainus, kes peale Simsi mängimist seda oma vanematelt küsis. Simsi seeria on ilmselt üks parimaid viise, kuidas kogeda humoorikat lähenemist emadusele. Saab ka ju koodiga „motherlode“ omale hunnikutes mängusisest raha. Seda ikka selleks, et ei peaks tööle minema ja täielikult oma võsukeste kasvatamisele keskenduda.

Rollimängud

Enim emasid on vaieldamatult rollimängudes, kuna selle žanri eelduseks on keerulised lood ning suur hulk erinevaid tegelasi. Pole ka ime, et neid mängudes puutub tihti emadega kokku. Näiteks ülikõrgelt hinnatud mängus Dragon Quest V, mille loo käivitab Madalena, peategelase ema, röövimine. Oma koha videomängude ajaloos on kindlasti teeninud ka Mass Effecti seeriast Matriarch Benezia, kes oli Liara T’Soni ema.

Borderlands

Borderlandsi maailm on täpselt nii hull kui üks ääremaa saaks olla. Selleks, et kogu selle kaosega toime tulla, peab maailma vaatama läbi huumori. Seda teeb ka seeria hoolitsev kuid vägivalda armastav emakuju Mad Moxxi. Ta on mehhaaniku Scooteri ema. Moxxi ei varja kuidagi oma seksuaalsust ning loo järgi on tal olnud hulgaliselt partnereid, nii mees- kui naissoost. Samuti on ta Cosplayerite seas väga populaarne tegelane. Temaga kohtume kindlasti ka mängus Borderlands 3!

Undertale

Kõik emad ei pea olema alati bioloogilised vanemad. Undertale’is kannab õpetaja rolli Toriel, kes tutvustab mehhaanikaid ja seda, et vägivald pole õige lahendus. Mängu alguses hoiab ta mängija käest kinni ning jalutab temaga koos ohtudest mööda. Nagu õigele emale kohane, teeb ta seejärel koogi!

Kuna videomängud on läbi tegemas küpsemisperioodi, mis väljendub ka selles, kuidas keskmine mängija vanus kasvab, olen enam kui kindel, et lähiaastatel näeme järjest täiskasvanulikumaid teemasid ning ka paremaid emategelasi.